Следвайте ни

"Галъп": ГЕРБ - 28,2%, БСП - 20,8%, 7 партии влизат в парламента

viber icon

Седем партии влизат в новия парламент, ако изборите бяха днес - това показва проучване на „Галъп интернешънъл“ по поръчка на БНР.
На базата на резултатите могат да се очакват гласоподаватели в широк диапазон около интервала между 2,6 и 2,9 милиона души.

Декларативната активност на база реално пребиваващи в страната гласоподаватели е 50%, но според официалните списъци тя се очаква да е чувствително по-ниска - например, в диапазон по-близък до 40%.

Прогнозите за активност обаче са изключително трудни и не са изключени сериозни колебания извън тези граници. Минимален дял от гласувалите се очаква да отбележат „Не подкрепям никого“.

Гласовете, подадени за партии, коалиции и кандидати, ако изборите бяха днес, показват следната картина в последните дни на кампанията.

За ГЕРБ и СДС биха гласували 28,2%, за БСП - 20,8%. Това са първите две формации.

За „Има такъв народ“ се очакват 12,9%, а за ДПС – 12,7%. На този етап е практически невъзможно да се определи коя от двете партии ще завърши на третото място – всичко зависи от различните типове мобилизация при двете партии.

„Демократична България“ с 6,1%, формацията „Изправи се! Мутри, вън!“ с 5,2% и ВМРО с 4,4% са близо помежду си, а не са и далеч от потенциалния ръб. Изгледите на тези формации зависят изцяло от последните дни и даже последните часове, както и от величината на бариерата и степента на „твърдост“ не електоратите.

Това се седемте формации, които биха били в парламента, ако изборите са сега.

Последните дни и часове обаче могат да нанесат промени. Например, коалицията Воля-НФСБ е с 3% и ще се надява на евентуално по-ниска бариера и предвидим вот.

С 1,6% е „Възраждане“, с 1,4% – АБВ, с 1,3% е формацията на Цветан Цветанов, с 0,6% е „Атака“ и т.н. За други партии вероятно ще гласуват 1,8%.

Изследването, проведено за Българското национално радио в периода 24-31 март, е сред 1013 пълнолетни българи и показва структурата на електоралните нагласи.

Големият въпрос е каква обществена поръчка ще даде българският народ на своя политически елит, заяви в интервю за БНР изпълнителният директор на „Галъп“ Първан Симеонов.

„Дали поръчка за предвидимост или поръчка за промяна, дали поръчка после да се състави някакво правителство, криво-ляво, или поръчка да се ходи на нови избори.“

Следизборната кампания ще е по-интересна от предизборната, прогнозира Симеонов. Той не изключва напрежение в самия изборен ден, включително протести, заради изнервената обстановка.

Кампанията ни се струва вяла, защото не можем да я отличим от общия изборен фон, в който живеем от лятото насам, смята Първан Симеонов.

Не ми се вярва тези избори да са грандиозно по-различни на тема честност от всякакви други избори, подчерта той.

„Национални избори по този начин трудно се крадат и обръщат. На местни избори е друго, защото там по-малки масиви гласове могат да повлияят.“

„Коронавирусът направи така, че в началото на кампанията имаше дори по-бодри очаквания за активност. Сега изборите попадат в най-високите точки или в платото, както говорят от Щаба, на случаите. Няма как да преценим точно каква ще е активността. Тя може да варира в много нестабилни параметри, много стабилно да варира“, коментира социологът.

Данните са от изследване „лице в лице“ с таблети между 24 и 31 март сред 1013 души, по поръчка на БНР. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Пичага

Пичага

02.04.2021 | 21:02

Краварката е в левия ъгъл ...

Отговори
1 0
123

123

02.04.2021 | 14:16

Някой може ли да ми отговори как се получава следната ситуация?Правителството се ползва с 20 процента доверие и 70 процента недоверие.В същият момент всички министри на Герб са водачи на листи и хората ще гласуват за тях и Герб печели с голяма преднина.Кога лъжат социологическите агенции?Когато казват ,че правителството е пълна катастрофа или когато казват,че министрите на същото правителство печелят убедително изборите?Кажете бе овце?

Отговори
5 6
Нали

Нали

02.04.2021 | 14:06

Като се има предвид, че галоши-интернешанъл досега са познавали с 10 процента разлика, то сметката излиза вярна! Да се чете ГЕРБ-38 процента, БСП-11 процента!

Отговори
7 3
Метаморфоза

Метаморфоза

02.04.2021 | 16:12

И ти си част от медийната мафия в България, за която ни критикува тези дни САЩ. Още сме в батака БКП > СДС > Герб > Ще се разбере.

Отговори
1 2
Мистър Сенко

Мистър Сенко

02.04.2021 | 13:39

Ще има фокуси.

Отговори
1 5
хайде стига ...

хайде стига ...

02.04.2021 | 11:44

не разбрах "ГЪЛЪБ"! или "КАЛЪП " а аааа ГАЛЪП било...и ние се мъчим да налучкаме...

Отговори
1 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?