Следвайте ни

Доц. Мира Радева: Гаранция за качество на депутатите е само мажоритарната система

viber icon

 

Доц. д-р Мира Радева е един от най-известните български социолози. Магистър по социология от Софийския университет. Специализира в Университета Париж VII и Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ.  Дългогодишен преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От 1991 г. ръководи Института за социални изследвания и маркетинг „МБМД“.

- Доц. Радева,  какъв баланс от експерти в различни сфери е нужен в парламента? Виждаме ли го в кандидатдепутатските  листи за 45-ия парламент?

- Какъв да бъде вътрешният баланс, т.е. колко юристи, икономисти, учители  ни трябват,  е работа на партиите. Те трябва да преценят какво им трябва от гледна точка на заложеното в програмите, свързано е с вътрешните приоритети на всяка политическа програма.

Ако съответната партия залага на промени в законодателството, логично е да се опита да вкара най-много юристи. Ако друга партия залага на промени в здравеопазването, нормално е да се опита да вкара повече лекари - това е нормалната логика на политическия процес.

Но този път като че ли се наблюдават доста

лекари в листите

- обяснението е просто: лекарите станаха популярни покрай пандемията. И понеже са популярни лица от екрана, вече няма нито една партия, която да не изтласка напред лекари: проф. Андрей Чорбанов води листа на „Има такъв народ”, доц. Атанас Мангъров на АБВ, д-р Александър Симидчиев на „Демократична България”. И това не е свързано с предизборните програми, с идеите на партиите за управление, а с евтина политическа популярност.

- В отиващия си парламент юристите са едва 26. Следващия пък ще го напълним с лекари. Пак ли няма да имаме работещо НС?

- Няма да имаме работещ парламент, защото по принцип целият политически процес не е открит, не е честен. През цялото време виждаме завоалиран политически процес -  гледаш нещо, зад което се случва съвсем друго.  Това винаги е било. Хвърлят ти прах в очите с едно нещо, ние си гласуваме, а какво ще стане после, е тяхна работа.

- А какъв е смисълът да слагат шоумени и футболисти в листите?

- По същата причина - популярни хора да привлекат младите избиратели.

- Колко вредно е да се пълнят кандидатдепутатските листи с верни партийци без експертиза, готови да гласуват под строй?

- Имам много ясно и категорично мнение по този въпрос - аз съм за мажоритарна избирателна система и съм категорично против пропорционалната, която произвежда

безотговорни към обществения интерес народни представители.

От самото начало те знаят, че са там не заради това, че са се борили, че имат някакви качества, а защото някой ги е сложил в листа на избираемо място. И единствената им цел е да се мазнят на тоя, който ги е сложил, и да изкарат някой лев, докато са в мандат.

Пропорционалната система в днешния си вид е продължение на безотговорния модел, по който се е управлявала страната и по времето на комунизма.

А не стигаме до мажоритарна система, защото това означава цялостна промяна на начина, по който мислим в политиката. А никой не желае това. Кой иска да си вкарва таралеж в гащите? Един депутат, който сам се е борил да бъде избран, отива в парламента със съответно самочувствие и отговорност да защитава интересите на тия, които са го пратили. Това е желана от всички промяна, но

лидерите на политически партии не искат да си вкарат таралеж в гащите.

Единствените, които откровено влизат в подобна теза, са "Има такъв народ" на Слави Трифонов, но те сами не могат да направят промяната. Дълбоко се съмнявам, че ГЕРБ, които преди се обявяваха за мажоритарни избори, ще подкрепят подобно предложение на "Има такъв народ".

- По-добър ли е дългият престой в парламента, или освежаването с нови лица е за предпочитане?

- Постоянното вкарване на нови лица според мен е даже по-лошо. Това ще направи депутатите още по-несигурни и още по-продажни.

- Рейтингът на парламента е изключително нисък. Има ли шанс да се обърне тенденцията?

Жалко е, че сме парламентарна република, а парламентът е институцията с най-ниска популярност

Проблемът е в това, че избирателят няма усещане, че хората в парламента се борят за неговите интереси. Хората непрекъснато имат чувството, че интересите им са предадени, виждат как разните партии си защитават само котерийните интереси. Хората виждат, че в парламента няма принципна позиция по един или друг въпрос, а  има просто битка: ГЕРБ срещу БСП, и обратно. Това е един и същи цирк, който се разиграва години наред. Как да имаш доверие?!   

68 процента гласуваха за промяна на модела на референдума, но се правим, че не ги чуваме. Няма интерес за промяна. Затова ще гледаме още от същото.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?