Следвайте ни

Ако изборите бяха днес: ГЕРБ - 20,3%, ИТН - 18,2%, БСП - 14,4%

viber icon

От 6 до 7 партиен парламент се очертава на старта на старта на кампанията за 46-то Народно събрание

Национално представително проучване на "Алфа Рисърч" показва моментна снимка със следните стартови позиции на основните политически сили:

20,3% за ГЕРБ-СДС, с минимална преднина от 2% пред ИТН - 18,2%. Анализът откроява няколко интересни тенденции зад процентите на двете партии, които се борят за първото място. След обявяването на санкциите на САЩ срещу Пеевски и Божков, вотът за ГЕРБ намалява с 2%, което е най-същественият му спад за толкова кратък период. Доскорошните управляващи губят позиции, освен в София, вече и в областните градове. Твърдите им симпатизанти са силно мобилизирани, но по-широката периферия може и да не отиде до урните.

Отсъствието на "Има такъв народ" от медиите и публичните дебати, особено в период, в който имаше засилен интерес към открити дискусии, не му позволява да разшири значително позициите спрямо тези от 4 април (ръстът е с около 1%). Сближаването с ГЕРБ се дължи основно на отлив от него, отколкото на пробив на ИТН. Неяснотата относно електоралната подкрепа сe увеличава от противоречивите сигнали за бъдещето на силната фигура в ИТН – Слави Трифонов. Екзит половете показаха, че около 20% от избирателите на ИТН са взели решение да гласуват за тази партия в последните дни преди вота. Такава мобилизация не може да се изключи и сега, но разколебаването в началото на кампанията, особено сред онези, които следят по-отблизо политическия живот, допринася за потенциална летливост на този вот и възможна преориентация към други протестни партии.

На старта на кампанията БСП е трета с подкрепа от 14.4%. За момента, дори и в новия си формат, тя не успява да увеличи резултата си от изборите на 4-ти април, поради два възпиращи фактора: от една страна, демотивиране на част от избирателите от вътрешно-партийните отношения, от друга - радикализирането на лявото и нарастващата нагласа да се гласува за крайно леви партии, вместо за пъстра палитра от течения вътре в една коалиция. Възможно е обаче в рамките на кампанията БСП да наложи по-убедително избраната формула за участие в изборите, а процесът на легитимирането й посредством служебното правителство като част от партиите „антистатуквото“, да съдейства за привличане на колебаещи се избиратели от други партии.

„Демократична България“ затвърждава и подобрява позициите си, достигайки до 11,9% от решилите да гласуват. Обратно на ГЕРБ, след санкциите на САЩ и заявената от тях подкрепа за решителни антикорупционни политики, тя консолидира допълнителна подкрепа. Разширява влиянието си в областните центрове и особено – сред хората с по-високо образование.

В началото на кампанията ДПС остава пета политическа сила с 9.9% подкрепа. Обичайно Движението засилва позициите си в края на кампанията и особено – при вота от чужбина, каквито заявки бяха дадени и сега. Предвид цялостното разместване на икономико-политическите пластове, не е ясно дали ДПС ще успее да ги реализира, или, както и на 4 април, ще събере относително по-малко гласове от чужбина. Ако успее обаче, е възможно да възникне много интересна ситуация на свръх конкуренция, поради сближаване в позициите на третия, четвъртия и петия (БСП, ДБ и ДПС) сигурен участник в следващия парламент.

„Изправи се! Мутри вън!“ събира 5.3% подкрепа. До голяма степен неговите избирателите са със сходен профил с тези на Слави Трифонов – радикално-емоционални и силно мобилни, поради което е възможно преливане между тях самите, или към други антисистемни партии. По-голямата мобилност на вота за тази формация определя и по-високите амплитуди, около които тя може да се движи.

Националистическите, както и радикалните антисистемни партии, остават към момента под 4%-та бариера. Обединението на ВМРО, НФСБ и Воля събира 3.4%. Възраждане – 2.8%, Левия съюз на Жан Виденов – 1.8%, Българско лято на В. Божков – 1.1%. Всички тези формации взаимно си „крадат“ вот, но в зависимост от градуса на политическо напрежение и степента на поляризация, те са в състояние дори да отнемат избиратели от БСП, или от протестните партии.

На старта на кампанията за 46-то Народно събрание отново се очертава фрагментиран, 6 до 7 партиен парламент. Към момента изолацията и атаките срещу ГЕРБ водят до спад, но не и до срив в подкрепата му. С висока степен на вероятност партиите на протеста ще бъдат в по-добри позиции в следващия парламент. При определени обстоятелства е възможно и по-силно сближаване на позициите между тях.

(Очаквайте подробности)

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Имали бол пари ,дали ги -бай Ганьо

Имали бол пари ,дали ги -бай Ганьо

09.06.2021 | 17:30

Тая агенция пак се излага.Ама нали напълниха гушите.Кво им пука.Ама и ние вече не сме шапшали.Просто гербетата хвърлят едни безсмислени пари Ама те си ги имат в излишък..Кой вече вярва на полит".Изследвания".Да изследват цената на краставиците и доматите на пазара.Там ще са точни и няма да лъжат.

Отговори
4 3
Алфа рисърч -придворната агенция на Герб

Алфа рисърч -придворната агенция на Герб

09.06.2021 | 16:06

Ако "Алфа Рисърч" дава такива резултати ,значи Слави още отсега ги е убил. Даже няма да му трябват гласовете от чужбина,където разфасова Герб.Ако тогава излязоха 180 хил.сега ще са поне 300 хил. С Герб е свършено.Както и да се опитват да ни промиват мозъците с такива ПРИДВОРНИ агенции.

Отговори
6 3
Тъжна е съдбата на подлогите

Тъжна е съдбата на подлогите

09.06.2021 | 15:47

Абсолютна лъжа!*! БОРЯНКА Димитрова си я знаем . Просто излезте и ГЛАСУВАЙТЕ.!!!Да довършим Баце и го пратим в небитието ,а Боряна Димитрова я оставим без работа.

Отговори
9 3
Интереса клати феса ,нали г-жо Димитрова

Интереса клати феса ,нали г-жо Димитрова

09.06.2021 | 15:39

Който дава парите ,той поръчва музиката.Така е и с тази агенция.Отдавна купена от другаря Тиквов.

Отговори
7 3
За тази агенция,Пловдив винаги е ВАТЕРЛОО!!!

За тази агенция,Пловдив винаги е ВАТЕРЛОО!!!

09.06.2021 | 15:31

О , Леля ви Боряна пак се появи с мокрите поръчки за Герб.Тая така се дискредитира ,че вече е Мира Янкова 2 .А в Пловдив агенцията направо става за смях ,за да обслужи ГЕРБЕРИТЕ.щом Агенцията на Герб дава тези резултати ,значи чалгата е поне с 3-4%пред герб.ами моме хубаво,къде забравяш гласовете от чужбина.????Там герб бяха титаничните 8%.Сега ще са наполовина.Чалгаря беше 22% и преби герб.Сега ще е още по-зле за герб.С машините умря и корпоративният и купения цигански вот за герб.Изобщо колкото и такива агенцийки да не лъжата ,майката му е да излезем и гласуване веднъж за винаги са се отървем от октопода и си върнем държавата.

Отговори
8 3
ИЗОБЩО НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТАЗИ" АГЕНЦИЯ".РАБОТ ЗА ГЕРБИ

ИЗОБЩО НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТАЗИ" АГЕНЦИЯ".РАБОТ ЗА ГЕРБИ

09.06.2021 | 15:12

ТАЯ АГЕНЦИЙКА С УЛТРАГЕРБЕРАСТКАТА БОРЯНА ДИМИТРОВА НИЩО НЕ ПОЗНАВА И РАБОТИ ТВЪРДО ЗА ГЕРБ.ТИЯ СЪЩИТЕ ДАВАХА НА ДВА ПЪТИ НА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЦЯЛ ДЕН 12% РАЗЛИКА В ПОЛЗА НА ТОТЕВ СРЕЩУ АТАНАСОВ ДА НАКАРАТ ХОРАТА ДА НЕ ИЗЛЕЗНАТ ДА ГЛАСУВАТ .И НАКРАЯ СЕ ОКАЗА ,ЧЕ ТОВА Е ПЪЛНА ИЗМАМА.12% СЕ СТОПИХА ОЩЕ В 21 ЧАСА .ПОСЛЕ СЛАВЧО ПОВЕДЕ СЕРИОЗНО ,НО В 3 ЧАСА СУТРИНТА ТОТЕВ "ПОБЕДИ" С СТАТИСТИЧЕСКА ГРЕШКА ОТ 0.04%. КАКА ВИ БОРЯНА ДИМИТРОВА ДАЖЕ НЕ СЕ ИЗВИНИ НА АТАНАСОВ И ПЛОВДИВЧАНИ ЗА МОКРАТА ПОРЪЧКА ,КОЯТО ИЗПЪЛНИ.ОТ ГОДИНИ БАЧКА ЗА ГЕРБ.ЩОМ ТОВА И СА" ИЗСЛЕДВАНИЯТА",ЗНАЧИ СЛАВИ ТРИФОНОВ ВОДИ.АКСИОМА.

Отговори
9 3
Гарантирано

Гарантирано

09.06.2021 | 13:32

Ако изборите са без измамни манипулации резултатите ще са отчайващи за статуквото.

Отговори
9 3
Всичко зависи от вас а не от платените им агенций и медий

Всичко зависи от вас а не от платените им агенций и медий

09.06.2021 | 13:10

Българите трябва да опровергаем чифутските цоциологически агенти и агенций и да запратим в миналото чифутската и най долна комунистическа партия ГРОБ в миналото и от там насетне разбойниците на тази партия в затвора Ако допуснем отново да са първа политическа сила дори и с процент отиваме на нови избори Те са вече като прокажени Никой не иска да прави коалиций със тях Ще събере само негативи и отвръщението че гласувал за тях Българи не допущайте това Вие сте силата Вие с вашия глас ще освободите България от лакомата мързелива крадлива подла чифутска гнас и поцинковани без морал кофи

Отговори
9 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?