Следвайте ни

ГЕРБ и ИТН вървят към дузпи, 10% умуват до неделя за кого да гласуват

viber icon

Ако сравним парламентарния вот на 11 юли с Европейското по футбол, може да се прогнозира, че ГЕРБ и Има такъв народ вървят към дузпи заради равните шансове за победа. Кой ще спечели и дали 6 или 7 формации ще прескочат бариерата от 4% ще зависи от тези, които са твърдо решени да гласуват, но още не се решили за кого. Техният брой е 10 на сто, но именно те ще наклонят везните в неделя.

Това показва последното проучване на "Алфа Рисърч", която е сред агенциите, чиито прогнози по традиция са най-близо до реалните резултати.


В края на предизборната кампания проучването констатира засилена конкуренция за първото място между ГЕРБ и ИТН. След спад и отстъпление в редиците на ГЕРБ, регистрирани в началото на кампанията, в нейния край е налице известна мобилизация. Няколко дни преди изборите подкрепата за партията на Бойко Борисов е 21.5%.

ИТН се възползва от инерцията на своя пробив в изборите на 4 април и успява да привлече значителна част от протестния вот към по-малки партии, без шанс за парламентарно представителство, както и на част от по-широката периферия на ГЕРБ.

В резултат, тя достига подкрепа от 21.8%, което й дава фотофиниш преднина пред ГЕРБ. Продължаваща мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ може да обърне тази тенденция. Обратното, включването на повече младежки, емоционален вот, както и на вот от чужбина, може да осигури преднина на ИТН.

БСП категорично подобрява позициите си в хода на кампанията, достигайки 16.4% от твърдо решилите да гласуват. Мобилизацията на избирателите й, както и желанието на левите симпатизанти да бъде оползотворен вота им, ограничават изтичането на гласове към конкурентни леви формации. БСП има всички шансове да подобри резултата си от 4-ти април. Риск пред подкрепата й е високият дял леви симпатизанти, които изпитват неудобство да не би да не се справят с машините и евентуално биха могли да се откажат от гласуване.

Към момента Демократична България е четвърта с 12.0% от твърдо решилите да гласуват. Така тя затвърждава позициите си от началото на кампанията, като важен фактор за нейния резултат отново ще бъде вота от чужбина. В аналогична ситуация е ДПС, което има прогнозна подкрепа от 11.1%. Ключов за финалния резултат и за съотношението между двете формации ще е вотът от чужбина, който националното проучване не може да отчете.

Слаба мобилизация в края на кампанията отбелязва и "Изправи се! Мутри вън!", достигайки 5.4% от вота. Платформата на Мая Манолова се характеризира с висока степен на обмен на избиратели с ИТН, както и с отлагане на решението коя от двете партии да бъде подкрепена до последните дни на кампанията.

Към момента "Българските патриоти" (3.8%) остават малко под изборната бариера от 4%. Не съумява да премине чертата и Възраждане (3.2%), но при него също е интересно да се изчака вотът от чужбина, откъдето то изненадващо получи висок резултат на 4 април.

На финалната права преди предсрочните парламентарни избори на 11 юли с най-висока вероятност в бъдещото Народно събрание ще са представени 6 политически формации. Отново няма партия, която да има мнозинство, или да е близо до мнозинство за съставяне на правителство. Макар и със сумарно по-добри позиции, т.нар. "партии на протеста" също не събират 120 депутата. Поради това, коалиционната формула се очертава да бъде крайъгълният камък и на 46-ия парламент, както беше и на кратковременното 45-то Народно събрание.

Между 47 и 50 на сто от анкетираните пълнолетни граждани заявяват твърда готовност да гласуват на изборите в неделя. Това означава до урните да отидат между 3.1 млн. и 3.3 млн. души. Мобилизиращ фактор е желанието на всяка от двете основни групи избиратели - от една страна, симпатизантите на ГЕРБ, от друга, на протестните партии - с вота си да определят посоката на развитие на страната и да излъчат правителство около техните политически сили.


В противоположна посока действат притесненията от машинното гласуване, които могат да се превърнат в потенциална бариера пред част от избирателите. 15.4% от всички анкетирани заявяват, че имат притеснения от машинното гласуване, а 11.8% от възможни опашки пред изборните секции в резултат от по-бавното гласуване.

Най-сериозно отражение би имал новият начин на гласуване върху избирателите на БСП, от които всеки четвърти и на ДПС, от които всеки трети изразява безпокойство от този вот. 12 на сто имат съмнения за манипулация на изборните резултати. Значително са намалели притесненията от зараза с коронавирус - 7.8%. Както и на предишните избори, възможни са по-големи амплитуди на избирателната активност, не на последно място, и заради разширените възможности на вота от чужбина.

Настоящото изследване е проведено в периода 4 - 7 юли 2021г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

хаха

хаха

08.07.2021 | 14:42

Никога с 5..Те ще имат 5%

Отговори
0 4
Мъкаао

Мъкаао

08.07.2021 | 13:46

Щом и кмета здравко се довлече след "Падишаха"...е га ти любовта... Празно и тъжно беше в Пловдив.. Никакви дузпи!Слави такъв шут им тегли че жал ми е да гледам...посивялото от любов бойково лице..... Мъкааа на сила ги домъкнали...общинарите...

Отговори
3 4
Заслужавате си съдбата

Заслужавате си съдбата

08.07.2021 | 13:41

Абе, тъпанари, не ви ли светна, че чалгарят играе с ДПС, бе???!! Парите ги налива Шиши, след като слугата на мутрите Славуца не изкопчи мангизи от Черепа! На ви ли стана ясно, че ДайБългария на кървавочервения Бойкикев са пасмина джендърски кретени, нарушени с пари от Сорос, а мутрите на Мая Манолова директно играят за чорапа и руснаците??Толкова прост народ наистина си заслужава съдбата! Борисов го плюха, обиждаха, ругаха, ама нищо не доказаха плювачите! Испания прекрати с лъжата за някаква си къща, Костинброд- 2 готвят мутрите с тези габонски машини за гласуване....Ейй, прост народ - слаба държава!

Отговори
7 9
Тиква

Тиква

08.07.2021 | 13:13

Какви дузпи, бе Марица, това да е мач. Никоя партия не иска да прави коалиция с Герб, даже и патриотите.

Отговори
12 3
И какво от това

И какво от това

08.07.2021 | 13:44

И какво като не искат????? Това да не е сватба, та да се искат???? Нито чалгаджията, нито Бойкикев, нито мая галевата са стока! И по-добре да не се налепват за ГЕРБ, че до един са мутри, джендъри и соросоиди!

Отговори
6 3
Тиква

Тиква

08.07.2021 | 17:55

Това значи, че твоята Тиква ще има 60 депутата и никой няма да го отразява, бе суджук. Кое не ти е ясно ?

Отговори
1 0
prosecutor

prosecutor

08.07.2021 | 12:35

Крадливата комунистическа мутра Буци се приближава към затвора.

Отговори
18 7
Ти виж майка ти

Ти виж майка ти

08.07.2021 | 13:46

Майка ти се приближава към....сметището...Ха!

Отговори
3 10
мхм

мхм

08.07.2021 | 19:15

Ке ти го набият у гъзо, некадърник!

Отговори
1 0
Чери

Чери

08.07.2021 | 12:33

Значи щом Славуца е за обратните то и тези които гласуват за него и те са същите.

Отговори
11 7
Медия

Медия

08.07.2021 | 12:30

На срещата в Пловдив с Борисов на 07.07 в залата присъстват основно доведени по задължение служители на Районните кметства .Тези хора не са по собствено желание там а по принуда .Тези хора не са симпатизанти на ГЕРБ нито пък такива дето много искат да видят Борисов .Тези хора извикани още в 16 часа повече от два часа стоят чакат противно на желанието им.Тези хора доведени за масовка на дали ще гласуват за ГЕРБ , даже да приемем че биха имали намерение да подкрепят Борисов при така създалата се обстановка доведени принудително подобно на манифестациите преди 1989 година ще гласуват за друг. Ако не беше тази изкуствена масовка в залата щеше да има не повече от 100 човека. Кой заблуждавате с тези режисирани мероприятия Борисов ли ? Кой? На 11.07.2021 ще стане ясно.

Отговори
18 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?