Следвайте ни

Българските абсурди: Правителство на президента ще подготвя изборите за президент

viber icon

Вариантът за избори 2 в 1 наесен изглежда все по-възможен след анонсите, направени от партийните лидери, които ще дърпат конците в новоизбраното 46-о Народно събрание, пресмятат специалистите по конституционно право.

Ако от Има такъв народ не преосмислят позицията си да предложат кабинет без предварителни разговори за подкрепа, правителство на Николай Василев най-вероятно няма да има. От името на втората сила ГЕРБ Бойко Борисов вече обяви, че ще върне мандата, без да предлага премиер и състав на кабинет. В БСП пък признаха в аванс, че едва ли могат да съставят правителство с 36 депутати. Същото се отнася и за „Демократична България”, ако четвъртата сила получи мандата. Според конституцията пълномощията на сегашното служебно се прекратяват в дена, в който новият парламент положи клетва. Ако никоя политическа сила не получи подкрепа са съставяне на кабинет, президентът Румен Радев ще назначи ново служебно правителство и ще разпусне 46-ото Народно събрание.  

И тук политическата криза тръгва по много тънък лед. Едната възможност е президентът да действа много бързо и да назначи следващите парламентарни избори във възможно най-краткия срок. Това означава избори през септември и нова рулетка с мандатите. При положение, че резултатите са близки до сегашните, а партиите отново не намерят общ език за съставяне на кабинет, е много вероятно да се влезе в хипотезата на  точка 7 от член 99 на Конституцията, който гласи, че „президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат”.Мандатът на Румен Радев изтича на 19 януари 2022 г. Така, ако и бъдещето 47-о Народно събрание не успее да състави правителство, президентът ще назначи трето поредно служебно и именно то ще подготвя президентските. По традиция те се провеждат в края на октомври или началото на ноември.

Втората възможност е по всички процедури по свикване на 46-ото Народно събрание и връчването на мандатите президентът да избере най-дългите срокове, предвидени в закона. Така парламентът ще бъде разпуснат чак през втората половина на август. В тази ситуация, ако Румен Радев използва целия предвиден в конституцията двумесечен срок, в който е длъжен да назначи нов парламентарен вот, ще станем свидетели на избори 2 в 1 наесен, проведени от назначения от държавния глава нов служебен кабинет.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Цецо

Цецо

14.07.2021 | 18:49

Няма никакъв проблем служебното правителство да организира изборите за президент, та нима толкова години правителствата на Борисов не организираха и не "печелиха"избори.

Отговори
9 8
Нали

Нали

14.07.2021 | 19:18

Има проблем служебното правителство да проведе избори за президент! При 27 процента активност на последните избори, проведени с репресии и фалшификации, ИМА проблем служебните правителства на Радев да провеждат избори!

Отговори
8 9
Стоичков

Стоичков

14.07.2021 | 18:16

Защо постоянно намесвате президента и неговото конституционно право за служебно правителство,при положение че избраните "народни"представители не могат да излъчат правителство и работещ парламент.

Отговори
12 5
Нали

Нали

14.07.2021 | 19:14

Защото не е нормален президент на република България! Защото е гнил комунист, зависим от руснаците и олигархията им! Колкото по-скоро се вдигнем и го изметем от президентството заедно с кочината му от съветници, толкова по-добре за майка България!

Отговори
7 11
Батко

Батко

14.07.2021 | 17:28

Нищо абсурдно няма. Стига сте писали глупости. Както излъгахте за жегата днес.

Отговори
10 7
Двоен стандарт

Двоен стандарт

14.07.2021 | 17:12

До сега беше обратното, нищо не писахте за гербаджиите и мъртвите души използвани от тях.

Отговори
10 10
Митов

Митов

14.07.2021 | 16:30

Буци пак ще реве и ще се тръшка.

Отговори
12 13

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?