Следвайте ни

16-а РИК кани пловдивчани на тренировка за машинния вот

viber icon

Устройствата обикалят по график районите, за да може всеки да пробва как действа техниката за изборите на 11 юли

 

Пловдивчани ще могат предварително да изпробват как се гласува машинно на 11 юли. В 16-а Районна избирателна комисия очакваха вчера устройствата да бъдат доставени от фирма „Сиела”. За Пловдив са изпратени три машини за обучение на граждани и членове на СИК.  Заявка за експериментален вот е направена и от 17-а РИК за Пловдивска област. Успоредно  двете комисии решават с общините къде да бъдат монтирани първите машини.

Ед​ин от вари​антите е апаратите да се сложат в кметствата, за да може демонстрацията за гражданите да се организира за по два дни във всеки от районите. „Предстои да обсъдим тази вариант с Община Пловдив и да вземем решение, след като уточним кои помещения са подходящи за обучение на избирателите, жела​ещи предварително да видят как се пуска бюлетина на машина", каза Спас Шуманов, председател на 16-а РИК.

Устройствата са същите, каквито бяха сложени почти във всички секции в Пловдив на предишните парламентарни избори, но тогава повечето пловдивчани предпочетоха класическата хартиена бюлетина.

„Хората да не се притесняват от машинното гласуване, а и секциите ще бъдат заредени с хартиени бюлетини, в случай че устройството излезе от строя”, увери Шуманов. Гласуването отнема максимум две минути и става с плас​тик, който се поставя в устройството по подобие на дебитна карта. На екрана се изписва "Гласувай", натискаш бутона и се появява бюлетината. Кликваш на  номер, който си избрал, и потвърждаваш. Разпечатката от вота се сгъва и се поставя в урната, както и обикновена бюлетина. 

Членовете на секционните комисии, над 4000 в Пловдив и още толкова в областта, ще се обучават в 13-а палата на Панаира, където от понеделник ще се местят двете ​районни комисии.  За 16-а РИК ​- Пловдив са определени 3-та и 7-а палата, обясни Шуманов. 

По-слаб интерес към извънредните избори  от страна на хора с физически увреждания отчетоха този път от Община Пловдив.  Мобилни секции се разкриват в три района - „Централен”, „Северен” и „Южен”. Условието, заложено в Избирателния кодекс, е да има над 10 избиратели, за да се образува секция.  В "Източен”, „Западен” и „Тракия” няма достатъчно  заявления, затова  ще ги обслужват СИК-овете на другите три района, увери говорителят на 16-а РИК Гергана Николова.

На предишните избори в Пловдив бяха разкрити 5 мобилни секции за хора с тежки увреждания, защото молбите бяха почти двойно повече.   

Вкъщи ще носят урни и на карантинираните, ако има достатъчно заявления. И на тези избори ще важат строги противоепидемични правила. Маските ще са задължителни, особено след като у нас се регистрираха случаи на  индийския щам.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?