Следвайте ни

Георги Гьоков, БСП: Акцията на Бойко Борисов за ваксините е див популизъм и кризисен ПР

viber icon

Преди една година единствено БСП инвестира в създаване на българска ваксина


Не подлагам на съмнение и не оспорвам необходимостта от спешното придобиване на ваксини срещу COVID-19. Тази спешност обаче бе моментално осребрена от страна на правителството с послушната помощ на здравните власти. Правителството реши България, наред с останалите държави членки на ЕС, да стане донор в инициирания от Европейската комисия фонд за борба с Covid-19 и да участва в този изключително сложен, динамичен и скъп процес по придобиване на ваксини.

България плати сума, надхвърляща половин милиард лева в рамките на общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу Covid-19. Срещу тези пари трябва да получим 12-13 милиона ваксини.

Много хора ще кажат, че това е нормално, други - че не е. Смятам, че подходът за придобиване на ваксини от страна на българската държава трябваше да е друг.

Провалената ваксинацията класира Борисов като най-слабият премиер в Европа, заради невъзможността му да управлява здравната криза.

Акцията на премиера Бойко Борисов може да се определи като див популизъм и имитация на кризисен ПР.

В края на миналата година зададох на министъра на здравеопазването въпроси:

-Обсъждани ли са в рамките на българското правителство и българските здравни власти и извън тях, възможности да бъде създадена българска ваксина против Covid-19?

-Водени ли са преговори от страна на българското правителство и българските здравни власти (в т.ч. и с останалите държави членки на ЕС), български научни колективи (или БАН) да бъдат целево финансирани от инициирания от Европейската комисия фонд за борба с Covid-19?

-Защо българското правителство не подпомага целенасочено българска научна институция да създаде български продукт в борбата срещу коронавируса?

-На фона на огромните средства, които ще се похарчат, разходите за ваксините и в добавка към тях на останалите разходи за логистика и за съхранение, които се предвижда да надхвърлят половин милиард лева, можем ли да очакваме промени в позицията на българското правителство и на българските здравни власти по отношение финансово подпомагане за българска разработка?! Това би било оправдано от всякоя гледна точка, вкл. и морална.

Въпросите ми, разбира се, останаха без логични и мотивирани отговори. Като гледам как правителството се провали с управлението на здравната криза и как Борисов се оказа неспособен да се справи с ваксинацията (наистина сме последни в Европа по договорени ваксини и процент ваксинирани, първи по смъртност). Как се правим на интересни и не започваме преговори за руски и китайски ваксини, разбирам, че съм бил прав да искам друг подход при придобиване на ваксини.

От пресцентъра на БАН научавам, че е представена разработката на българската ваксина срещу Covid-19, както и PCR китове, устройство за обеззаразяване на въздуха от вируси и бактерии, биокерамика по космическа технология и много други разработки. Т.е. нашите учени от БАН се справят въпреки държавата и отношението на управляващите към българската наука.

Гордея се, че по мое предложение и с единодушно решение, Парламентарната група на „БСП за България“, още през март миналата година направи дарение на БАН (за науката и бъдещето) с увереност в капацитета и възможностите на българските учени за търсене и намиране на лекарство срещу коронавируса.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Радиомълчанието на президента Радев

Радиомълчанието на президента Радев

20.03.2021 | 17:31

"България е приятелска страна, съюзник в НАТО и партньор. Внимателно следим разследването по обвиненията в шпионаж в полза на Русия. Съединените щати подкрепят силно суверенитета на България и застават на страната на българите срещу тези зловредни действия на нейна територия"

Отговори
4 0
ахахаа

ахахаа

20.03.2021 | 17:11

Каква българска ваксина, какви пет лева.Оня, уж създателят ѝ, Чорбанов, обикаля от сутрин до вечер студията и телевизиите да плюе чуждите ваксини., като една мишка. За това ще си остане на ниво мишки.Кога работи тоя човек! И какво е създал до сега! Ей за това никой не го бръсне.

Отговори
0 4
Стиви

Стиви

20.03.2021 | 16:36

АКО БОЙКО Е НАЙ СЛАБИЯ ПРЕМИЕР В ЕВРОПА $$$$$$???.? ТО ВИЕ И ВАШАТА ПАРТИЯ СТЕ НАЙ ГОЛЯМОТО НЕДОРУЗАМЕНИЕ СЛЕД 1990ГОДИНА В ЦЯЛА ЕВРОПА ДА НЕ НЕ КАЗВАМ И ПО СИЛНА ДУМА.... НЯМА ТАКЪВ ПРОВАЛ КАТО БСП(БКП) НИТО В РУМЪНИЯ НИТО В ПОЛША НИТО В УНГАРИЯ НИТО В ЧЕХИЯ НИТО В СЛОВАКИЯ .......И Т.Н ПРОСТО НЯМА ПАРТИЯ В ЕДНА ДЪРЖАВА СЛЕД ТОЛКОВА ФАЛИТИ И БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО ОГРАБВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА ...ДА ИМАТ ДОБЛЕСТА ДАЖЕ И ДА СА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА И ДА НИ УЧАТ И ПРОПАГАНДИРАТ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ И ПРЕТЕНЦИИ ДА УПРАВЛЯВАТ (ОТНОВО) ВСЕКИ ДРУГ НО НЕ И ВИЕ

Отговори
7 3
Нали

Нали

20.03.2021 | 16:20

Здравейте БЕСЕПЕдерасти, готови ли сте да загубите и тези избори с много проценти? Избягвам да гледам телевизия по политически теми, но си заслужава да превключа на брифинга на БСП и да гледам киселата и гневна физиономия на Корнелия Нинова, след като се разбере, че ГЕРБ гони 40 процента подкрепа а тя не може да стигне 20 порцента!

Отговори
7 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?