965
Следвайте ни

ГЕРБ хвърля ректор срещу Румен Радев, всички други отказали

viber icon

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков ще бъде кандидатът за президент, който ГЕРБ ще подкрепи. Информацията изтече преди да бъде обявена официално от партията на Бойко Борисов.

Герджиков ще бъде издигнат като независим от Инициативен комитет и зад кандидатурата му ще участват и други партии. По същата схема за втори мандат беше номиниран Румен Радев.

В ГЕРБ са стигнали до ректора след като са получили отказ от всички поканени. Сред първите е бил шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, а сред последните -бившият държавен глава Росен Плевнелиев. Той сам се похвали днес, че е бил канен и призова ГЕРБ, ДБ и ДПС да застанат зад един общ кандидат. 

Проф. Анастас Герджиков за втори мандат е ректор на най-големия университет в страната. Той е и председател на Съвета на ректорите. В третото правителство на Бойко Борисов Герджиков бе сред двигателите на реформата във висшето образование заедно с тогавашния екип на МОН. Около преизбирането на Герджиков през есента на 2019 г. се заформи скандал заради граждански договор на майка му (проф. Мария Герджикова) със СУ, в резултат на което тя възстанови на университета хонорара си от 9000 лв.

Преди това Герджиков беше заместник министър на образованието и науката в кабинеата "Сакскобургготски" (2001-2003), както и управител на Фонд „Научни изследвания” (2008-2009).

"Често се шегувам, че задълженията на ректора обединяват функциите на министър-председателя и на президента – от една страна те включват оперативното ръководство на университета, което в случая означава на най-голямата публична организация в страната, а от друга страна, не остава време за тези важни задължения заради представителната функция на ректора – откриване или участие в няколко тържествени събития всеки ден". Така проф. Герджиков обясни в началото на тази година дейността на ръководителя на най-старото наше висше учебно заведение.

 Кой е проф. Анастас Герджиков?

Роден е на 28 февруари 1963 г. в Кърджали.

През 1982 г. завършва Националната гимназия за древни езици и култури.

През 1984 – 1985 г. следва класическа филология в Софийския университет. През следващата година продължава следването си в Хумболтовия университет в Берлин, където през 1990 г. завършва магистратура с дипломна работа на тема „Аристотеловата критика на Платоновите политически произведения".

От 1990 г. е хоноруван, а от 1991 г. е редовен асистент по латински език в Софийския университет.

През 1994 г. специализира в Австрия със стипендия на Австрийската служба за академичен обмен, а през 1997 г. – в Германия със стипендия на Германската служба за академичен обмен.

През 2001 г. защитава дисертационен труд „Понятието clementia в традицията на римската литература от периода на републиката и идеологията на ранния принципат".

От 2004 г. е доцент по антична литература с хабилитационен труд „Образът на владетеля в корпуса на латинските панегирици".

През 2006 г. получава научната степен „доктор на филологическите науки" с дисертационен труд „Огледалото на владетеля. Възникване и развитие на жанра Speculum regale в античността и ранното средновековие".

От 2008 г. е професор по антична и средновековна литература с хабилитационен труд „Развитие на жанра Speculum regale през ХII и XIII в.“.

Води лекции по латински език – фонетика и фонология, морфология, синтаксис, и римска литература в Катедра „Класическа филология“ на Софийския университет.

Научните му интереси са в областта на римската литература и политическата теория на античността и средновековието. Автор е на четири монографии и на над четиридесет студии и статии в областта на античната литература и на регламентацията на висшето образование.

Автор е на първия превод на български на Аристотеловата „Политика".

В периода 2001 – 2003 г. е заместник-министър на образованието и науката, през 2007 – 2008 г. е управител на Фонд „Научни изследвания", а от 2007 до 2010 г. е член на специализирания съвет по литературознание при Висшата атестационна комисия.

В периода 2010 – 2011 г. е заместник-ректор на Софийския университет за акредитация и научна дейност.

От 2011 до 2014 г. е заместник-ректор на Софийския университет за учебната дейност – докторанти и продължаващо обучение.

На 17 ноември 2015 г. е избран за ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На 20 ноември 2019 г. е преизбран за ректор.

Член е на редакционната колегия на Стратегии на образователната и научната политика и на Bulgarian Journal of Science and Education.

Владее английски, немски, френски и руски език.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (56)

Правителството на Черепа и Чукундура

Правителството на Черепа и Чукундура

01.10.2021 | 14:44

Който вика за гадев е национален предател. Чисто и просто. Бойко и ГЕРБ винаги са имали алтернативи които не са корумпирани подмолни чорапчета. Ама сега истината е че про руската сган не може да се активизира ако не и дадат в лицето една грозна бетонена кратуна която има изказ на полу сричащ ученик първи клас опитващ се да възприеме трудовете на ленин. Трябва да прилича на тях все пак. А и като видяха и че е на хранилка при путлер и умреха от кеф.

Отговори
1 0
Гадев е чел цели 2 книги.

Гадев е чел цели 2 книги.

01.10.2021 | 14:36

Технически ръководства : Как да ползуваме руски летящ кюнец. Как да бъдем свалени на втората минута от американски изтребител(руски едишън). И смрадта руска му се "кефи"

Отговори
6 0
Мима

Мима

01.10.2021 | 07:57

Бъбу ,ако трябва да говорим ,кой колко се е охранил ,как не забеляваш Борисов.Станал е поне 170 кила кит.А преди 15 години беше хубав мъж.Ояде се и в пренесен и в буквален смисъл.

Отговори
4 8
СИК

СИК

01.10.2021 | 14:49

Той че е дебел дебел е. Радлера обаче винаги е бил грозен. Сега е просто по грозен и си позволява да се държи като руски дерибей.

Отговори
1 0
Бъбу

Бъбу

01.10.2021 | 06:40

За всеки друг бих гласувал само и само да махнем от политиката това недоразумение Радев. Този който ни продава ту на руснаците, ту на американците, според интереса му. Бойко бил чел една книга ли, според вас Радев дали е прочел две. Този трябва да бъде спрян, защото е не само вреден но и опасен за държавата ни. А на защитниците му пожелавам още по яко бъркане в джобовете и обещавам смазваща корупция с мазни приказки за борба с корупцията. Като го гледам Радев какви бузи направи откакто е президент, то пенсии, то заплата, то пари в пликове.... Абе, къде е деса с вирнатата глава. Ако професора е кандидата на герб то поне институцията на президентството ще се прочисти от простащината и селенията и няма да се населява от две охранен и бузести п.... сета.

Отговори
10 8
Надежда

Надежда

01.10.2021 | 05:43

Има надежда, че в България латинският ще направи клизма на марксизма !

Отговори
9 4
Прозрение

Прозрение

01.10.2021 | 05:12

Мутрата хвърля РЕКТУМ срещу генерал, защото праните гащи, както винаги, са доста понас рани.

Отговори
7 10
ТОЗИ Е КАНДИДАТЪТ НА ДПС. НЯМА ДА ИЗДИГАТ ДРУГ

ТОЗИ Е КАНДИДАТЪТ НА ДПС. НЯМА ДА ИЗДИГАТ ДРУГ

30.09.2021 | 22:44

СЪГЛАСИЛ СЕ Е, ЗАЩОТО ЗА РЕЗИЛА БОКО И ДОГАН ЩЕ ГО НАПРАВЯТ МИЛИОНЕР. ПЛАЩАТ НА ВСЕКИ, КОЙТО ИМ ПАЗИ ОС РАНИТЕ КРАДЛИВИ ЗАД НИЦИ! КАКВИТО И ТИТЛИ ДА СЕ ИЗБРОЯВАТ ГЕРДЖИКОВ СЕ Е ПРОДАЛ! СРЕЩУ РАДЕВ НИКОЙ НЯМА ШАНС! ПЪК ОНЕЗИ СМЕШНИ 9000 ЛВ,, ЗАРАДИ КОИТО СТАНА ЗА РЕЗИЛ, ГОВОРЯТ САМО ЗА ЕДНО - ЗАВИСИМ Е И ЩЕ МУ БЪДЕ ПЛАТЕНО ЗА ТОЗИ РЕЗИЛ. ГЕРДЖИКОВ Е КАНДИДАТЪТ НА ЗАДКУЛИСИЕТО - ДОГАН, МУСТАФА ОТ ВЪРБИНА И ОНЯ ОТ БАНКЯ.

Отговори
7 8
Хайде сега

Хайде сега

30.09.2021 | 20:15

Цялата червена ТРОЛСКА сган да почне да плюе . Това е признак , че на оня фатмак му е спекано . Поне пари да извадите . И вие сте хора , верно че сте гадни , долни , продажни нищожества , безгръбначни същества , ама и вие ядете .

Отговори
13 18
ЩИРЛИЦ ОТ ИМПЕРИАЛ

ЩИРЛИЦ ОТ ИМПЕРИАЛ

01.10.2021 | 08:02

ПО ТРОЛОВЕТЕ СПЕЦ Е МАМИНИЯ.БАЗАТА ИМ Е В МАЗЕТО НА ИМПЕРИАЛ.ЛИЧНО МАМА РОЗА ТОТЕВА ГИ НАДЗИРАВА

Отговори
5 8
Мони

Мони

30.09.2021 | 17:58

Пускат го за мюре, в последния момент Боко ще се появи и ще обяви кандидатурата си. Ще има генералски дуел

Отговори
0 14
Калоян

Калоян

30.09.2021 | 17:12

Народа, ще реши, но едно е ясно образования народ, ще гласува за образован човек, простоватия народ, ще гласува за простоватия кандидат! Така, ще има преброяване на народа

Отговори
10 8
Разбрах

Разбрах

30.09.2021 | 20:41

Бойко с една прочетена книга за кого ще гласува.

Отговори
9 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?