Следвайте ни

Д-р Петър Москов: Носителят на промяната е само автентичното дясно без бивши партийни секретари в листите

viber icon

- Д-р Москов, една от основните ви идеи е обвързване на образованието с правото на гласуване. Може ли да я опишете по-подробно? 

- Ние в политическия ни съюз „Национално обединение на десницата“ сме категорични, че в България имаме базов проблем с образованието и той се нарича базова неграмотност. На този фон всички разкази за дигитализация и приобщаване в училище, за подкрепа и разбиране са не просто безсмислени, те са вредни. За нас основното образование трябва да стане задължително, тоест трябва да има ясен текст в Конституцията, че основното образование в България е задължително. Другото означава производство на неграмотни хора, а да произвеждаш в 21. век неграмотен човек означава да произвеждаш социално слаб за цял живот, когото всички останали да издържаме. Така че след задължителното основно образование категорично трябва да следва и невъзможност на хората, които не са изпълнили това си задължение, за упражняване на право на глас. Ясно е, че неграмотният човек може да избере единствено неграмотно управление.

Все повече нашето училище се инфилтрира с политически тези, моментните политически тези на новата модерна левица ​- за това как децата трябва да учат за сексуални отклонения, за това как децата трябва да възприемат всяко нещо, че всичко различно е добро. Правата на децата в училище се изчерпват с това да си учат уроците и да спазват дисциплината. И това е много здраво. Авторитетът на учителя трябва да бъде върнат и да престане да бъде функция на капризи на деца, родители и неправителствени организации, които да обясняват на учителя какво може и какво не може. Това е нещото, което ни е съградило и съхранило като общество през вековете. Не виждам причина съвременната българска държава да се отказва от нещо, което е работило толкова години.

- С какви проблеми се срещнахте в Пловдив при многобройните си посещения тук?

- Проблемите на Пловдив са същите като във всеки един български град. Просто тук са по-анонимни, отколкото в малкото градче. Проблемите са свързани с липсата на икономическа свобода за малкия, средния и семейния бизнес, неща, които водят до ниски доходи и до зависимост. Но ако се ограничаваме до това да констатираме проблемите, няма да стигнем доникъде. Смислените хора говорят за причините. Причините не са нито в нивото на дигитализация или в нуждата от това да се смени фамилията на окръжния прокурор на Пловдив например. Причините са в това, че преди 30 години не прекратихме връзката със старото, с онова, което държеше в подчинение хората през политическата си комунистическа власт и в течение на прехода трансформира тази власт в икономическо господство и сега ги държи под него. Днес младият човек в Пловдив, София или Русе има общо взето две възможности пред себе си - започва да работи общинска или държавна работа, нещо, което вероятно не е лошо, но не е свързано със собствената му реализация, или да започне да работи за някой от тях или децата им - за бившата комунистическа олигархия, наследниците им и свързаните с тях лица. За тях няма дилема - или работиш за тях, или изобщо не работиш. Това нещо превърна нацията ни в обезверена, в носталгична по комунизма или в емигрантска. Ако това нещо не се прекрати, което се случва през сериозно тежко лустрационно законодателство, рискуваме след 4 години пак да няма промяна. А някакви странни хора ще ви обясняват, че с политически решения на партиен конгрес могат да вдигат доходи. Доходите се вдигат чрез работеща икономика, а работещата икономика става през икономическата свобода на индивидите. Тази икономическа свобода може да се постигне през ударно пресичане на икономическия фундамент на това нещо, на кръвоносната му система  - на финансирането с публични пари, на медийното и съдебното влияние. Ако мислите, че през 2021 година ви говоря отвлечени неща за лустрация, която другите източноевропейски държави направиха преди 30 години и затова нивото им на развитие на икономиката им е различно, ще ви изненадам, като ви кажа, че законът „Магнитски“, който прогърмя преди дни, е лустрация.

И ако приемаме с радост този закон, трябва да приемем, че единственият възможен политически консенсус за реална промяна, не на един с друг, е българският закон „Магнитски“, който ние от „Национално обединение на десницата“ предлагаме.  Той е лустрационен закон и е свързан с това, че бившата комунистическа върхушка заедно с техните наследници по права линия и свързаните с тях лица в срок от 10 години не трябва да имат достъп до обществени поръчки на стойност над 100 000 лв., не трябва да могат да бъдат основни спонсори или собственици на национални електронни медии, не трябва да заемат длъжности като прокурор, съдия  и следовател. Това означава промяна. Тази сглобка между старата и новата левица, в лицето на БСП и „Да, България“, не може да бъде наречена  алтернатива. Разбира се,  ГЕРБ също не може да бъде носителят на тази промяна. На България е нужна силна консервативна дясна алтернатива и промяна може да дойде само по този начин. Промяната не може да дойде от това, което беше досега, защото видяхме какво е. Лустрацията не може да дойде от бившите партийни секретари и техните деца, които са в ръководството на „Да, България“. Не може да дойде и от БСП, които са в същността на охраняването на този процес през годините.

 

Д-р Петър Москов е роден в София, в семейство с дълги демократични традиции. Завършва Медицинския университет - София. Специализира във Франция, Великобритания, Испания и САЩ.

Член е на Инициативния форум за създаване на нова дясна партия през 2004 г. и учредител на ДСБ. На предсрочните парламентарни избори през октомври 2014 г. е избран за депутат в 43-тото НС, а на 7 ноември същата година - за министър на здравеопазването.

Днес е председател на ПП КОД, част от "Национално обединение на десницата", в която обединяват сили още БДФ, БЗНС и Средна европейска класа, под номер 19 в бюлетината.  

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

bgn

bgn

09.07.2021 | 11:14

Москов,освен да лижеш задн..ка на мутрата за друго неставаш.

Отговори
3 0
хумор сатира и забава

хумор сатира и забава

09.07.2021 | 09:50

тоя ако си спре или ако си контролира приема на "белото " може да каже някой път нещо смислено.... това е най слабия и хайде да не сме крайни крадливия министър...на здравеопазването...

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?