Следвайте ни

157 карантинирани в Пловдив искат да гласуват у дома

viber icon

Шест мобилни секции - по една за всеки район - ще бъдат сформирани в Пловдив за избиратели в карантина. Общо 157 заявления с искане за урна вкъщи бяха подадени до късно снощи, когато изтече последният срок.

Право да упражнят вота имат не само карантинираните заради контакт със заразените, но и болните с диагноза COVID-19 на домашно лечение, обясни председателят на 16-та РИК Илиан Иванов.

Отделно 7 секции се разкриват в COVID отделения в болниците в Пловдив. Според указанията на здравното министерство и ЦИК трябва да има минимум 10 желаещи в едно болнично заведение, за да се проведе гласуване.

Болните от коронавирус ще гласуват във Военна болница, МБАЛ "Св. Мина", МБАЛ "Св. Пантелеймон", Транспортна болница, а в УМБАЛ "Св. Георги" ще има две специализирани секции.

Днес и най-късно утре трябва да бъде определен съставът на тричленните СИК, които ще носят урни и бюлетини на карантинираните и заразените. В РИК и общината се притесняват, дали ще се намерят достатъчно желаещи, за да работят на изборите в рискови условия.

Изричното условие на МЗ е за членовете на COVID секциите да бъдат осигурени защитни облекла,, маски, ръкавици и транспорт. Карантинираните могат да гласуват само с хартиени бюлетини, тъй като е невъзможно да им се занесе машина. Близо 200 лева може да си заработи всеки участник в такава секция на изборите.

Защитните облекла обаче са за еднократна употреба и би трябвало да се сменят след посещението при всеки карантиниран избирател, ако се спазват препоръките на ЦИК. Това обаче е невъзможно, защото една СИК ще обслужва 25 - 30 избиратели.

В Пловдив все още не са доставени машини, а по график , утвърден от ЦИК, те ще дойдат, придружени с полицейска охрана, едва в събота. Общо 488 секции ще бъдат отворени в неделя за парламентарните избори.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?