Следвайте ни

ЦИК разпореди: Без дългото броене на бюлетините и драскане в протоколите

viber icon

По-рано се очаква да приключи този път изборният ден на 11 юли, ако всички машини работят нормално. Секционните комисии (СИК) няма да броят на ръка бюлетини, тъй като при машинното гласуване излиза готова финална разпечатка с имената на партиите и брой на подадените гласове за всяка от тях, обясни зам.-шефът на 17-а РИК за Пловдивска област Дарина Тодорова.

В случай че машината не даде разпечатка, бюлетините ще се броят, което забавя приключването. Попълва се и протоколът, което често предизвиква спорове, повторно броене и поправи в протокола. При удачното машинно гласуване в протокола се вписват само някои данни - например брой на гласувалите.

Указанията как се провежда вотът, как се приемат протоколите и се засичат контролите  бяха дадени от ЦИК  на обучението, организирано в събота онлайн за районните комисии в страната.

Тази седмица пък ще се обучават секционните комисии, в които участват общо близо 8000 членове, предложени от парламентарните партии.

В Пловдив за 459 СИК са определени три дни - вторник, сряда и четвъртък. Обучението  ще се проведе в 13-а палата на панаира от 18 до 20 часа, като ще поканим и представител на фирмата, доставила машините за повече разяснения,  обясни председателят на 16-а РИК Спас Шуманов. Днес Районната комисия се мести в панаира в две палати. Телефоните, обявени в сайта за информация и сигнали на гражданите, се запазват.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

оправдания

оправдания

05.07.2021 | 15:16

Мафията на ГЕРБ не иска избори с машини, защото няма как да бъдат подменяни чували с бюлетини и преправяни изборни протоколи. Затова от сега реват! Машините щели да пращат техни гласове за други партии. Ами нали най-много членове на ЦИК има ГЕРБ?! Най-много председатели на РИК пак са на ГЕРБ?!

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?