83

Костадин Димитров - работохоликът, който знае как да подреди Пловдив  

Като дете на лекари свикнал на труд и дисциплина от малък  

Костадин Димитров е на 48 години, семеен, с две дъщери. Завършил е Електротехникума в Пловдив, а след това - математика и информатика в ПУ „Паисий Хилендарски“. Вицепрезидент на българската федерация по таекуондо, има седми дан. В ГЕРБ е от 2006 г. и е един от учредителите на партията под тепетата. Обяснява, че когато нещо не ти харесва, е по-добре да участваш в промените, отколкото да стоиш настрани и да критикуваш - това е бил мотивът му да се кандидатира за кмет на "Тракия", а сега - и за кмет на Пловдив. Неслучайно ​през 2019 г., след  два мандата управление на „Тракия“, беше единственият, избран за кмет на района още на първия тур.

„С обич и благодарност! Защото не втвърди сърцето си. Защото не се промени. Защото не остави човек в беда. Орисан си на успех. Не поради амбиция, а по призвание. Народът е с теб.” Това сърдечно послание  с автограф  е написал на Костадин Димитров писателят и сценарист Георги Бърдаров върху новата си книга.   

Точно такъв ​- отзивчив, работлив  и открит - познават пловдивчани  Костадин Димитров, управлявал район „Тракия” 12 години. Сега излиза в неделя на балотаж за градоначалник на Пловдив, след като спечели най-голямата  подкрепа на първия тур на местните избори.

С ясна  визия е какво и по какъв начин трябва да свърши

заедно с екипа си в следващите четири години  -  по-лек трафик, по-бързи и качествени ремонти,  нови места за паркиране, повече зеленина, по-здрави тротоари, благоустроени  междублокови пространства. Не си пада по многото приказки и предпочита да направи всичко възможно, за да свърши работата.

Негови познати, а и много тракийци разказват, че е непоправим работохолик, чийто работен ден започва  много рано с обиколка на района.

Костадин Димитров на откриването на велосезона

Сутринта преди всички  минава по улиците, има телефони и мейли на всички служители и веднага  им казва: „На този адрес  има счупен знак, на друг - строшена лампа или надраскана спирка - действайте“. В 8,30 часа, като се съберем в кметството, всеки вече си е видял задачите и казва коя е свършена, споделят колеги на кандидата за кмет. Твърдо вярват, че

със същия хъс техният кмет ще управлява и Пловдив.

Работохолизмът на Костадин Димитров е заложен в ​детските му години, като още тогава е бил приучен на труд. Израснал е в семейството на уважавани лекари - лицево-челюстния хирург д-р Димитър Димитров, починал рано, и стоматоложката д-р Димка Димитрова. Студентите на д-р Димитър Димитров, който преподавал в Стоматологичния факултет, и досега си го спомнят.

„Като се прибереше от работа, линейката вече го чакаше долу. Когато имаше катастрофа, го караше да оперира до късно. Много често беше дежурен. Вземал е и мен на дежурство, като  

ми даваше кисело мляко за вечеря и ме настаняваше на походно легло“,

спомня си за баща си Костадин Димитров.

Признава, че  и досега, на 48 години, трудно почива: „Повече от пет дни ако остана свободен, вече не мога. Ходя да си върша работа - такива сме“. И допълва, че ако работата  доставя удоволствие, нямаш нужда от почивка и не те изморява, защото в нея намираш смисъл и ти носи удовлетворение.

За 12 години в „Тракия“ коренно промени визията на част от микрорайоните с оскъдните бюджети, които районите получават от общинската хазна. Изградени са  места за паркиране  и тротоари, асфалтирани са улици, направени са нови детски и спортни площадки, засадени са хиляди дървета и храсти.

Преди време

заедно с екипа си превърна „Лаута“ в един от най-посещаваните паркове в града,

разширен с над 80 дка. Успя да превърне изоставената с години гора в оживено място за отдих, което  конкурира Гребния канал. Главната алея беше  преасфалтирана и осветена, направени са беседки и барбекюта, пейки, чешмички, детска площадка, фитнеси и тенис на открито и площадка за домашни кучета. Има и охрана.

В почивните дни, когато навън е топло, на „Лаута“ е пълно с хора - разхождат се, почиват на пейките, карат велосипеди, играят тенис, шах и табла. Децата се забавляват на катерушките и препускат с колелета, тротинетки и ролери, а от барбекютата се чува весела глъч.

Неизчерпаем е откъм идеи, за много от които намира съмишленици, работейки с доброволци и партньори. „Лаута“ събира хиляди почитатели на българския фолклор на фестивалите „Народен събор“, стотици - за почистване на сухи клони в парка. Всяка година напролет открива велосезона, оглавявайки шествието с колела. На служителите от кметството, които имат задачата да ходят на проверки,  е осигурил велосипеди и електрически скутери  - казва, че така се обикаля по-бързо.

В „Тракия“ съжаляват, че няма да е кмет на района, и разказват, че приемният ден за него е закон всяка седмица и че сигнали са подавали на телефоните, включително и неговия личен, както и на страницата във Фейсбук.  Дори

по време на пандемията провеждаше приемни на пейка пред кметството,

а за възрастни и самотни беше организирал бърз отряд от доброволци, за да доставят храна и лекарства.

Заедно с тракийци и представители на компании и организации е засаждал дървета, за да може „Тракия“ да се превърне от район спалня в зелена  и уютна среда.  И досега е запазил  традицията за провеждане на конкурс сред гражданите за най-хубава градинка пред блока, началото на който беше поставен​о преди повече от 12 години. А за да поощрят служителите, в кметството се провеждат състезания за най-добрия  и подаряват плакет.

С Христо Стоичков, Стефка Костадинова и Йордан Йовчев

От екипа му обаче уточняват, че независимо от добрия тон Костадин Димитров изисква дисциплина и може да бъде строг и неотстъпчив, когато работата налага. Не приема мързеливи и безотговорни.

Не пропуска да поздрави учениците за първия учебен ден във всички учебни заведения на района, допълват преподаватели.

В „Тракия“ помнят Костадин Димитров като управник, който

държи  да се допитва до хората и тогава да в​зема решения,

колкото и да е трудно това, защото мненията обикновено са различни ​- едни искат  градинка пред блоковете, други - места за паркиране. За да пести пари, Костадин Димитров е предложил и хората  се съгласили тротоарите да се правят от бетон, а не с плочки. Счита, че така става по-бързо, струва по-евтино, а и настилката е по-здрава.

 

Залага на екипа и на диалог с гражданите 

Костадин Димитров има ясна формула за управлението. Отивам при гражданите и ги питам: Какво искате да ви направим?  Отговарят: Паркинг, защото няма къде да спираме и паркираме в зелените площи. 

- Къде?  

- Зад блока. 

- Тротоарите и улицата трябва ли да се ремонтират? 

- Само  тротоарът. Искаме и пейки. 

- Колко? 

- Две.  

 Хората най-добре знаят какво да правим и ние се съобразяваме с тяхното мнение,  стига да е по силите на градския бюджет, обобщава Димитров.

Засаждане на фиданки в разширението на парк "Лаута" преди няколко години

Същата практика ​- да работи  в диалог с професионалните гилдии, бизнеса, Общинския съвет и гражданите - има твърдото намерение да въведе и когато стане кмет на Пловдив. Убеден е, че един управник трябва отлично да познава проблемите на града или както се казва - да е в час, и че успехът зависи от силния екип.

 

Възпитал  стотици спортисти на дисциплина и дух

Стотици спортисти е възпитал Костадин  Димитров -  вицепрезидент на Българската федерация по таекуондо, международен съдия, треньор и инструктор  в спортния армейски клуб „Тракия“, носител на 7-и  дан, един от малкото в Европа, към ко​гото се обръщат със „сахьоним“. В превод от корейски думата означава майстор по таекуондо и изразява уважение.  Сахьоним означава "господин майсторе".

Със състезателите и приятели

Запален е по спорта от  ученическите си години и е убеден, че физическото възпитание учи на дисциплина, отговорност и състезателен дух.

„Моето семейство мина през клуба, а една от дъщерите ми тренира и досега. На моите ученици децата сега са състезатели. С възпитаниците на клуба успяхме да оформим семейство с много черни колани“, разказва Костадин Димитров. И допълва, че обикновено взема отпуск, когато се провежда европейско първенство по таекуондо  - веднъж на година, и световно - през една година.

Тогава вз​ема отпуск. „Най-приказната почивка за мен са летните лагери, където всички сме заедно, и европейските първенства. В момента организираме България Оpen на 10, 11 и 12 ноември. Състезанието ще се прове​де в зала  „Колодрума“ и моят  клуб също участва, но  вече без мен. Създали сме една система от 2003 г. и състезанията  вече се организират от по-младите“, описва Димитров, който с първото Световно откри спортната зала в Пловдив през 2015 г.

Гордее се с безброй медали, които е печелил на състезания, а по-късно - и неговите ученици. Измежду имената посочва Наско Болчинов, студент по медицина в пети курс, Георги Петров ​- информатик, Петър Михайлович -физиотерапевт, Пепи Никифорова ​- зъболекар,  Любина Лесова ​- помощник в нотариална кантора, Пепи Величкова - учител по история и по български, с две висши. „Всички от тях имат успех в личния живот и са част от голямото семейство на АСТК „Тракия“.

Признава, че понякога се пита какъв е повече - математик, предприемач, който навремето е имал фирма, спортист или кмет, с които се е занимавал с увлечение.

А преди няколко години защитил докторска степен по педагогически науки. „През 2017 г. проф. Маргаритов ми каза, че трябва да пиша за спорта и да завърша докторантура и че ме е видял на международни състезания. Отговорих му, че нямам време, но той ми даде задачи и разпореди, че до сутринта трябва да са изпълнени.

Направих много изследвания и прочетох много литература. И така лека-полека разбрах, че и това занимание​ - да напишеш изследване на технико-тактическата подготовка в обучението по таекуондо, в което си участвал в продължение на 30 г. ​- е интересно и важно за спортистите“, споделя Костадин Димитров.

 

Обича книги и кино, Георги Бърдаров е любимецът му  

Българските автори са предпочитани от кандидата за кмет на Пловдив, за ко​гото приятелите и близките му знаят, че е любител на литературата и много чете. Самият той споделя, че Виктория Бешлийска е последната авторка, от  чиято книга „Глина“ е силн​о впечатлен. Втората ѝ книга „Сърце“ също му е харесала.

На премиерата на една от книгите на Георги Бърдаров

Георги  Бърдаров е неговият фаворит сред българските автори. Като започнеш  от разказа му „Петата ракия“, минеш през Ваня Дж​аферович и неговите истории и накрая стигнеш  до „Аз още броя дните“, изпитваш голямо удоволствие от споделеното, казва Костадин Димитров. 

Чете и много спортна литература, като последната книга е „Повече. Бъди повече, ​давай повече” на Моузес Нало​ка - треньор на Ивет Горанова в психологическата подготовка. В момента чете „Лидерите винаги обядват последни“ на Саймън Синек. „Много обичам киното, ходя често и последният филм, който гледахме онази вечер, е френският „Страсти в кухнята“ с Жулиет  Бинош. Уникален е и много ни развълнува. И моето семейство обича да идва с мен на кино“, разказва Костадин Димитров.

С любимеца си Боно

Хората го познават  като човек, който обича кучетата, негов любимец​ е ротвайлерът Боно. Радват се на всяка кучешка площадка, която в годините е направил техният кмет. 

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
2.4/5 от 9 оценки
2.4/5 от 9 оценки

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?