Следвайте ни

Драмата с преференциите в Пловдив: Кметът на „Тракия" на косъм от депутатско място

viber icon

Преференциите са онази част от изборите, последното раздаване на картите, което може да размести финалната депутатска подредба. 

В рамките на град Пловдив играта с преференциалния вот бе на път да разиграе два сценария - единия в двора на ГЕРБ, другия - в този на БСП. 

Кметът на "Тракия" Костадин Димитров, който бе под номер 6 в листата с кандидат-депутати се размина на косъм от депутатско място.  На него не му достигнаха 323 гласа, за да измести втория в листата Иван Тотев. Така, ако Бойко Борисов реши да влезе в парламента от Пловдив, с ролята на депутат щеше да се прости Радомир Чолаков. Костадин Димитров е получил точно 1756 преференции. За да направи разместването, той трябваше да събере минимум 2079. Иван Тотев е получил 628, а Радомир Чолаков - 236, сочат данните от ЦИК за Пловдив. 

При БСП пък имаше реална опасност шефът на борсата в Първенец Илия Гатев, който бе втори в листата, да се прости с депутатското си място. Само 199 преференции не позволиха на четвъртия Димитър Георгиев да го замени в парламента. Той е получил 843 преференции при необходими 1042. Илия Гатев е подкрепен с преференциалния вот на 422 избиратели. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?