Следвайте ни

БСП-Пловдив: РИК Пловдив се унизи недопустимо, обслужвайки безцеремонността на водача на листата на ПП ГЕРБ

viber icon

Декларация на „БСП за България“ от 16 и 17 МИР, Пловдив град и Пловдив област:

Областният управител на Пловдив област Дани Каназирева без притеснения погазва системно управленската етика и законност в полза на собствените си политически интереси в качеството си на водач на листа на ГЕРБ за 17 МИР Пловдив област. Каназирева показа, че за нея да ползваш ресурса на публичната власт в качеството си на Областен управител, но в полза на личната си предизборна кампания е добре дошло, а законовите регламенти и обществени възмущения срещу действията ти са без значение. Тези действия очевидно не й причиняват неудобство и усещане за липсваща коректност и видимо се одобряват от политическите й ментори, ПП ГЕРБ. Сега в качеството си на държавен служител, ползващ отпуск заради участие в предизборна кампания, Каназирева си позволява нееднократно и напълно умишлено да се възползва и от държавния си пост, за да ползва медийно отразяване и налага обществено влияние. Няма никаква причина насред предизборна кампания и в режим на отпуск за участие в нея Каназирева угодно да се активира и да се явява на здравни събития или да се превъплъщава в инспектор на пътни ремонти. Точно това обаче се случва, а възмутените реакции на партии и общественост не спират.

Няколко са и жалбите до Районната избирателна комисия /РИК/ на 17 многомандатен избирателен район /МИР/ с настояване за санкциониране на подобно недопустимо възползване на кандидата за народен представител Дани Каназирева от публичния ресурс на държавната власт. Същите са от политически партии от противоположен политически спектър, което е показателно за всеобщото възмущение. На г-жа Каназирева вероятно й се иска да е министър или дори премиер, но не е в нито едно от двете качества. Като Областен управител тя няма право да се възползва от възможността членове на правителството да не излизат в предизборен отпуск, ако участват в кампания за вот.  Съгласно член 161, алинея 1 от Изборния кодекс: “...кандидат, който е държавен или местен орган, или заема служба в администрацията на държавен или местен орган, с изключение на кандидат за общински съветник, задължително ползва по свой избор неплатен служебен отпуск или платен годишен отпуск за времето от регистрацията до обявяване на резултатите от изборите.“

Още по-голямо е общественото възмущение на граждани и представители на политически сили спрямо РИК на 17 МИР Пловдив. Областната изборна администрация си позволи недопустимо да адвокатства на Дани Каназирева и унизи себе си с конфузно преправяни решения. Същите са публично достояние. РИК-Пловдив област трябва публично да обясни как така в разстояние на броени часове веднъж вижда основание в жалба срещу възползването на г-жа Каназирева от служебно положение в отпуск в полза на участието й в предизборна кампания, а малко по-късно решението е сменено и точно това възползване вече отпада от становището на РИК. Втора такава жалба чака разглеждане.

Огромното ни възмущение е заради видимата обслужваща роля и вътрешна зависимост на мнозинството в състава на РИК 17 МИР Пловдив област, рискувало авторитета си с отказа да санкционира нарушенията на водача на ПП ГЕРБ в Пловдив Дани Каназирева. Заради това сезираме ЦИК с жалба срещу скандалното решение № 130/ 14.03.2021 г. на РИК на 17 МИР с настояване за публична позиция и аргументи. Това е тежко компрометиране почтеността и безпристрастността на изборната администрация и силен сигнал, че квотното преимущество в състава на Районните избирателни комисии с лицето на ПП ГЕРБ превръща членовете им в пазачи на партийните интереси на управляващата ПП ГЕРБ.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

На БСП

На БСП

18.03.2021 | 00:20

Някой вечно им е виновен!!!

Отговори
1 1
КОМУНИСТ

КОМУНИСТ

17.03.2021 | 16:33

Нищо ново,всичко се връща?

Отговори
4 0
КОМУНИСТ

КОМУНИСТ

17.03.2021 | 16:32

Ша слушаш този който ти дава ярмата,казваше на оперативки Стоил Вангелов.Та Нинова тези който са на снимката около тебе го знаят!!

Отговори
1 1
Нява да гласуваме за това същество здравка

Нява да гласуваме за това същество здравка

17.03.2021 | 14:59

Страшно нагла и нахална жена, тази по елементарна и по нахална от мая. Сестра Галева поне може да приказва.

Отговори
9 2
Тошко

Тошко

17.03.2021 | 14:54

БСП както са я подкарали, едва ли ще стигнат до трета политическа партия в новия парламент!?!? Нинова става "балансьор" или "златен пръст"! Очаквам скубане м/у Кури и Мая.

Отговори
1 3
Лика-прилика

Лика-прилика

17.03.2021 | 16:21

Да вземат и здравка, те са си еднакви

Отговори
2 2
Бохх

Бохх

17.03.2021 | 14:43

Ето го и първото предизборно нарушение... Ако избирателят загуби доверие в честността на изборите, властта е нелегитимна, и не е ясно дали полицията вече ще я пази..

Отговори
5 1
Тошко

Тошко

17.03.2021 | 15:00

Машините са гарант за честността на изборите! Това е мнението на опозицията! Другото е преврат!

Отговори
4 3
Здравка

Здравка

17.03.2021 | 14:28

На Здравка и дайте един пилон и табла за сервиране.

Отговори
14 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?