Следвайте ни

„Галъп": Българите не харесват правителството на Слави, искат коалиция с "партията на промяната"

viber icon

Трима от всеки четирима гласоподаватели настояват за сформиране на редовно правителство, а почти всеки втори смята, че отминалите предсрочни избори са по-честни от предишните.

Това са данните от първия в страната независим следизборен сондаж, осъществен от „Галъп интернешънъл".

Машинното гласуване пък се радва на високо одобрение от гласоподавателите, сочи изследването.

Мандатът, който гласоподавателите дадоха в неделя, отчетливо е за премахване на модела на управление на ГЕРБ – над две трети от пълнолетните българи го декларират. Същевременно мнозинството не одобрява прибързването при обявения от Слави Трифонов проект за правителство, а и самия му състав. Масовите желания са за правителство на партиите на промяната, независимо как точно ще бъде реализирано. Има предразположение и към някаква форма на „продължение“ на служебния кабинет, изтъкват още от "Галъп".

 
На въпрос за честността на изборите, преобладаващите мнения са положителни. 48,5% смятат, че изборите са били по-честни от преди, 27,9% – същите като преди, а за по-нечестни ги намират 9,3%. Машинното гласуване явно е сработило, според общественото мнение. Близо две трети го одобряват. Явно мнозина са очаквали на тези избори по-добро представяне от партиите си – затова и 56,2% от запитаните не са доволни от резултата на изборите, а 29,2% са доволни.

Българите все повече очакват правителство, но липсва сигурността, че ще го има. 75,6% избират опцията „правителство“, пред опцията „нови избори“ (15,6%). В същото време обаче липсва сигурност, че парламентът ще успее да състави правителство. 47,5% предполагат, че той няма да успее, а 39,9% – че ще успее. Останалите се колебаят. Данните показват ръст на очакването за правителство, в сравнение с предишни други сондажи на „Галъп интернешънъл болкан“.

 
Премахването на досегашния модел на управление явно се одобрява и се очакват варианти на управленски конфигурации около всички протестни партии. Важно е моделът на управление на ГЕРБ никога да не се повтори, съгласяват се 71,5% от запитаните, докато 20,2% не смятат, че е проблем, ако този модел се повтори. При това положение, закономерно предпочитанията са за правителство, формирано около т.нар. партии на протеста. На директен въпрос дали не би било добре служебното правителство под някаква форма да остане, 62,5% биха одобрили, а 32,1% не биха одобрили. Останалите се колебаят.

 
Заявката на Слави Трифонов за кабинета на Николай Василев се оценява като неубедителна. 68,7% не одобряват обявата на Слави Трифонов преди свикването на парламента. 24,8% одобряват. Николай Василев не е одобряван от 56,9%, а е одобряван от 23,4%. Останалите се колебаят. Очевидно, изтеглянето на Василев е благоприятна за Трифонов стъпка. 50,4% обаче не одобряват като цяло предложеният състав, а 26,7% го одобряват. Останалите се колебаят.

 
Данните са от независим телефонен сондаж сред 816 души. Изследването е проведено в периода 14-16 юли. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 55 хил. пълнолетни българи. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Георги v.

Георги v.

17.07.2021 | 19:03

При първия си кабинет Слави назначи министър по циганските въпроси(той и неговите си падат много по циганията). При втория кабинет най-вероятно вече ще имаме Министерство на хомосексуалисти, лесбийки, травестити и т. н. При първото заседание на парламента ИТН и Славито ще предложат за Нац. празници да бъдат обявени Прайда и Банго Васил.

Отговори
3 0
Мильо

Мильо

16.07.2021 | 20:07

Българите са идиоти, които не ходят да гласуват и изказвания: харесват, не харесват са неадекватни!

Отговори
6 1
КурвиотМарица

КурвиотМарица

16.07.2021 | 18:36

Браво на Слави как провокира всички...Някой кръв пикаят,други опростачени от гейберското управление не знаят какво говорят и къде се намират,трети забравиха какво са обещали на простия народ...а бе видя се кой,кой е!

Отговори
3 5
Марица

Марица

16.07.2021 | 17:46

Ха,ха...ударихте дъното боклуци!Трети избори и Слави ще ги издуха!Видяхме кой,кой е след брилянтния ход на Слави.От земята изпълзяха червило и паразити забравени от години!А покрай тях миндили като Марица

Отговори
4 2
Дрън, дрън ярина

Дрън, дрън ярина

16.07.2021 | 17:31

По обществени пространства едно се чуе, Палячо, и благословии. Него не харесват, стига лакардии. Времето на Мишо Константиновите прогнозни победи свърши. Първом резултати предварително, после екзит пулове всинхронно,. Подценявате интелекта на народ, обидно е. Захванете с работа на полза роду

Отговори
4 0
Лъчо Мозъка

Лъчо Мозъка

16.07.2021 | 17:10

Искам си Тиквун

Отговори
4 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?