Следвайте ни

Доц. Христо Димитров: Дължим на децата страна с правила, посока и бъдеще

Промяната ще дойде, ако на 4 април отидем масово да гласуваме

viber icon

- Г-н Димитров, като човек на науката какво е било отношението Ви към политиката досега?

- Истината е, че всеки от нас е зависим от политиката, дори да не се интересува от нея. Все още няма открит механизъм, при който стандартът на живот да не е зависим от политическата система. Досега съм участвал активно като гражданин и винаги съм използвал правото си на глас.

- Казвате, че винаги сте гласували, а живеем във времена, в които твърдението, че „нищо не зависи от мен, какво мога да постигна с гласа си“, е все по-споделяно от хората.

- Това е усещане, натрупано в резултат на положението, до което ни докара политическата система в България - невъзможността й да се справя с проблемите ни. Не можем да очакваме от един човек в трудно положение да повярва на поредните обещания. Той се чувства уморен и употребен.

- Защо приехте каузата на ПП „Републиканци за България" като своя?

- На първо място, съм в партията заради г-н Вълнев, г-н Цветанов и заради хората, които се обединиха около този проект. Познавам по-голямата част от тях. Това са мои себеподобни, на които вярвам. Надявам се, че ще съм полезен.

 Вярвам в семейните християнски ценности,

упорит съм, Овен съм и приемам за свои каузи тези, които са справедливи, безкористни и в които вярвам. Визитката ми го показва. Не е случайно, че постигам своите успехи бавно и постепенно, с много труд и постоянство. Правя всичко за децата си и за хората, които идват след нас. Искам децата ни да живеят в страна, която има посока, правила и бъдеще.

- Всички днес говорят за промяна. Как според Вас ще се осъществи тя?

- На първо място, като отидем да гласуваме. Когато на 4 април преодолеем страховете си от тази грозна пандемия, която ни се стовари. Да, тя е реална и не трябва да я подценяваме. Но както имаме необходимост да спортуваме, имаме желание да отидем на ресторант със семейството и приятелите си, така трябва да имаме желание и да гласуваме. Да направим свободен, ясно осъзнат избор не само с ума, а и със сърцето си. Това е първият начин, по който ще променим нещата. Така ще покажем, че сме свободно гражданско общество, което само определя бъдещето си. Не бива да се заблуждаваме, че ако предстоящите избори не са масови, ако не отидем да гласуваме, нещо ще се промени.   

- А какъв според Вас е изходът от кризата, в която се намираме?

- Това трябва да е

началото на края на статуквото,

което свикна, на което му е удобно да печели така избори и да контролира. Надявам се на нови стандарти за управлението на България. Примери виждаме по целия свят. Политическата класа се промени от поколението, което има друга ценностна система, която вижда живота си по друг начин. Това трябва да бъде началото на този нов път. Ще започнем да се променяме чрез новите хора и новите стандарти, които те изповядват като морал, ценностна система и образование. Защото в познатите от години политически личности виждаме една предизборна метаморфоза - кратка, лицемерна, с ясната цел бързо да възстанови статуквото.

Управленският елит е като мазна тапа,

която е затворила политическия буркан и в него не може да се появи нова личност като идея и възпитание, която да даде надежда и рестарт на системата.

Ще се справим, когато се обединим, когато повярваме на идеи и когато бъдем по-разумни в избора си, защото обединени можем много. Историята ни го показва. Да не се поддаваме на манипулации, на лъжи и на някакво материално изкушение. Тогава ще можем да поставим началото.  

- Като биолог и зоолог какво е Вашето мнение за COVID ситуацията?

- Моето мнение за пандeмията е, че това е кризата на нашето съвремие, на 21. век. Не искам да сравнявам с политически или икономически кризи, защото дори и един човешки живот е по-важен от всяка друга стойност. Твърдо съм убеден в естествения произход на COVID-19. Това е вирус от групата на коронавирусите, който по естествен начин преодоля междувидовата бариера. Успя да се прехвърли от едно животно в Централна Азия - люспеник, върху човешкия вид. Убеден съм, че е така, защото това не се случва за първи път. Но този вирус се оказа силно вирулентен, с висок контаминантен индекс и човечеството не успя да го овладее. Но благодарение на учените и експертите, които се обединиха, започваме да преодоляваме кризата.

- Защо се случи пандемията?

- Според мен причините са глобални и не можем да разсъждаваме повърхностно.

Основната причина за пандемията е числеността и гъстотата на човешката популация

и лесната мобилност - всеки може за няколко часа да е на другия край на планетата.

Ще направя една проста аритметика - ние натоварваме планетата, на която живеем. Къде се крие обяснението? През последните 150 години човешката популация се увеличава взривоопасно. До достигането на 1 милиард души е отнело около 10 хиляди години от човешката ни история. Или това е събитие, което се е състояло около 1850 г. Само 170 години по-късно човечеството се е увеличило 7 пъти - до над 7 милиарда. При такива темпове на нарастване несъмнено се увеличават и потребностите от суровини. Вероятно това е сред причините в една подобна нарастваща популация, каквато е и азиатската, да има такова преплитане между човека и природата. А това създава предпоставки патогенен микроорганизъм да стане смъртоносна заплаха за нашия вид.

Затова мерките са точно такива - разстояние и предпазни средства. Така рано или късно COVID-19 ще изчезне, защото неговата среда е човешкият организъм. 

Визитка

Доц. Христо Димитров е водач на листата на ПП „Републиканци за България“ в град Пловдив. Той е преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ и ръководител на Катедра „Зоология“ към Биологическия факултет. Работи и по няколко международни проекта с участие на Египет, САЩ, Турция, Гърция, Сърбия и Русия. Участва в авторския състав на учебни пособия и монографии, както и на над 50 научни публикации в реферирани международни научни издания.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

CAPTAIN SCHNUFFEL

CAPTAIN SCHNUFFEL

13.03.2021 | 10:35

В МОМЕНТА В КОЙТО СИ ТРЪГНА СЪРВЪРА, ЩЕ БЪДЕ РЕСТАРТИРАН И ВСИЧКИ ВИЕ, ЩЕ ИЗЧЕЗНЕТЕ. ВСЕ ЕДНО НИКОГА НЕ ВИ Е ИМАЛО. ТАКА ЧЕ ЗАБРАВЕТЕ ВСЯКАКВИ МЕЧТИ, ЧЕ ЩЕ БЪДЕТЕ ОСТАВЕНИ ДА СИ ГРУ ХТИТЕ ВЕСЕЛО, КАТО ДО СЕГА. :)

Отговори
0 0
CAPTAIN SCHNUFFEL

CAPTAIN SCHNUFFEL

13.03.2021 | 00:43

И ПАК ЩЕ ВИ ГО КАЖА, ЧЕ СТЕ БАВНО РАЗВИВАЩИ СЕ МАЙ. АКО НЯКОЙ РЕШИ, ЧЕ С ЖИВОТНИТЕ МУ Е ПО-ДОБРЕ, ДА СЕ ЧУВСТВА СВОБОДЕН ДА СЕ ОТКАЖЕ. АЗ КРИВИ РАБОТИ НЕ ЩА ;)

Отговори
1 0
CAPTAIN SCHNUFFEL

CAPTAIN SCHNUFFEL

13.03.2021 | 00:39

НЕ ЩАСТНИЦИ, ОТ 1300 ГОДИНИ, ТОВА Е ТЕРИТОРИЯТА - КЕНЕФИСТАН. И ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА СВИНЕТЕ И ДА НЕ ГЛАСУВАТЕ, ВСЕ ТАЯ :) РАЗБИРА СЕ АКО ГЛАСУВАТЕ СЛЕД 2-3 ДЕНА ВСИЧКИ ЖИВОТНИ, ЩЕ СЕ ПРЕСЕЛИТЕ В ХОЛИВУД :) КУПОН МАЙ НА! ;)

Отговори
0 0
CAPTAIN SCHNUFFEL

CAPTAIN SCHNUFFEL

13.03.2021 | 00:36

PANDORUM, НАЛИ СТЕ ГО ГЛЕДАЛИ? ОБЯСНЕНО Е, КАТО ЗА КРЪГЛИ И ДИ ЪТИ :)

Отговори
0 0
CAPTAIN SCHNUFFEL

CAPTAIN SCHNUFFEL

13.03.2021 | 00:02

СЕРЕНА, БИЛЛИ, МАЛИА.

Отговори
0 0
CAPTAIN SCHNUFFEL

CAPTAIN SCHNUFFEL

12.03.2021 | 23:55

А ЧОВЕКО ПОДОБНИ ЖИВОТНИ, НЕМА НУЖДА ДА МИ КАРАТЕ. НЕМА ДА ПРАВА ЗООПАРК :) ТИЯ ОТ ТУК, САМИ СИ ЗНАЯТ И ЩЕ ДОЙДАТ, НЕМА НУЖДА ДА ГИ КАРАТЕ :)

Отговори
0 0
CAPTAIN SCHNUFFEL

CAPTAIN SCHNUFFEL

12.03.2021 | 23:52

ДОКАРАЙТЕ МИ И: TAYLOR, MARTHA, FRIDA, МАРИЙЧЕТО, KENNERLY, MIU, ARI

Отговори
0 0
CAPTAIN SCHNUFFEL

CAPTAIN SCHNUFFEL

12.03.2021 | 23:36

И ВЕСЕЛОТО МОМИЧЕ! :)

Отговори
0 0
CAPTAIN SCHNUFFEL

CAPTAIN SCHNUFFEL

12.03.2021 | 23:34

ПА КАТО КАРАТЕ ДОКАРАЙТЕ И BELLA, SELENA, KENDALL, ALMA, LADY KITTY, ANGELE... И ТАМ, ВСИЧКИ КОИТО СЪМ ПОДБРАЛ :)

Отговори
0 0
CAPTAIN SCHNUFFEL

CAPTAIN SCHNUFFEL

12.03.2021 | 23:31

ЖИВОТНИ, И ЧИСТОКРЪВНИ ШВЕДКИ ОТ КОЛХОЗНАТА КОЧИНА ДА МИ ДОКАРАТЕ, НЕ СА ЛИ KAJSA STINA И JONNA ERIKSSON, нищо нема да стане :)

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?