Следвайте ни

COVID-19 отказа 10 000 в Пловдивско от гласуване

viber icon

Пандемията  от коронавирус със сигурност отказа близо 10 000 гласоподаватели от Пловдив и областта от вота в неделя. Толкова са болните и поставените под карантина, които трябваше да заявят мобилни урни, за да пуснат бюлетини. Крайният срок за това изтече вчера. Право да се възползват от секциите на колела имаха лекуващите се вкъщи 5711 жители на областта и още 5576, които са под карантина. Оказа се, че в града подадените заявления са едва 157, според шефа на 16-а РИК Илиан Иванов. В Пловдив ще бъдат сформирани шест мобилни секции - по една за всеки район. Почти същия нищожен процент желаещи да гласуват вкъщи отчитат и в Пловдив-област, където до последно уточняваха бройката.

"Засега е разкрита една мобилна секция в Асеновград, но има заявления и от други общини", каза пред "Марица" председателят на 17-а РИК Дарина Тодорова.

Отделно 7 секции се разкриват в COVID отделения в болниците в Пловдив, където към вчерашна дата имаше 894 пациенти. Според указанията на здравното министерство и ЦИК,  трябва да има  минимум 10 желаещи в едно болнично заведение, за да се проведе гласуване.

Болните от коронавирус  ще гласуват във Военна болница, МБАЛ "Св. Мина", МБАЛ "Св. Пантелеймон", Транспортна болница, а в УМБАЛ "Св. Георги"  ще има две специализирани секции.

Най-късно утре трябва да бъде определен съставът на тричленните СИК, които ще носят урни и бюлетини  на карантинираните и заразените. В РИК и общината  се притесняват, дали ще се намерят достатъчно желаещи, за да работят на изборите в рискови условия. Карантинираните могат да гласуват само с хартиени бюлетини, тъй като е невъзможно да им се занесе машина. Близо 200 лева може да си заработи всеки участник  в такава секция на изборите.

В Пловдив все още не са доставени машини, а по график, утвърден от  ЦИК, те ще дойдат, придружени с полицейска охрана, едва в събота.  Общо 488 секции ще бъдат отворени в неделя за парламентарните избори. 

Районните кметове имат грижата да осигурят консумативи за изборния ден, включително и предпазни ленти за широките коридори, с които те ще се преграждат за еднопосочно движение.  Според препоръките на ЦИК, другата мярка е  посоките да се обозначат с червени лепенки с тиксо върху пода. Бюлетините се пазят с полиция в кметства.

С UV-C лампи  за дезинфекция се оборудват всички входове на сградите, предимно училища, в които ще се гласува на изборите в "Южен".  Новата придобивка срещу COVID-19 е осигурена  от администрацията на района и  фирмата производител  „Самоконтрол“. 

Лампите се монтират  от вътрешната страна на вратите, напълно са безопасни  и представляват тръба, през която се пречиства въздухът, обясни кметът на "Южен" Костадин Язов. Устройствата са предоставени  безвъзмездно от производителя, който притежава документи за ефективност и безопасност на база изпитания, които са преминали. Община Пловдив се е погрижила и на повечето от местата за гласуване да се сложат подобни лампи.

Специализиран транспорт  осигурява  Община Пловдив за хора с увреждания в изборния ден в неделя. Заявки се приемат всеки ден  от 8  до 17 часа, включително и на 4 април, на телефони: 032/962478 и 0887484884, съобщиха от администрацията. Микробусите ще возят избирателите до секциите и обратно до домовете им. 

За граждани с  тежки увреждания, които не могат да стигнат до изборните помещения дори и със специално пригоден транспорт, са разкрити пет мобилни секции в Пловдив - по една в „Централен“, „Западен“, „Северен“ и „Южен“, а тази в „Тракия“  ще обслужва и избиратели от „Източен", където желаещите са под минимума от 10 души. Срокът за подаване на заявления приключи, а общо  94-рима пловдивчани с инвалидност са поискали да пуснат бюлетината у дома.

 
Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

ГЛАСУВАЙТЕ

ГЛАСУВАЙТЕ

02.04.2021 | 09:57

ей, както ходите в БИЛА И КАУФЛАНД да пазаруватеб така ще идете и да гласувате, нищо по-различно. Ако ИСКАТЕ да изметем статуквото направете и вие нещо МАААААЛКО, дори нищожноооо....а то е да ГЛАСУВАТЕ !!!! Ако не го направите, нямате основание да НЕ-ДО-ВОЛ-СТВАТЕ след това!

Отговори
6 3
Малии

Малии

02.04.2021 | 08:58

Радост в ГЕРБ

Отговори
8 4
отказал се

отказал се

02.04.2021 | 08:38

не 10 000 а поне 150 000 хиляди ще се откажат в дъждовната неделя и призива на анархиста Радев

Отговори
8 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?