Следвайте ни

Дани Каназирева: Имаме нужда от десни политици, а не от ляво-либерални демократи

viber icon

Ключов инфраструктурен проект е разширението на околовръстното шосе на Пловдив

Здравните заведения вече придобиха опита и рутината да обслужват пациенти в условията на COVID-19

Когато човек е отговорен и активен, винаги може да бъде полезен на хората

- Г-жо Каназирева, остават три дни до изборите. Всеки кандидат за народен представител би трябвало да има ясно определени цели, които да поставя пред себе си за управлението на държавата. Кои са основните задачи, които сте набелязали като водач на листата на коалицията ГЕРБ- СДС в Пловдивска област за новия мандат на Народно събрание?

- Основните приоритети  на Пловдив и региона с население около 700 000 души са същите, както и за останалите области в страната -  пътната  и ВиК инфраструктура, подобряване на здравеопазването, особено сега  в условията на пандемията, опазване на околната среда и водите, което е изключително важно за хората. Като областен управител се убедих, че компромиси, допуснати назад във времето от местни институции, се отразяват много негативно върху условията на живот на гражданите. Важна задача е и опазването на културно-историческото наследство на Пловдив и региона, с което не само трябва да се гордеем, но и да го съхраняваме за нас и нашите деца, показвайки пред света. Познавам в детайли както проблемите на Пловдивска област, така и механизма за тяхното разрешаване.

-   Кметовете на общините и особено на малките населени места се оплакват открай време, че не им достигат средства  най-вече за пътната инфраструктура, и искат от държавата повече пари.  Има  и друга идея -със Закона за бюджета да се определи процент за капиталови разходи, за да не могат администрациите да харчат парите на данъкоплатците само за заплати и издръжка. Възможни ли са промени в разпределянето на публични финанси?

- Това е изключително сложен въпрос и той е свързан с личната ми кауза, заради която участвам в политиката от самото начало -

децентрализацията във всички аспекти на управлението.

На тази тема е и моята докторска дисертация, в която съм направила сравнителен анализ с други европейски страни.  Процесът е доста труден, защото трябва ясно, без популизъм, нормативно да се  разграничат  нивата на управлението. Най-сериозният дефицит, включително и финансов, е на първото стъпало - в малките населени места, които не разполагат със собствен бюджет и са силно зависими от общинските кметове. Ограничени са и правомощията на  районните кметове, които се явяват вторични разпоредители на бюджета - те имат толкова пари, колкото им се отпуснат от общините. В момента кметовете се избират пряко от хората със съответните ангажименти към тях, но не могат да ги изпълнят, защото нямат финансови инструменти. Въвеждането на реално второ, автономно (регионално) ниво на самоуправление за мен е изключително важна стъпка към развитието и създаването на силни региони, но това е свързано и с конституционна промяна в частта за областните администрации, което ще гарантира довършване на тази реформа. Тя е много тежка, минаваща и през кодифициране на „местното самоуправление“. От друга страна, най-осезателно ще бъде усетена от хората като качество и условия на живот.

- Кои обекти от пътната инфраструктура на Пловдивска област са  най-важните за изпълнение в следващите няколко години?

- Безспорно, ключов инфраструктурен проект е разширението на околовръстното шосе на Пловдив, което обслужва целия регион, и затова всички усилия трябва да бъдат насочени към реализацията му. Очаква се да бъде избран изпълнител за изграждане на Югоизточен обход от „Скобелева майка“ до Асеновградско шосе и затварянето на външния ринг на Пловдив. За тази пътна връзка са осигурени държавни средства. Сред приоритетните обекти ще посоча предстоящото изграждане на нов  мост в село Градина, община Първомай, довършване на надлеза в близост до Хисаря и старт на предпроектни проучвания  за разширение на пътя от Труд до разклона на Калояново, който е с натовареност колкото на  магистрала. В никакъв случай не искам да подценявам по-малки инфраструктурни проекти и ремонти, които се  чакат  във всички общини, включително и на пътя Бойково - Ситово, където реално се строи ново трасе. Радвам се, че

има чуваемост  в София  и  се залага на пътната инфраструктура,

защото тя е кръвоносната система на всеки регион и води след себе си повече инвестиции и по-успешно икономическо развитие.  За първи път от много години насам през последните година и половина стартираха ремонти  и изграждане на пътища  с дължина над 200 км, като част от тях са завършени. Един от проектите, който наскоро започна, е 25 км път  Асеновград-Кърджали.

- Като областен управител решавахте доста сложни казуси със замърсяване на водата и въздуха от предприятия и кариери. Какви законодателни промени трябва да се направят, за да няма риск за околната среда?

- Една от важните задачи е Народното събрание да върне за ново  разглеждане Наредба №7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда, отменена през 2011 г., в която ясно и точно се определят хигиенно-защитни зони около определени видове предприятия. По този начин се фиксира отстоянието на производството от населено място. Така представителите на бизнеса ще имат сигурността да инвестират, без да се притесняват, че утре някой ще протестира срещу тяхната дейност, а населението ще бъде спокойно, че условията за живот отговарят на нормативните актове.

- Законодателни пропуски ли са  причината за гражданските протести срещу замърсяване на въздуха от кариерите в Белащица?

- Проблемът е, че преди повече от 15 г. процедурата е провеждана на тъмно, тоест без оценка за въздействие върху околната среда. Не са изследвани разположените в близост водоизточници и свлачищните процеси, които се наблюдават в района. Според мен са допускани компромиси във вреда на обществения интерес. Успях да реша този въпрос благодарение на добрата комуникация с ресорните министри и премиера. Убедих се, че когато имаш аргументи, подкрепени с експертиза, много по-лесно можеш да получиш подкрепа за една или друга теза, в конкретния случай - за опазване на околната среда.

- Пандемията продължава втора година, още не сме се преборили с третата вълна на COVID-19 и вече се заговори за четвърта. Ще издържи ли здравната система в Пловдивска област?

- Ситуацията е тежка, но не допуснахме да стигне до криза. Едно от големите предимства на нашия регион е, че изградихме изключително силен Медицински щаб, чиито представители гледат в една посока. Ако всеки се стреми сам за своята институция или болница, никога няма да се постигне единна организация на регионално ниво. Безспорен факт е, че Пловдивска област е с най-много болници на брой жители, при това - с добри медицински специалисти. Но факт е, че успях да обединя около обща кауза частни, държавни и общински болници. Следва да отчетем и още едно обстоятелство - че здравните заведения вече придобиха опита и рутината да обслужват пациенти в условията на COVI . Помня колко напрегнато беше през миналата пролет и лятото и на какви бързи обороти се работеше през есента. Сега целият процес върви по-спокойно, защото е създадена добра организация. Въпреки това не съм спряла да работя в тясна връзка с РЗИ - Пловдив и болниците, тъй като този тежък организационен процес трябва да се координира. Надявам се, че скоро ще влезем в т. нар. плато, след което

ще започне спад  на заразените от коронавирус.

Очаквам, че след намесата на правителството  доставките на ваксина на национално ниво ще бъдат регулярни. Подготвени са и  денонощните кабинети, които ще работят 24 часа, чакаме само ваксините.

- Често народните представители загубват връзката с избирателите, след като се озоват зад банките. Може ли да гарантирате, че ще си останете до хората?

- Губи връзка този, който иска да я загуби. Работи този, който иска да работи. Когато човек е отговорен и активен, винаги може да бъде полезен на хората, независимо на каква позиция е. Аз обичам Пловдив и региона, не мисля да живея в София, така че няма да си позволя да изгубя връзка с града и региона си.

- Защо да гласуваме за ГЕРБ-СДС?

- На България е нужно проевропейско дясно правителство, което да гарантира сигурност и стабилност. Време е да изоставим езика на омразата и политическата истерия, които се използват  от опозиционните и особено от по-малките партии, за да спечелят с няколко гласа в повече. Считам, че не е разумно в пандемията да се уронва престижът на държавността, правителството и институциите, каквито атаки се предприемат. ГЕРБ-СДС е единствената истинска дясна коалиция, която участва в изборите. Ние имаме нужда от десни политици, а не от ляво-либерални демократи.

ВИЗИТКА

Дани Каназирева  е  завършила  "Право" в ПУ “Паисий  Хилендарски”. Адвокат и  доктор  по конституционно право, с дисертация на тема „Местната власт в условията на членство на България в Европейския съюз“.  Специализирала “Британско право и право на Европейския съюз” в Кеймбридж,  а през 2014 г. -  в САЩ по програма "Младите лидери на България“.  Избирана е няколко пъти в Общинския съвет. Учредител е на партия "Съюз за Пловдив". През ноември 2019 г. със заповед на министър-председателя Бойко Борисов е назначена за управител на Пловдивска област. Водач на кандидатдепутатската листа на коалиция ГЕРБ-СДС в 17. МИР от гражданска квота.  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

КАКОООО

КАКОООО

01.04.2021 | 11:39

ТАЯ ЧЕ Е ТЪПА ТЪПА Е НАГАЖДАЧКА Е АМИ НЕ Е И ХУБАВА БАЯ СТЕ Я ТУНИНГОВАЛИ...

Отговори
3 0
КАКА ЗДРАВКА...

КАКА ЗДРАВКА...

01.04.2021 | 11:25

ЕЙ ТИ КАКВО МАЗНО ЛАЙ.НО СИ ??!!! КАКВАТО СИ ПРАВИСТКА ТАКЪВ СИ И ДОКТОР ТАКАВА СИ И ПОЛИТИЧКА... ИМАМЕ НУЖДА ДА СЕ ИЗХОДИМ ОТ ТАКИВА КАТО ТЕБ И ТОТЕВ...И СЛЕД ТОВА ПОЖИЗНЕНО ДА ВИ СЕ ЗАБРАНИ ЗА БЪДЕТЕ НА ДЪРЖАВНА РАБОТА... И НАЙ НАКРАЯ ИМАМЕ НУЖДА ОТ ЧЕСТНИ РАЗБРА ЛИ КАКО ЗДРАВКЕ ЧЕСТНИ И ДОСТОЙНИ УПРАВНИЦИ НЕ ПОМ.ИЯРИ...НАГАЖДАЧИ..

Отговори
4 0
Ох мале

Ох мале

01.04.2021 | 10:54

Е ти си такъв бо...к излъга пловдивчани сега та набутаха в пловдив област... тъпа си ,но упорита не ставаш

Отговори
4 0
Ццц

Ццц

01.04.2021 | 10:27

Ей, политически хамелион, Данка ли си Здравка ли не знам, но си политическа КУ рв@, това цял град го знае.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?