Следвайте ни

Димитър Георгиев: Само БСП има политическата воля да върне държавата на хората

viber icon

Трябва да се реформират администрацията, здравната система и данъчната политика, казва кандидатът за депутат от 17-и МИР Пловдив-област 

 

- Г-н Георгиев, защо млад и успешен човек е в листата на БСП?

- Вярвам, че БСП е единствената алтернатива на ГЕРБ. Това личи и в тази предизборна кампания. На практика само БСП и ГЕРБ представят реални управленски програми. Другите са по лозунгите. А защо БСП ли? В годините социалистите са били най-добрите партньори на земеделското движение, което представлявам по потекло и убеждения. В продължение на 4 г. имах възможност да работя с колегите от БСП в парламента и видях, че само те имат идеи как България да се развива така, че хората да живеят по-добре. Всъщност в това е и смисълът на управлението.

- И какво трябва да се промени в България, за да живеят българите по-добре?

- На първо място, да се реформират администрацията, здравната система и данъчната политика.  Недопустимо е у нас да има над 400 000 души държавна и общинска администрация, а в Холандия, която има два пъти повече население от нас, тя да е 50 000 души. Ние казваме - оптимизация и съкращаване на администрацията. Там в момента служат много кадърни и образовани млади хора, чийто потенциал реално не може да се използва. Когато излязат на пазара на труда, те ще създадат истинска конкуренция и ще подобрят качеството на работната сила. 

- Кой ще изтегли България нагоре - политиците или бизнесът?

- Политиците трябва да създават условия за развитие на бизнеса. Той е този, който плаща заплатите, данъците и осигуровките. Проблемът е, че заради липсата на реформи и административния натиск бизнесът е притиснат в ъгъла, много от фирмите работят в сивия сектор, като крият данъци и осигуровки. Това ощетява всички. За ситуацията обаче са отговорни управляващите, които създават лоша бизнес среда. Неслучайно най-големият инвеститор в икономиката са българските емигранти. В същото време чуждестранните инвестиции непрекъснато намаляват, което е най-безпристрастната оценка за бизнес средата, която създават управляващите. Вече 10 години се говори за електронно правителство. Това бе мантра на Росен Плевнелиев и като министър, и като президент. След това бе подета от Томислав Дончев, но и до момента нищо реално не се случва.

- Какво ще промени БСП, ако спечели изборите, за да живеят българите по-добре?

- Ще реформира администрацията и ще заложи на държавността. Ще направи така, че институциите да заработят в услуга на хората и бизнеса, да помагат, а не да пречат. За да стартира един малък бизнес в България, минава през разрешителни режими от поне 7 институции. Навсякъде плаща и чака. Ние ще променим това. Ще върнем държавата в основната <210> роля ​- да създава ясни правила. За това са нужни политическа воля и експертиза, а в БСП има и двете. В партията има много млади хора с добро образование и квалификация, които са готови да влязат в управлението. Това е голямото предимство на партията. Калинките във властта създават хаос и рушат държавността. Поредният пример е начинът, по който се управлява кризата, породена от коронавируса. Днес едни мерки, утре други и накрая никакъв ефект.

- Какъв според вас е изходът от кризата с коронавируса?

- Първо ​- да оставим важните решения на специалистите. Виждате какво става, когато кризата се управлява от доктори по най-различни науки, но не и от докторите по медицина - закъснели и неправомерни мерки. България държи рекорда по смъртност сред заразените от COVID-19 и в същото време е на последно място по брой на ваксинираните. Процесите се управляват на принципа „проба-грешка“, а в такава криза „трупането на опит“ е фатално, защото става дума за здравето и живота на хората. Още на 5 декември 2020 г. парламентът е упълномощил правителството да договори доставката на 11 млн. ваксини, а виждаме какво става - хората искат да се имунизират, а няма с какво. Правителството трябваше да договори 2 млн. ваксини още до края на януари и сега нямаше да сме на опашката. С тези ваксини трябваше да бъдат имунизирани всички рискови групи, а после младите и активни хора, които трябва да продължат да работят. Вместо това - хаос и нов пик в заразата. 

- Само забавянето с ваксинирането ли е причината за високата смъртност у нас?

- Не, тук става дума за лошото общо здраве на нацията. А то е резултат от много фактори - липсата на профилактика, ограничения достъп до здравеопазване за българите в много райони на страната. Важно е и това, че загърбихме масовия и ученическия спорт. Всички знаем, че спортът е здраве. Силният организъм се справя по-лесно с всякакви предизвикателства. Ние обаче от години сме в челото на черните класации за инсулти, инфаркти, българите масово страдат от диабет и затлъстяване в ранна възраст. Общото ни здраве е лошо и затова даваме толкова много жертви в пандемията. 

- Как според вас ще се възстанови икономиката след пандемията?

- С помощ от силна българска държава, не тази, която вкара бизнеса в криза. Виждаме какво става с мерките ​- затваряне, отваряне и никакъв ефект. За последните месеци на 2020 г. са похарчени над 5 милиарда лева, а до малкия и средния бизнес не стига почти нищо. Тук въпросът е за какво се използват парите - дали просто се раздават на калпак, или се подпомагат бизнеси, които могат да се възстановят и да осъществят рестарта на икономиката след пандемията. Искам да обърна внимание на факта, че до момента няма никаква помощ за фармацевтите. Не са получили нищо, а те са хора на първа линия. Защото човекът, който е болен, първо ходи в аптеката. За този бранш, в който работят специалисти, учили по 6-7 години, няма никаква помощ.

Държавата може да използва европейските средства за спр​авяне с последиците от кризата, както и възможностите на Българската банка за развитие. Вместо да дава многомилионни кредити на колекторска фирма и други избрани компании, държавната банка да подпомогне реално малкия и средния бизнес. Държавата пък може да се ангажира с целеви кредити за семействата. Ако поеме лихвите за кредити по 5000 лева на 400 000 семейства, държавата ще похарчи 10 млн. лева, което е нищо. В същото време 2 милиарда ще влязат в потреблението и индиректно ще подпомогнат бизнеса.

- Това ли е смисълът на посланието от кампанията на БСП „С грижа за хората“?

- Това и още много други действия, които да накарат хората да повярват, че живеят в държава с правила, която наистина ги подкрепя, а не им пречи. Държавата е длъжник на своите граждани. Тя съществува заради тях, а управляващите се държат така, сякаш хората са тук заради ГЕРБ. Ние ще обърнем модела и ще накараме администрацията и институциите да работят в услуга на гражданите, какъвто е и смисълът на държавността.

- Вие сте член на Изпълкома на БФС. Длъжник ли е държавата на футбола?

- Безспорно, когато става дума за базите и детските школи. България няма национален футболен стадион. В Пловдив на практика няма нормален стадион. Да, просперитетът на представителните отбори на големите клубове е ангажимент на техните собственици, но в България има стотици клубове, които развиват само детско-юношески школи. Там хиляди българчета получават и възпитание, и здраве, без държавата да инвестира лев. Футболът е социален феномен и има своята важна роля в живота на младите хора. В този смисъл държавата не може да абдикира от най-масовото и достъпно занимание за децата.

- Да, но се говори, че големите клубове се издържат от бизнесмени, командировани във футбола от правителството...

- Това е друг въпрос. Не знам кой как решава да си купи футболен клуб, но според мен не е нормално държавата да не прави нищо съществено за детско-юношеските школи и масовия спорт. Трябва нова политика за ученическия спорт, увеличаване на часовете по физическо възпитание в училище, назначаване на треньори по най-популярните олимпийски спортове в самите училища. В годините съсипахме спортните училища, които бяха люпилнята на таланти и шампиони. Сега в град като Пловдив - старата спортна столица на България, професионалните състезатели от индивидуалните спортове са по-малко от олимпийските шампиони, които градът имаше навремето. Младите хора, които се занимават със спорт, на 18 години разбират, че са безработни и са тренирали само за удоволствие. Това трябва да се промени и спортът да стане приоритет на държавата. Защото той е здраве, което толкова ни липсва в тези тежки месеци и години. Освен това спортът и образованието градят важни качества, без които житейският успех е невъзможен. Образованият и физически активен човек винаги се представя по-добре в обществото от останалите. 

- Вече бяхте депутат от 17-и МИР. Какво свършихте за хората от Пловдив-област, за да поискате отново доверието им?

- Първото, което се сещам, е, че по моя инициатива бяха отпуснати пари за ремонт на пътя от Асеновград до Новаково и границата между Пловдивска и Кърджалийска област. Благодарение на натиска от моя страна парите бяха осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Парите бяха обещани от правителството през октомври 2017 г. и ремонтът трябваше да започне през 2018 г., но за съжаление, от АПИ стартираха работа по участъка чак миналата есен. 

Работих активно през всичките 4 години и винаги с мисълта, че представлявам хората от областта. Затова смятам, че имам правото да поискам от хората в ​община Асеновград и останалите общини от областта доверието им. Като цяло смятам, че именно БСП е партията, която може да донесе промяната, за която всички толкова много говорят. Защото лозунгите са едно, а реалната работа -друго. Ние имаме и волята, и възможностите да рестартираме държавата.

ВИЗИТКА

Димитър Георгиев бе депутат от парламентарната група на "БСП за България" в 44-тото Народно събрание, избран от 17-и МИР Пловдив-област.

От 2015 до март 2017 г. е общински съветник в Пловдив. Занимавал се е със строителен бизнес. Семеен, с две дъщери.  

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Иван

Иван

27.03.2021 | 17:08

Хахаха вие ли, печелно известни комунисти !?!?

Отговори
3 1
Швейк

Швейк

27.03.2021 | 12:10

Точно вие ли?! Вас сме ви гледали 45 години с концлагерите,комунистическата уравноливка, "великата" българо - съветска дружба, която ни вкара в блатото на СИВ. Айде стиге бе палячовци! Дори и във вашата мека Русия КПСС е забранена със закон! Ама тук на никой не му стиска да ви забрани със закон боклуци!

Отговори
3 1
Тошко

Тошко

27.03.2021 | 10:20

Голямото дръгнене на БСП и Нинова ще е на 04.04.21г. (неделя) ГЕРБ са готови да ги смажат с 20%това разлика!!!!

Отговори
6 2
шъ стане уа

шъ стане уа

27.03.2021 | 09:48

Да да .Само БЙЕСЙЕПЙЕ може да върне държавата ама само на някои хора по върховете на тая партия от крадци и олигарси.По добре се запасете с вазелин червени боклуци

Отговори
6 3
Да  млад  и  успешен

Да млад и успешен

27.03.2021 | 09:20

Но и хиляди да са като него под шапката на Нинова нищо няма да могат да направят. Тя се е компрометирала и така повлича цялата партия.

Отговори
5 3
Минка Григорова

Минка Григорова

27.03.2021 | 10:14

С какво се е компрометирала Нинова ако можете да уточните - с това, че не си пълни чекмеджетата с крадени пари или с това, че отказва да стане ортак с Борисов и мутрите?

Отговори
2 6
дддд

дддд

27.03.2021 | 10:36

Нинова когато е почнала да краде-справка техноимпекс-Борисов не е знаел какво е политика.Изгонена за корупция от Станишев.Ще ми говориш за измислени чекмеджета патка загубена

Отговори
5 2
Ами  да  ви  кажа

Ами да ви кажа

27.03.2021 | 11:43

Достатъчно е това че от лява ръка на Иван Костов стана това което е сега.Пловдивчани и благоевградчани знаят за какво става въпрос.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?