Следвайте ни

Без видео в избирателните секции

viber icon

Заснемане на видео  в секционните комисии е забранено, докато не приключи изборния ден. За решението на ЦИК напомни председателят на 16-та РИК – Пловдив Спас Шуманов.

Спас Шуманов

Според указанията на ЦИК видеонаблюдение и заснемане може да се прави при обобщаване на резултатите вечерта след 20 часа, но не и по-рано. Ограниченията са въведени в цел да се пазят личните данни на гражданите. 

„Подготовката за вота приключва нормално, без инциденти. Машините са доставени в секциите и са монтирани. За резерв са осигурени бюлетини и се надявам, че изборният ден ще протече успешно“, каза Шуманов. 

И днес до края на деня в 16-та РИК се е наложило да правят замени на членове на секционни комисии. Според председателя те са в рамките на обичайното, тъй като възникват непредвидени обстоятелства. 

В Пловдив няма избиратели в карантина, които да са заявили урна вкъщи. Съответно за разлика от изборите на 4 април  в града не е сформирана нито една мобилна COVID – секция. Логично е, защото и нивото на заразените падна до 05 - 0,6 процента.

„Столипиново“ също е в готовност за вота. Във всички секции в ОУ „Пенчо Славейков“ са доставени машини и са тествани.

Утре, още преди 7 часа техниците трябва да направят нулев отчет на устройствата, за да няма съмнения, че са манипулирани с предварително осигурен брой гласове в полза на една или друга партия.

За избирателите ще има дезинфектанти. Техниците препоръчват всеки да ги ползва за ръцете, преди да гласува. Който иска, може да си носи ръкавици.  Това се прави с цел да не се прекалява с дезинфекция на самата машина, за да не се уврежда екранът. 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Нали

Нали

10.07.2021 | 23:30

За по-лесно манипулиране на софтуера!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?