2374

Българи зад граница вече дадоха своя вот в първата секция, вижте къде

Започна изборният ден в чужбина. Точно в 20:00 часа българско време тази вечер (7:00 ч. местно време на 14 ноември 2021 г.) избирателната секция в Крайстчърч в Нова Зеландия отвори врати за българските граждани, които желаят да гласуват в изборите за президент, вицепрезидент и за Народно събрание, съобщиха от Министерство на външните работи.

Това е първата секция зад граница, в която започна изборният ден. Два часа след Нова Зеландия започва и гласуването в Австралия.

Втората избирателна секция в Нова Зеландия - в Окланд, не можа да започне работа, след като по-рано през деня българско време посолството ни в Австралия и членовете на СИК-Окланд бяха уведомени, че заради влошената пандемична обстановка в града местните власти оттеглят даденото съгласие за провеждането на изборите на 14 ноември 2021 г.

Сънародниците ни зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 750 секции в 68 държави.

Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания - 132, Турция - 126, Германия - 82, Испания - 69, САЩ - 55, Гърция - 26.

Българските граждани могат да гласуват в различни краища на света - от Осака в Япония до Сан Франциско в САЩ, от Буенос Айрес в Аржентина до Трьомсьо в Норвегия, през Абуджа в Нигерия.

За тези избори за първи път се разкрива избирателна секция и в Бахрейн

Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден приключва в 6:00 часа българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г.

Министерството на външните работи изразява още веднъж благодарности към българските общности в чужбина, които се включиха и оказаха помощ за подготовката и организацията на вота зад граница.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?