Следвайте ни

Българите в Турция гласуват въпреки комендантския час

viber icon


Във връзка с ограничителните мерки срещу коронавируса, в Турция през уикендите се прилага комендантски час, като от 21 ч. в петък до 5 ч. в понеделник е забранено излизането от дома, освен пеша до най-близкия хранителен магазин. Изключение се прави за туристите, които при показване на чуждестранен паспорт са освободени от тази забрана. Това се прави с цел подпомагане на туризма в страната. 
Имайки в предвид това Българските граждани които желаят да упражнят правото си на вот в Турция следва да носят български документ за самоличност, който да бъде показан при проверка от страна на контролиращите сили на реда в страната. 


Министерството на външните работи на Турция увери, че чрез МВР всички областни управи, както и подразделенията на полицията са уведомени и инструктирани да осигурят безпрепятственото придвижване на българските избиратели до и от изборните секции в страната на 4 април 2021 г.


При проверка от страна на органите на реда е достатъчно да покажете паспорт и да кажете причината за излизане извън дома. 

 
Припомняме, че българските граждани в Турция могат да гласуват в секции, чиито адреси са публикувани на сайта на МВнР на този линк: https://www.mfa.bg/embassies/turkey/ns2021/3818

На територията на Република Турция ще има две секции в Анкара, една от които ще е в посолството, 7 секции в Истанбул, една от които е в генералното ни консулство там. 
8 секции в Бурса, една от които в консулската ни канцелария, 4 секции има в Измир, по една в Гебзе, Измит, Ялова, Маниса и Ескишехир. 


От българското посолство в Анкара беше публикувана следната декларация във връзка с предстоящите избори. 


"На вниманието на българските граждани в Турция 


Уважаеми дами и господа,
Драги съграждани, 


Във връзка с осигуряването на възможност за упражняване правото на глас на българските граждани в Турция на изборите за народни представители на 04.04.2021 г. уведомяваме следното:


Съгласно нота на Министерството на външните работи на Турция до Посолството на България в Анкара, на компетентните турски власти са изпратени информация и указания относно провеждането на 04.04.2021 г. на изборите за народни представители. На тази база са предприети съответните мерки по осигуряване на необходимите условия за упражняване на правото на глас на българските граждани и оказване на съдействие на длъжностните лица, ангажирани с изборния процес.


В хода на проведените срещи и разговори с турските власти, включително органите към Министерството на вътрешните работи, бяха получени уверения, че на всички български граждани, които желаят да упражнят правото си на глас, ще бъде осигурен безпрепятствен достъп до съответните избирателни секции в изборния ден.


Припомняме, че избирателят удостоверява самоличността си с българска лична карта или паспорт. Не се допуска гласуване със свидетелство за управление на МПС (шофьорска книжка). 

В случай че срокът на валидност на личната карта или паспорта е изтекъл в периода след 13.03.2020 г. включително до датата на изборите, избирателят се допуска до гласуване. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Schetovodstvo

Schetovodstvo

02.04.2021 | 20:49

ARMENETSA,EVREINA,TSIGANINA,TURCHINA....,KOYTO JIVEE V BULGARIYA NE E BULGARIN , A BULGARSKI GRAJDANIN ! DA NE BARKAME RASA,ETNOS,PROIZHOD,RELIGIYA I GRAJDANSTVO !

Отговори
1 0
Schetovodstvo

Schetovodstvo

02.04.2021 | 20:47

BULGARSKI GRAJDANI OT TURSKI PROIZHOD,NO NE I BULGARI !

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?