Следвайте ни

Екатерина Захариева: Политиците трябва да мислят за бъдещето на хората, а не да сеят омраза

viber icon

Бившият вицепремиер и външен министър в кабинета "Борисов 3" Екатерина Захариева оглави листата на ГЕРБ-СДС за Пазарджик за парламентарните избори в неделя. Тя заемаше същата позиция и на вота на 4 април. Родена е на 8 август 1975 г. в Пазарджик. Завършва Eзикова гимназия „Бертолт Брехт“ в родния си град с профил немски език. Магистър по право на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Служебни министри раздават публично присъди без доказателства

 Абсурдно е през 2021 г. някой да се опитва да печели избори с чистки 

Ще намалим наполовина регистрационните режими и ще въведем мълчаливото съгласие

- Г-жо Захариева, едно от основните послания на ГЕРБ преди изборите на 11 юли е “Да направим България най-доброто място за бизнес в Европа”. Как ще убедите избирателите да ви подкрепят, след като имахте възможност да изпълните това, докато бяхте на власт?

- Ние не сме спирали да работим за това и докато бяхме на власт, а новите мерки, които предлагаме, са продължение на тази последователна политика. Ще ви припомня, че и до момента България бе привлекателно място за инвестиции заради ниските данъци, квалифицираната работна ръка и добрата инфраструктура, която позволява бързия транспорт на готовата продукция. Въведохме и единен портал за подаване и получаване на документи от администрацията по електронен път, а обменът на данни между работодателите и НОИ и НАП отдавна е електронизиран. На редица места вече институциите не принуждават хората да разпечатват платежните нареждания за парите, които са превели по електронен път, защото са длъжни да ги отразяват сами в информационните си системи. 

Резултатите се виждат ясно и в Пловдив, и в Пазарджик, и в Панагюрище -много чуждестранни компании избраха нашия регион,

за да изградят производствени мощности, и създадоха хиляди нови работни места,

благодарение на които много хора получават достойно заплащане. Сега сме се фокусирали върху облекчаването на бизнеса в контакта му с администрацията, тъй като там има още какво да се направи. Решени сме да намалим наполовина регистрационните режими и да въведем мълчаливото съгласие, т.е., в случай че администрацията се забави с отговор, клиентът да продължи с инвестиционната си дейност. Процедурите по регистриране на юридическо лице у нас, в строителството и разширяването на съществуващи производства изискват съгласуване с много институции. Затова ще създадем една точка за контакт, в която да се подават всички документи, за да се прекрати обикалянето по различни ведомства и непрекъснатото връщане на документи, т.нар. административен произвол.  

- Тези мерки наистина ще облекчат бизнеса, но ще помогнат ли на хората, които живеят по селата например и не са на “ти” с високите технологии?

- Мисля, че значително подценяваме хората. Дори възрастните хора по селата днес масово общуват с децата и внуците си от смартфона или компютъра, ползват видеочатове и социалните мрежи. Затова и не мисля, че електронизацията на административните услуги ще ги затрудни, още повече че физическият достъп до институциите няма да бъде спрян. Сами обаче преценете кое ще изберат те - да хванат автобуса от село до големия град, да загубят цял ден и пари, за да свършат нещо, което могат да направят през компютър у тях, при съсед, в библиотеката или в кметството.

Ние предвиждаме да заделим 195 млн. лв. за подобряване на дигиталните умения 

на хората на работното им място, за да се чувстват още по-уверени и по-продуктивни. Естествено, има услуги, които не могат да бъдат осъществени без физически контакт, като ваденето на нови документи за самоличност, но дори и там има възможности за облекчаване - припомням, че в МВнР изградихме електронна система за подаване на заявления за лични карти и паспорт от чужбина, за да може хората да посещават консулските ни служби само при получаването им. Удължихме и валидността на паспортите на 10 години, колкото и на личните карти, като тази мярка предстои да влезе в сила, след като МВР пренастрои системите си. Така че ваденето на документи на място няма да ни се случва толкова често.

- В редки случаи човек не може да бъде прегледан от лекар по интернет, а в Пазарджишка област има доста отдалечени населени места. Как ще решите този проблем?

- Здравеопазването е една от най-големите грижи на ГЕРБ. Мога уверено да кажа, че правителството ни успя да посрещне адекватно първите две вълни на ковид и да стартира ваксинационната кампания с добри темпове, но в момента забелязваме лошо управление на ваксините и липса на ваксинационна кампания сред хората, което може да доведе до ръст на заразените през есента. Достъпът до специалисти по селата наистина е много затруднен и затова 

предвиждаме създаването на мобилни екипи от специалисти, включително зъболекари,

за да може хората да получават медицинска помощ на място, а и да подобрим профилактиката, която ще спести и на държавата, и на всеки човек значителни разходи и проблеми, защото колкото по-рано се открие едно заболяване, толкова по-лесно може да се справим с него. Продължаваме с инвестициите в спешната помощ, за да може линейките да стигат бързо, когато е нужно да се реагира бързо. Ще разширим и медицинските изделия, които се покриват от Касата - например очила за корекция на зрението или зъбни протези, защото в момента хората продължават да недоволстват, че трябва да доплащат за редица неща.

- Правителството на ГЕРБ започна отпускането на по 50 лв. добавки върху пенсиите, но възрастните хора продължават да настояват за увеличение на пенсиите. Какво може да се направи по въпроса?

- Пенсиите в момента са абсолютно несправедливи и за това вина носят редица политици от прехода, които два пъти успешно фалираха държавата и сринаха осигурителната ни система. Мисля, че обществото ни е узряло за дебат как да бъдат актуализирани пенсиите, за да може нашите майки и бащи да получават суми, които да им осигуряват достойни старини, защото повечето от тях са се трудили десетилетия наред и добросъвестно са внасяли суми за своите пенсии.

Трябва да се намери решение, което да е справедливо за всички,

тъй като дебатираното в обществото преизчисляване на пенсиите на база осигурителния доход от 2018 година например ще остави половин милион пенсионери без актуализирани пенсии. Ако се вземе пък осигурителният доход от 2015 г. - 1 млн. пенсионери няма да са доволни. Удовлетворяващото е, че вече стартира обществен дебат и в медиите по този въпрос и се надявам да намерим решение.

- Как ще се пребори ГЕРБ с усещането за корупция и проблемите в правосъдието?

- Никога не сме изоставяли и тези два въпроса. Нашият опонент Христо Иванов бе министър на правосъдието във второто правителство на Борисов и тогава бяха приети поредните промени в Конституцията, които да гарантират независимостта на съдебната власт. Моят екип в правосъдното министерство продължи и изготвихме подробни текстове в Закона за съдебната власт, даващи гаранции за независимостта, безпристрастността и интегритета на магистратите. Процедурата за деклариране на имоти и интереси от висшите държавни длъжности у нас е една от най-подробните в света и гарантира пълна прозрачност. Сега виждаме различни идеи за подобряване на контрола над прокуратурата, някои от които откровено ни връщат в тоталитаризма. Мога да заявя, че имаме всички законови предпоставки за борба с корупцията и справедливи присъди, но ефектът не може да бъде видян веднага. Важно е да помним, че когато правосъдието се раздава по улиците, то излиза от съдебната зала и това не е добре за всички. 

Какво виждаме в момента? Служебни министри раздават публично присъди без доказателства.

Още чакаме доказателствата кой и от кого е бил подслушван 

Да не говорим за твърденията, че няма пари в хазната, и пресконференциите за злоупотреби в различни институции. Нямам нищо против проверките и виновните да бъдат преследвани с цялата сила на закона. Но създаването само на медиен шум по никакъв начин няма да помогне да се увеличи доверието в институциите. Или да донесе гласове на президента Радев. Хората помнят по кое време действащ министър бе арестуван, как започнаха наказателни преследвания срещу хора по високите етажи във властта. А и нашата партия е безкомпромисна и действа незабавно срещу хората, които са нарушили закона в собствените си редици. Борбата с корупцията изисква действия от всички нас - да не се опитваме да подкупваме автоконтрольора от пътната полиция, да сигнализираме, когато ни поискат подкуп, и да изискваме пълно и щателно разследване на всички сигнали.

Винаги сме приветствали и журналистическите разследвания, изобличаващи корупция. Но публикуването на фотоколажи, фалшивите новини и клеветите трябва да се бори с подобряване и на медийната грамотност на хората. Борбата с фалшивите новини е огромен проблем в целия ЕС и единственото оръжие, открито за целта, е проверката на фактите. Изчегъртването на доказани специалисти от държавната администрация със сигурност няма да донесе ползи за никого - ние сме малка държава и не разполагаме с безкраен брой вирусолози, специалисти по обществени поръчки, полицаи на ръководни постове, специалисти по данъчно облагане.

В МВнР не съм си помисляла да уволня и един човек по политически причини,

 в дипломатическата служба има много хора, които са много близки до политици от ДПС, БСП и “Изправи се. Мутри, вън!”, но съм била доволна от работата им. Абсурдно е през 2021 г. някой да се опитва да печели избори с чистки, обществото ни е достатъчно изстрадало, за да бъде отново разделяно на наши и ваши. България трябва да е предвидим партньор в ЕС и НАТО, да привлича туристи с красивата си природа и гостоприемство, инвеститори - с добрата си бизнес среда, българите да бъдат по-сигурни за бъдещето си и това на децата си. Това е задачата на политиците, а не да заливат избирателите си с омраза и компромати. Ако на 11 юли ни подкрепите с бюлетина номер 5, ви предлагаме да работим заедно с вас за по-доброто ни бъдеще. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

ГРИЗЛИ

ГРИЗЛИ

09.07.2021 | 12:44

МДААААА...вие с бързи темпове усвоихте едни пари за да си осигурите дАЛЕЧНОТО БЪДЕЩЕ !!! МЕРЗАВЦИ И ТУНЕЯДЦИ СТЕ ВИЕ ОТ ГЕРБ ! ЗАТОВА СЕГА ЩЕ ГРИЗНЕТЕ ЯКО ДРЪВЦЕТО!

Отговори
7 4
Всички виждаме, че...

Всички виждаме, че...

09.07.2021 | 12:02

По-мразещи и токсични от ГЕРБ - НЯМА!

Отговори
9 4
??????.?

??????.?

09.07.2021 | 11:28

Къде е отговора!? За тая грозотия?

Отговори
8 3
ужас

ужас

09.07.2021 | 11:17

Тази кикимора освен гербаджийска калинка е и голяма патка.Говори само едни заучени фрази и има два грама мозък.

Отговори
12 4
Любопитен

Любопитен

09.07.2021 | 11:13

Как върви строежът на "подпорната стена" на Алепу?

Отговори
12 3
Ракодов

Ракодов

09.07.2021 | 10:26

Валидността на паспортите е 5 години ,а не 10 недей да лъжеш,като влезе в сила тогава може да коментираш не се излагай все пак си била на ръководна длъжност.......нали така.

Отговори
12 2
До Ракодов

До Ракодов

09.07.2021 | 11:27

Даже беше вице тая овца без история .. Тя визия няма мозък грам...лъжкиня интересчийка... играла голи хора...сега какво да прави трябва да го "доиграва"!!

Отговори
10 3
пас

пас

09.07.2021 | 12:45

нейният може и да е 10 годишен....кой знае

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?