965

Руси Чернев: Да изгоним партийните послушковци от Общинския съвет с №46 на изборите в неделя

В местния парламент гражданите трябва да имат думата за бъдещето на Пловдив, казва кандидатът за кмет от „Консервативна България”

Руси Чернев е кандидат за кмет на Пловдив и водач на листата за Общинския съвет на партия "Консервативна България", която е с №46 за вота на 29 октомври.

Много пловдивчани не осъзнават, че най-важният избор на 29 октомври не е за кмет, а за Общински съвет. Именно местният парламент може да защити интересите на гражданите и да дава насоките за развитие на града. 

В кампанията кандидатите за общински съветници остават на заден план, но имат основна роля след изборите. От тях зависи приемането на бюджета, управленската програма, размерът на данъците и таксите, общинските наредби. Те ръководят общинската икономика и се разпореждат с общинските имоти, приемат и разрешават строителството на нови сгради.

Да, Общинският съвет не е законодателен орган и не може да управлява общината вместо кмета. Той обаче може да му казва НЕ и да изисква от администрацията да работи в полза на гражданите. Чрез Общинския съвет гражданите участват в местната власт. Там, с участието на гражданите, трябва да се води дебатът в какъв град искаме да живеем и по какви прави.

Проблемът е, че лидерските партии от години редят листите за депутати и общински съветници по волята на шефа, което ерозира представителната демокрация, която уж е най-добрата форма на управление. 

Затова общината се управлява на тъмно, без никой да пита хората 

Тази седмица участвах в дебат по БНТ за ролята на Общинския съвет в управлението на Пловдив. Тревожа се заради тоталното неразбиране на ролята на местния парламент в управлението. Опонентите ми са наивни и неподготвени, не знаят нищо за местното самоуправление и реалните проблеми пред развитието на Пловдив. 

В последните мандати стана печална традиция Общинският съвет да бъде обезличаван и лишен от истинската си роля.

Резултатът е печален за Пловдив.

Още в началото на века един анестезиолог приспа целия град и последва голямото разграбване със скандалните заменки и публично-частни партньорства, в които беше защитен интересът единствено на частниците. Последва политическата диверсия срещу вота на пловдивчани при съвместното управление на ВМРО и партия ГЕРБ, заменена в движение с трапезната коалиция от БСП. 

Накрая един кмет превърна Общинския съвет в мокър печат за своето еднолично управление. Да не говорим за войната между различните кланове в последния мандат, на която жертва падна целият град. Сега отново в повечето листи може да се видят секретарки и послушковци, които реагират само на есемеси от този или онзи хотел. Мнозина кандидати за местния парламент пък виждат в него само хранилка. Общински съветник отдавна се превърна в професия за хора, които нямат и един ден трудов стаж извън политиката. Паразитират в местната власт и богатеят, без изобщо да зачитат гражданите и обществения интерес.  

Всичко това може да се промени! 

Подкрепете ни с №46 в бюлетината за Общински съвет в неделя, за да изгоним търговците и политическите брокери от храма на местната власт. Ще бъдем вашите представители в Общинския съвет, за да върнем Пловдив на пътя на просперитета! Ще го извадим от блатото на корупцията!  

Можем! И заедно ще го направим! 

С номер 46 в трите бюлетини на 29 октомври.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
2/5 от 3 оценки
2/5 от 3 оценки

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?