Следвайте ни

ЦИК: Всеки трети пловдивчанин е гласувал с преференция

viber icon

Всеки трети избирател в Пловдив е гласувал преференциално. Това сочат данните от ЦИК след завършената обработка на резултатите от вота в града под тепетата. Общо 35,7 % или 42 653 души от гласувалите 119 339 са подкрепили конкретна личност от кандидат-депутатските листи. 

Най-много са преференциите за ГЕРБ - 10 662, следвани от ИТН с 9902. На трето място са ДБ с 8726, на четвърто  - БСП с 5272, на пето - "Изправи се! Мутри вън!" с 2083. На шеста позиция по преференции в града се нареждат "Българските патриоти - ВМРО, ВОЛЯ  и НФСБ, следвани от "Възраждане" с 1589 и "Българско лято" с 958 преференции. В десетката влизат "Ляв съюз за свята и чиста република" с 385 и ДПС с 221 преференции. 

Интересно е да се отбележи, че няма партия, която да не е събрала преференциален вот в града под тепетата, колкото и минимален да е той. С най-малко преференции са кандидатите от "Подем" - 17, следвани от "Бригада" и "Пряка демокрация" с по 23 преференции. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?