Следвайте ни

Битката продължава: ЦИК отхвърли жалбата на ГЕРБ срещу Стефан Янев

viber icon

Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърли жалбата на ГЕРБ срещу премиера Стефан Янев и министрите Бойко Рашков и Асен Василев.

Бившите управляващи видяха нарушение в "множество изказани и недоказани твърдения и изявления", които съдържат призив за подкрепа в полза на други политически партии, уронват престижа на предходното управление и са директен призив към неподкрепа на въпросната коалиция. Сигналът е заради отчета на служебния кабинет, на който Янев обяви, че служебното правителство е заварило хаос и корупция след управлението на ГЕРБ.

ЦИК обаче е взела решение, че агитация няма, а изказванията на Янев, Рашков и Василев "съдържат единствено информация, оповестена от работата на служебното правителство публично при представянето на неговия отчет".

"За да е налице предизборна агитация, е необходимо да е отправен директен призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. В този смисъл е константната съдебна практика. От съдържанието на посочените в жалбата цитати от изявления е видно, че същите не съдържат директен призив за подкрепа на някои от регистрираните кандидати, партии, коалиции или инициативен комитет за участие в изборите за народни представители или за неподкрепа на коалицията, подала жалбата", посочват от ЦИК.

Не за пръв път комисията получава и разглежда сигнали срещу премиер и досега не е установявала нарушение.

По време на предизборната кампания през март предишният състав на ЦИК не успя да вземе решение дали тогавашният премиерът и кандидат-депутат Бойко Борисов нарушава или не закона с обиколните из страната и раздаването на бюджетни средства.

Тогава сигналът беше внесен от БСП. Социалистите виждаха нарушение в това, че Борисов обикаля страната със служебен транспорт и охрана от НСО, защото в закона е записано, че "във връзка с предизборната кампания се забранява безплатното използване на публичен административен ресурс".

Преди евроизборите през май 2019 г. сигнали имаше и срещу Борисов, и срещу президента Румен Радев. Тогава комисията реши и за двамата, че нарушения няма. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Стоичков

Стоичков

23.06.2021 | 19:04

За да се вземе обосновано решение се искат"топки"и да се прилагат наредбите и законите без значение кой на какъв пост е.За съжаление всички са подчинени на някой и това е резултата,виновни/наказани няма.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?