3906

В парламента: Комисия проверява машините за вота

Жега в парламента се очаква днес. Депутатите създават комисия, която да провери надеждността на машините за местните избори.

Временната комисия ще проучи всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване. Това е трета точка в приетата програма за днешното пленарно заседание. 

Точката беше включена в дневния ред по предложение на „БСП за България“. Ако наистина изборите са манипулирани и фалшифицирани, както излизат не един, не два записа в интернет пространството, то това е пряко свързано с националната сигурност на страната, заяви Борислав Гуцанов от левицата вчера при приемането на програмата на парламента за периода 20-21 септември.

Председателят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова посочи, че винаги са отстоявали, че трябва да има публичност и прозрачност по отношение на вота на българските граждани. Въпреки че опозицията предлага създаването на такава временна комисия, ние ще я подкрепим, заяви тя.

Предвидено е комисията да се състои от 12 народни представители - по двама от всяка парламентарна група. Предлага се срокът на работа на  комисията да е три месеца. 

Особено внимание трябва да се обърне на възникналите съмнения, подкрепени с правдоподобни факти, включително от журналистически разследвания, че чрез машинното гласуване (безалтернативно в парламентарните избори през юли и ноември 2021 г., октомври 2022 г. , както и изборите за президент и вицепрезидент през 2021 г.) е възможно да е оказано въздействие върху резултатите, при това както чрез софтуера на машините, така и при обобщаването на окончателните резултати в районните избирателни комисии и Централната избирателна комисия, посочват вносителите.

Първа точка в програмата на парламента днес е първото четене на законопроекти за изменение на Закона за българското гражданството, информира БТА. След това депутатите ще разгледат на второ четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 1 оценки
4/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
аноним

аноним

21.09.2023 | 13:01

И кои ще са тия ,,проверяващи'',като всичко вече е набелязано!!!Мижи,да те лажим!!!!

Отговори
0 0
ПРОМЯНА

ПРОМЯНА

21.09.2023 | 11:23

100% ХАРТИЯ.............................

Отговори
1 0
Педя човек – лакът брада

Педя човек – лакът брада

21.09.2023 | 11:23

Машините и гласоподавателите, са за парлама! Обезмислиха и това упражнение, което ще направим следващия месец. Гласуваш, не гласуваш, резултата на края е един същ. Печели Бойко Борисов! Как стават тея работи, само той си знае...

Отговори
1 0
Ицо

Ицо

21.09.2023 | 08:46

Какво пък толкова ще ги проверяват тея принтери?

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?