Следвайте ни

Дани Каназирева: Не бива да допускаме да ни управляват сенки от миналото

viber icon

- Г-жо Каназирева, за втори път водите листата от гражданската квота за Пловдивска област на ГЕРБ-СДС. Каква е вашата оценка за кампанията и политическата ситуация?  

- Съгласих се да участвам на тези избори, защото считам, че борбата е ценностна - дали България ще има дясно, проевропейско правителство, или се връщаме към едни забравени, болшевишки времена. В момента се прокарват интереси, които не са съвместими с моите убеждения за демокрация и европейско развитие на страната. В момента държавата ни се управлява от предизборен щаб. Всеки ден се фабрикуват измислени скандали със силно подозрителен характер и сякаш се бърза да се изпълни план-програма. Свидетели сме на пориви за реваншизъм, поръчки за дискредитиране на политическите опоненти и нищо друго. Това е новата реалност. Живеем в модерна България, уважавана от европейската общност, но ни управляват сенки от 90-те години. От страна на ГЕРБ, както и от моя страна като водач в Пловдив-област, кампанията не е по-различна от предишната. Лично аз правя това, на което винаги съм залагала -

работата в името на хората. 

Искрено се надявам повече хора да осъзнаят това и да гласуват на 11 юли, за да бъде възстановена нормалността и да се спре с хаоса на всички нива.

- Застрашен ли е проевропейският път на България?

- Страшното е, че ставаме свидетели на изместване на правилния път на развитие на България. Вместо служебно правителство се оказа, че имаме правителство на службите. Страната се управлява от най-радикалното крило на БСП, ако погледнем назначенията, това са все хора с принадлежност към Държавна сигурност. Може и от тях да има много свестни хора, но нека не се връщаме години назад. Не може и т.нар. градска десница да стои и мълчаливо да работи рамо до рамо с тези хора. За мен това е абсолютно лицемерие. Не може да предлагаш промяна в Конституцията и лустрация, а в същия момент да мълчиш и да работиш с хора, принадлежащи към ДС. Управляващите в момента, колкото и да се опитват да зачеркнат направеното досега, с труда на толкова много хора, не могат, защото свършеното се вижда. То е отговор на очакванията на хората. Това, което се случи в нашия регион през последните години, няма как да бъде зачеркнато.

- Имате ли притеснения за проектите в Пловдивска област, които започнахте като областен управител?

- В Пловдивска област започнаха ремонти в инфраструктурата за над 200 километра пътища. В опазването на околната среда и водите бе постигнато нещо, което никой преди това не си представяше, че може да се случи:

спирането на биоцентралата в Труд, затваряне на кариерите над Белащица

и проблемите с минивеца край Брестовица, които бяха изкарани на повърхността. Отделно, организацията и работата, която свършихме по време на пандемията и подготовката на нашите болници, за да преминем по-леко през епидемията. Каквото и да говорят - не могат да затрият този труд. Аз съм била в управлението само през последната година и половина и съм се ръководила единствено от обществения интерес. В Пловдивска област се изправих срещу редица икономически интереси. 

- Бяхте в 45-ото Народно събрание, което ще се запомни най-вече с промените в Изборния кодекс. Каква е вашата оценка?

- На практика избирателното право, което трябва да е равно между всички граждани, с тези промени не е такова. Хората са разделени на секции - с под 300 и над 300 избиратели, където ще има машини. Т.е. правата на едните не са като на другите. Машинният вот нареди България до страни като Индия, Венецуела, Бразилия, Бутан… Нито една европейска страна няма изцяло машинно гласуване. Видяхме какво се случи в Нидерландия, Ирландия и Германия. Немският конституционен съд категорично отхвърли изцяло машинното гласуване със свое решение. Този сбор от партии - Шоуто на Слави, Мая Манолова и ДБ, създаде само един закон и той е абсолютно осакатен и ще нанесе щети в бъдеще. Ще има огромен хаос, особено със секциите в чужбина.

Рискът едни и същи хора да гласуват по два-три пъти е огромен,

защото там няма активна регистрация и списъци. 

- А решението на Конституционния съд за машинното гласуване изненада ли ви?

- Да, наистина бях изненадана. Неочакван за мен беше този резултат, въпреки че, ако погледнем реално, пет от конституционните съдии са на обратно мнение и защитават тезата, която и ние защитавахме. Напълно съм съгласна с тяхното становище към решението на Конституционния съд. Всъщност безалтернативното въвеждане на система за гласуване чрез използване на машини за голямото мнозинство от български граждани в страната и чужбина, и то само две седмици преди началото на двумесечния изборен процес, при ясно предпочитание на гражданите за гласуване по традиционния начин чрез хартиена бюлетина (на 4 април 74% от българите гласуваха с хартия и едва 26% с машина), не съответства на принципа на народния суверенитет, който е закрепен в чл. 1, ал. 2 и 3 от Конституцията. Категорично не отговаря и на принципите по чл. 10 за общо и равно избирателно право, и на принципа на правовата държава. Така че не само съм изненадана, не го приемам, но така или иначе, решенията на съда не се коментират. Като юрист аз съм на противоположното мнение, каквото е и становището на немалко конституционни съдии. 

- Какво искате да се промени след 11 юли?

- Надявам се езикът на омразата, на реваншизма, на тази линия на разделение, която беше поставена в обществото, най-после да се преодолее. Партиите да си дадат ясна сметка, че този език не е конструктивен, не говори за държавническо поведение, и да се сложат на масата проблемите, които чакат на първо място своето решение. Изключително важно е всеки да гласува и всеки да избере пътя, по който иска да върви България. ГЕРБ е единствената дясна, проевропейска партия, която се ползва с голям авторитет сред всички европейски лидери и знае как да продължи успешния път на развитие на страната.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

Кадро

Кадро

08.07.2021 | 18:33

Бойко я е снимал "непранилно" докторката по право на кривото...!!! И сега ще прещи каквото й каже та и голо хоро ке иг'ра...

Отговори
1 0
Пловдив

Пловдив

08.07.2021 | 16:05

Не ми пука,каква си била,ама да направиш околовръстното толкова тясно,ясно показва колко си ТЪПА.А че лъжеш много ,не е новина.Срам ме е ,че си от Пловдив

Отговори
4 0
Кака здпавка

Кака здпавка

08.07.2021 | 15:55

И ку.рви от настоящето?!

Отговори
4 0
............

............

08.07.2021 | 12:52

Б.ХТИ БОКЛУКА

Отговори
7 5
клиент

клиент

08.07.2021 | 11:20

Данке, вярно ли е, че минeтите ти са поскъпнали? 50 лв ще ми стигнат ли?

Отговори
14 4
No Comment

No Comment

08.07.2021 | 10:57

???? За ТОВА коментарът е излишен.

Отговори
8 4
Химлер

Химлер

08.07.2021 | 10:41

Шайка нацисти

Отговори
6 5
БОКЛУКА ЗДРАВКА

БОКЛУКА ЗДРАВКА

08.07.2021 | 10:38

ДЪРТА МАСТИЬО , НЯНАШ ЛИ КАПЧИЦА СРАМ ДОСТОИНСТВО ? ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУП . НА ЖИВО СИ ГРОЗНА ФОТОШОПА Е В УНИСОН С ТЕБ . ПРЕДСТАВЯШ СЕ ЗА ТАКАВА КАКВАТО НЕ СИ

Отговори
15 4
Батко

Батко

08.07.2021 | 10:31

Ах, ти, мамина златна, какви с.вирки въртеше навремето. Ако говориш за тия сенки, то да, не искаме да ни управляват такива некадърници като теб!

Отговори
13 4
работа работа работа

работа работа работа

08.07.2021 | 10:30

Сервитьорката-компаньонка Данка е от "елитът" на нацията. Няма такъв цирк.

Отговори
15 4
Михаил Денев

Михаил Денев

08.07.2021 | 11:11

Сервитьорка беше Здрафка. Данка веце не е ку**а.

Отговори
6 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?