Следвайте ни

Димитър Георгиев: Спортът и образованието ще върнат България на правия път

Ще търся европейско финансиране за модерна екопътека за бягане и разходка по дигата на Марица, казва кандидатът за народен представител от коалиция "БСП за България"

viber icon

Преди се радвахме на олимпийски титли, сега - на олимпийски квоти

Специални пенсии за всички, играли над 300 мача в А група или над 50 в националния отбор по футбол

 

- Г-н Георгиев, бяхте депутат в 44-тото Народно събрание, сега отново сте кандидат за народен представител. Какво кара млад и успял човек като вас да се занимава с политика?

- Вярвам, че е време за промяна и тя може да дойде само от младите и успели българи. Много по-уверено и честно работи човек, който има друг вариант за житейски просперитет и не използва политиката, за да е важен и да успява. Според мен времето на професионалните политици е отминало. Видяхме какво свършиха те с българския преход. Идва ред на тези, които наистина знаят и могат да изведат България на правия път.

- Кои са най-големите предизвикателства пред страната днес?

- Естествено, справянето с кризата, предизвикана от коронавируса, и планът за възстановяване. Но извън пандемията, важно е да започнем да решаваме проблемите, които тегнат над България от десетилетия - демографската криза, ниските доходи, лошата бизнес среда, корупцията, нереформираните здравна и съдебна система.

- Ако отново сте народен представител, кои ще са вашите приоритети?

- Образованието и спортът. Те най-бързо могат да изведат страната там, където й е мястото - сред развитите държави, със здрава и просперираща нация. Спорът и образованието вървят ръка за ръка. Те са като скачени съдове. Жалко е, че

в годините на прехода разбихме две от най-успешно работещите системи в България.

Виждате какво стана със спорта след поредицата експерименти и управлението на ГЕРБ ​- преди се радвахме на олимпийски титли, а сега - на олимпийски квоти. Броят на елитните ни спортисти непрекъснато намалява. В Пловдив например, който е най-спортният град на България и преди 40 години сам се нареждаше в топ 20 на световната класация по олимпийски медали, професионалните състезатели в индивидуалните дисциплини се броят на пръстите на едната ръка. Това е тотален провал и говори за пълно безхаберие в управлението на спорта.

- Има ли връщане назад?

- Разбира се. За целта е необходимо начело на спорта и отделните федерации да застанат хора с умения и опит. Пак повтарям - спортът и образованието вървят ръка за ръка. Защото всичко започва от детската градина и началното училище. Там се формират навици и умения за цял живот. Ако бъда избран за народен представител, ще настоявам за нова организация на детския и ученическия спорт. Часовете по физическо възпитание трябва да се увеличат. В тях е добре заедно с преподавателя да влизат и профилирани треньори, които да селектират децата с потенциал и  да ги подтикват да спортуват. 

Спортът е най-добрата и евтина профилактика, 

той създава здрави и активни хора. В ковид кризата се видя колко болна е нацията. Лъснаха всички проблеми на здравната система, като най-големите са свързани не с болничната помощ, а с профилактиката и общото здраве на хората.  

Между другото, у нас има и друг български феномен - правим децата болни, без да са болни, за да ги запишем в най-актуалната ясла или градина - вадим бележки, че са с астма, алергия и т.н. Това е абсурдно. Хората обаче не са виновни за тези "благородни лъжи". Всички говорим за демографската криза, която топи нацията, а дори при тази ниска раждаемост не можем да устроим всички деца, за да могат родителите да работят и да се развиват професионално.

- Какво реално може да бъде направено за развитието на ученическия и масовия спорт?

- Аз лично имам разписана програма за развитието на семейния и масовия спорт. Тя предвижда

всяко семейство с минимум две деца да може да ползва големи намаления за спортен уикенд

според сезона. Представете си при 25 семейства с по 2 деца каква мощна група става. Децата и родителите ще карат ски, ще плуват, ще играят тенис и т.н. Подобна инициатива индиректно ще подпомогне и българския туризъм, който търпи най-големи загуби в пандемията.

Важно е днес да мотивираме повече хора да спортуват. В тази връзка ще обявя пред вас една моя идея, която вярвам, че скоро ще реализираме в Пловдив. Тя е свързана с изграждането на екопътека за бягане по  дигата на Марица. Може да се направи с европейски средства, като край нея се изградят пунктове за почивка и освежаване и различни атракциони. Така само на 2 км от центъра на града пловдивчани ще имат едно модерно и много удобно трасе за крос и разходка.     

- В тази връзка, има ли достатъчно бази у нас за развитието на масовия и детския спорт?

- Базите не стигат и това се вижда с просто око. Да се върнем пак на Пловдив - най-спортния град, в който няма и един стадион за пред света.

Да държиш бижуто стадион „Пловдив” в днешното му състояние, е престъпление

Нямаме и подходящи зали за спорт. По-добре беше вместо този паметник на глупостта, какъвто е „Колодрума”, с 60 милиона да бяхме построили по една модерна многофункционална зала във всеки район на града. Това щеше да е много по-удобно и за родителите, които водят децата си на спорт. На практика в Пловдив няма нито една модерна зала за тенис, да не говорим за лека атлетика. С базите сме пълен провал, а това предопределя и качеството на подготовката на спортистите и резултатите са видими. 

- Правителството на Бойко Борисов обаче отпусна целево 37 млн. за стадионите на футболните Ботев и Локомотив… 

- Да, това е добре, макар че сметките не излизат и парите няма да стигнат. Тук по-важният въпрос е какво правим с другите клубове и със стадион „Пловдив” и като цяло с базите в Пловдив, дал на България и света футболни гении като Стоичков, Христо Бонев, Динко Дерменджиев и Тодор Диев. Между другото, тази година ФК "Марица" чества 100-годишен юбилей. По този повод поздравявам родния клуб на Стоичков за завръщането му в професионалния футбол и давам дума, че ще работя с всички сили и този голям отбор да получи подобаваща помощ. Същото се отнася и до Спартак.

Тук трябва да кажа, че

държавата и местната власт са длъжници на футбола.

Този най-масов спорт, в който частни собственици на клубове инвестират парите си, е оставен на произвола на съдбата. Трябва промяна в Закона за спорта, която да поправи тази несправедливост. И не става дума само за децата и действащите футболисти, а и за ветераните, които трябва да са големите герои на нацията и да дават пример на младите. Абсурдно е тези хора, които са дали здравето си за футбола, да нямат пари дори за лекарства. Ако спортните хора ми помогнат да вляза в Народното събрание, аз се ангажирам до края на мандата да осигуря финансова подкрепа за всички призьори от световни първенства, а не само за олимпийците ни. Конкретно във футбола за всеки, който има над 300 професионални мача в А група, ще има допълнителна пенсия. Същото се отнася за националния принос ​- при над 50 мача в националния отбор ще се полага добавка към пенсията в размер на една минимална работна заплата, която да се наследява при, не дай боже, ранна смърт, както се случи с Трифон Иванов и Георги Марков. Не бива да оставяме нашите големи спортисти да мизерстват на старини. Същото се отнася за артистите и дейците на културата.   

Напоследък политиците често забравят кой ги е изпратил във властта,

като им е поверил съдбата на отечеството. Държат се така, сякаш единствено те са важни в тази държава. А истината е, че най-големият капитал на България са хората.

- В България обаче този капитал застрашително намалява. Според прогнозите до 2040 г. живеещите в страната си българи ще са около 5 милиона. Какво трябва да се направи, за да обърнем тази мрачна тенденция?

- Да се грижим по-добре за хората, като им даваме повече възможности за реализация в България.

Пак повтарям - за да имаме успешни млади хора и просперираща нация, най-важните инвестиции са в образованието, спорта и подпомагането на младите семейства. Справянето с демографската криза е голямото предизвикателство. В тази посока имаме много добри примери - Унгария, Финландия и други страни, които са били изправени пред подобен проблем. Като начало можем да започнем с подпомагане на млади семейства с 3 и повече деца с безлихвени кредити. Като условие за получаване на средствата може да се постави двамата родители да имат минимум средно образование. Средствата трябва да се отпускат целево за семеен бизнес или за отглеждане и образование на децата. Така хората ще усещат реално подкрепата на държавата и ще са по-мотивирани да останат и да се развиват тук. 

Другото е още емигриращи млади хора, разпад и застой. Ако не искате това да се случва повече, направете правилния избор на 11 юли с бюлетина №4.

 

Димитър Георгиев бе депутат от парламентарната група на "БСП за България" в 44-тото Народно събрание, избран от 17-и МИР Пловдив-област.

От 2015 до март 2017 г. е общински съветник в Пловдив. Занимавал се е със строителен бизнес. Семеен, с две дъщери. 

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?