Следвайте ни

"Алфа Рисърч": ГЕРБ водят в битката за вота, спорно е третото място

viber icon

Избори в ситуация на пандемия - безпрецедентно. Това каза пред БТВ социологът Боряна Димитрова заради резултатите от последното проучване на "Алфа Рисърч". 

"52,5% от българите категорично ще гласуват, 22,4%% твърдо отказват да дадат своя вот, останалите 25% се колебаят. Колкото повече наближават изборите, толкова повече се вдигат процентите на желаещите за гласуване", разкри още тя. 

15,3% от българите още не са решили за коя партия да гласуват. Това са хора, които ще преценят за гласа са си по време на предизборната кампания, коментира социологът.  

В ситуация на трудно съставяне на правителство ще се понижи доверието в парламента, разкри Димитрова. 

54% от българите смятат, че има сериозен риск от зараза навсякъде. Това значи, че уплахата в обществото може да преобърне активността в деня на вота. 

Дистанцията ГЕРБ-БСП се увеличава, разкри социологът и съобщи електоралните нагласи в обществото:

28,5% за ГЕРБ

23,2% за БСП 

13,3% "Има такъв народ" на Слави Трифонов 

12,5% ДПС 

5,7% "Демократична България"

4,5% "Изправи се.бг. Мутри вън!" 

3,7% ВМРО

"Оспорвана е битката за третото място. ДПС започва да се мобилизира в последния момент. ДПС имат твърд електорат, а при "Има такъв народ" нещата не стоят така - там вотът е несигурен. "Демократична България" пък разчита на вот в последния момент и гласовете от чужбина", заяви социологът от "Алфа Рисърч". 

Залогът на предстоящите избори е голям. Резултатите от него ще предопределят начина на излизане от пандемията, икономическото възстановяване и способността на обществото ни да решава политическите кризи по демократичен път.

Националното представително проучване е проведено от Алфа Рисърч и е съфинасирано от Агенцията и БТВ. Анкетирани са 1013 пълнолетни граждани, в периода 26 февруари – 1 март чрез пряко стандартизирано интервю с таблети, което позволява събирането на данните в реално време и регистрирането на най-последните промени в обществените нагласи. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Шиндлер

Шиндлер

02.03.2021 | 12:45

Стига сте се опитвали да промивате мозъците на хората и да манипулирате в стил Гьобелс. Какво е това алфа ресърч и кой им дава право да публикуват измишльотините си все едно е реален факт.

Отговори
4 1
Колега социолог

Колега социолог

02.03.2021 | 11:01

Тази е втората мира янева..А екзитполовете и в Пловдив през 2015 на кметските избори бяха позор за професията.Типичната гепирастка пача

Отговори
6 1
Го4о

Го4о

02.03.2021 | 10:43

ГЕРБ пак отвя БСП и патериците им!

Отговори
2 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?