1553

След родилни мъки - казаха "ДА" на софтуера на машините

Експерти към Централната избирателна комисия (ЦИК) извършиха довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване на балотажа на местните избори на 5-ти ноември. Изграждането се извърши в контролирана среда, предоставена от Министерството на електронното управление (МЕУ).

В процеса присъстваха представители на четири парламентарно представени партии. Процедурата се наблюдаваше от специалисти на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и се излъчи на живо в зала „Партер“ на МЕУ.

Генерираният хеш код, който ще се изписва на контролната разписка на машината и на всяка бюлетина, е: 6A 0E B4 06 63 A1 3B 9D 9E 0F 6A 6F AA 74 D6 86 23 26 3C 59 92 5D 54 10 A7 B8 DB EA 97 24 96 8C. Софтуерът е заключен с ключ, който е съставен от три различни пароли на трима от членовете на ЦИК на лаптоп на ЦИК. Никой друг, освен членовете на комисията, няма достъп до ключа.

По-късно четирима от общо дванадесет, вписани в регистъра на ЦИК представители на партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите, приеха поканата на комисията и получиха достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване.

Ръководителите на екипи от удостоверяващите институции – МЕУ, Българския институт за стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (БИМ) представиха пред партиите основните изводи от досегашната си дейност по процеса по удостоверяване на машините. БИС оценява съответствието на машините за гласуване с изискванията за валидността и автентичността на документите, БИМ извършва оценка на хардуерната конфигурация, докато задачата на МЕУ е да оцени съответствието на машините, спрямо функционалността на софтуера и сигурността на информацията, която се въвежда, обработва, съхранява и извежда от устройството.

В присъствието на експерти към ЦИК представителите на партиите и коалициите получиха в защитена среда пълен достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване. Процедурата продължава и в момента, а присъстващите получават, също така, и отговори на поставени от тях въпроси, свързани със софтуера, който ще бъде използван на втория тур на местните избори. След приключването на процедурата всички използвани за прегледа на кода носители на информация ще бъдат унищожени от представители на ДАНС.

Както и на предишните избори, МЕУ изпълнява всички ангажименти по чл. 213а и 213б от Изборния кодекс в спешен порядък. Експертите на министерството ще работят без прекъсване до приключването на процеса по удостоверяване. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
КРЕ.ТЕ.НИ!

КРЕ.ТЕ.НИ!

02.11.2023 | 06:46

Хеш КОДА защо сега е обявен публично? Нали точно основното обвинение към зам-министъра беше, че го е СНИМАЛ?? Активно мероприятие направиха мръсниците, за да саботират машинното гласуване!

Отговори
2 2
Хора, забравихте ли как

Хора, забравихте ли как

02.11.2023 | 05:45

Киро в парламента предложи на депутатите от БСП кода на машините и Свиленски директно се изстреля към трибуната и го каза. Много бързо забравихте за предложението на Киро и то в най-висшия орган на държавата. И сега ще ни разправят али-бали..

Отговори
2 1
tyuytu

tyuytu

02.11.2023 | 02:07

Искате ли нови усещания в се.кса? Се.кс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много спе.pма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба --------> https://s4.lv/xbio

Отговори
0 1
Праведливост

Праведливост

01.11.2023 | 23:04

Купуването и продаването на гласове е престъпление, е хайде сега да видим къде е престъплението във изборните секции, то не е ли същото, някои партии дори раздаваха курбан, а ми това не е ли същото, да за една купичка да казват, ами той е много добър човек, със това ли се измерват способностите на кандидати те, резултатите от всичко това се виждат всеки ден, все се говори за шанген, добре как да стане като пак видяха колко пари струваме, за дребни пари се разпродадоха нашите предприятия сега са продават цели комисии, е и на къде вървим с тези хора между нас а иначе с големи желания за напредък, ама май напредък за личния джоб и другите да му мислят

Отговори
2 1
Да ви кажа една тайна

Да ви кажа една тайна

01.11.2023 | 22:08

Сите сте мноу прости... студент втори курс ФМИ в ПУ ще ви надраска софтуерче на флашка, дето като я боднеш... ще вади разписка квато му кажеш ... със тоа хЪш отдолу.. и ще пише ВАЛИДНА БЮЛиТиНА Локо и Ботев най велики....

Отговори
2 7
комунист

комунист

01.11.2023 | 21:39

Затова сте бедни защото правите нещата по най- скъпия начин и то безсмислено.Ако някой реши да не спазва закона той винаги ще намери начин.Милиони за машини и шепа тарикати а за култура няма пари.Не сте ли глупаците на Европа?

Отговори
7 6
Не се знае,до неделя има време.Може пак някой ма’лоумник от ПП да отид

Не се знае,до неделя има време.Може пак някой ма’лоумник от ПП да отид

01.11.2023 | 21:20

Отиде и сваля,снима с тел.и да си го носи с него” да си поиграел” вкъщи на спокойствие?!

Отговори
6 8

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?