4020

Костадин Димитров, кандидат за кмет на Пловдив от ГЕРБ: Пловдивчани са най-важните в управлението на общината

Зеленината е важна за Пловдив, колкото и инфраструктурата

Искаме да покажем, че има грижи и отговорност, и да бъдем добри стопани на града 

Не приемам, когато някой от екипа каже: "Аз това не го знам, не съм информиран"

-------------------

- Г-н Димитров, откъде очаквате подкрепа  на Вашата кандидатура за кмет и на кандидатите на ГЕРБ за кметове на районите на балотажа в неделя?   

- Ние се надяваме най-много на подкрепа от пловдивчани. Винаги съм мислил, че избирателите, колкото и да имат симпатии към различни кандидати, партии и коалиции, не са стока, която може да бъде прехвърляна от една касетка в друга. Но едновременно с това всеки има свои виждания как Пловдив трябва да се развива. На втория тур имаме два варианта: да гласуваме „за” и „против”. На финала на местните избори ние казваме ​- гласувайте „за” нашата програма -зелен, чист, подреден и уютен град. За развитието на Пловдив с повече пешеходните зони и велоалеи.

За изграждането на един град за хората, какъвто е нормално да бъде, защото всички развити европейски градове се управляват по този начин - в добра социална среда.

Надявам се в неделя хората да кажат „да” за социализирането на хълмовете и за решаването на проблема с градския транспорт.

Отново се качих завчера в автобус и за пореден път видях, че нищо не е мръднало от детските ми години. Дори имах чувството, че и шофьорът е същият, който ме возеше на училище. Продава билетчета, някои му ги връщат ​-няма контрол. Попитах една от пътничките и тя сподели, че не е доволна от редовността на градския транспорт. Този проблем е сред многото, които искаме да решим в новия мандат. Пловдивчани да гласуват „за” и за развитието на спорта, не само в сферата на високо спортно  майсторство,  но още повече - за здраве на подрастващото поколение.

Искам пловдивчани да гласуват "за​" развитието на зелената система, която е толкова важна, колкото и пътната инфраструктура.  Не приемам за нормално на булевард с четири ленти  отстрани да има само подобие на озеленяване. Искам  повече инвестиции в озеленяването.

- Как ще намерите допълнителни средства за зеленина, при положение че  бюджетът на община Пловдив е ограничен?

- Навремето, когато в „Тракия” изграждахме детска градина „Приказка”, имаше бюджет за всичко ​- и за ограда, и за инфраструктура, и за озеленяване, което за съжаление, често се неглижира. Десет години по-късно зелената система в ДГ „Приказка”е приказна ​- децата се радват на магнолии, тревичката си е тревичка благодарение на поливната система. Преди няколко години намерихме пари и разширихме парк „Лаута” с 80 дка. Колкото е важна инфраструктурата на града, толкова и зеленината. Искаме пловдивчани да отидат до урните, за да имаме притегателна Марица ​- да не виждаме счупена пейка с двама души, седнали в неугледно пространство, да мечтаят за по-привлекателна река. Намерението ни е гражданите да се радват на реката, изчистена от джунглата, и с крайбрежните алеи, както преди време направихме по южния бряг между Адата и Панаирния мост.

Пловдивчани да гласуват за твърдото ни решение в града да има по-лек трафик - да стигаме по-бързо от едно място до друго, а не да чакаме в задръствания, защото в момента пет ремонта на възлови улици се изпълняват без никаква етапност и без спазване на линейни графици. Има много проблеми, които не изискват големи средства, трябва да има само по-оперативна организация. Така, и днес виждам счупената лампа на кръговото кръстовище на Асеновградско шосе и счупените знаци, въпреки че от катастрофата са минали десет дни. Да гласуваме „за” не само за големите инфраструктурни промени в Пловдив, но и за стремежа ни да обърнем внимание на дразнещите неща в кварталите. Очаквам подкрепа от всички, които споделят тези наши виждания.

- Проблемите в Пловдив са безброй, за разлика от район "Тракия". Как смятате да ги решавате?

- Ние сме показали, че сме умна нация. Но за да има ефект едно управление, много важно е да се създаде добър екип, за да може да се решават тези проблеми не поединично, в отделните квартали, а системно, в целия град. Готови сме навсякъде да покажем, че се отнасяме към задълженията си с грижи и отговорност, и да бъдем добри стопани. Свидетели сме, че в последните години в управлението на община Пловдив  нямаше екипност, което доведе до неглижиране на много от проблемите, а от тази липса на диалог - един да не си говори с друг - пострада само градът. Но ние в „Тракия” доказахме, че сме добър екип. На всеки служител се поставяха задачи и сме работили като едно цяло. Не приемам, когато някой от екипа каже: „Аз това не го знам, не съм информиран”.

Регулярните събирания както на екипа на кмета, така и на районните кметове, ще бъде един от приоритетите в управлението ни. Много ми се иска кметовете на районите да знаят какво се случва в целия град и в каква посока вървим, как трябва да изглежда техният квартал и как изглеждат подобни градове в чужбина и  заедно да гоним нашите цели - европейски развит Пловдив. В район „Тракия” създадохме например мотивация за служителите - излъчваме най-добър служител на месеца. Ако средата, в която работим, е комфортна и един служител се старае да свърши перфектно работата си и дори повече, тогава се получават добри резултати. Принципът да се работи колкото е заплатата при нас не е приет. Ние създаваме различни варианти и затова има екипност. Като кмет на "Тракия" винаги чувствах духа и подкрепата на екипа си.

- Пловдивчани се оплакват, че не могат да влязат при кмета на общината с проблемите си. Ще имате ли приемен ден, ако станете кмет?

- Ще бъ​де като закон ​- приемен ден в сряда от 10 до 12 часа. В района знаеха ​-като дойде сряда, не поемам други ангажименти. Дори хора, с които имам важни срещи, бяха наясно, че в сряда имам приемен ден и не го отменям. Гражданинът е най-важният, той ни плаща възнагражденията, така че приемното време е повече от закон. 

Ще направим и специална мрежа за контакт с гражданите, каквато успяхме да изградим в „Тракия”, за да сме наясно с проблемите и бързо да ги решаваме. Добре би било този модел да се приложи в администрацията на Община Пловдив и да се мултиплицира в районите, защото близостта с гражданите носи успех.

- Районните кметове се оплакваха в предишния мандат, че нямат постоянни контакти с Община Пловдив. Как си представяте работата на администрацията?

- Като един отбор на Община Пловдив и шестте района, който заедно ще развива града. Една от причините да съм кандидат за кмет е, че не можах да се справя с част от проблемите, мултиплицирани в целия град именно заради липсата на екипност и синхрон между отделните звена на Общината. Районните кметове познават най-добре къде и какви ремонти трябва да се направят, къде да има детска площадка и как да благоустроят кварталите, затова постоянната връзка на районите с Общината не трябва да се къса.

- ГЕРБ е първа политическа сила в новия Общински съвет, но няма мнозинство. Как възнамерявате да работите със съветниците, за да не се стига до бойкот, каквато ситуация наблюдавахме в последните години?

- Общинският съвет е съвкупност ​от различни партии и коалиции, зад които стоят гласовете на гражданите, които искат Пловдив да бъде по-добър. Ще разчитам на подкрепата на всеки, който смята, че конкретното решение е добро за града ни, и милее Пловдив да е чист, зелен, подреден, с добре съхранявано културно-историческо наследство. Ще посоча още един пример ​- освен по-уреден градски транспорт, по-бърз трафик и по-поддържана зелена система, искаме да съживим сградите както на кино „Космос” и бившата на БНБ на Малката главна, обсъждаме  и идеята за социализацията на Централна поща, която се намира в сърцето на археологическия комплекс Римския форум. Ще положим усилия сградата на пощата да бъде част от ансамбъла на Главната и площада.   

ВИЗИТКА

Костадин Димитров е завършил математика, степен магистър, дипломиран в ПУ "Паисий Хилендарски". Работил е в частния сектор, а от 2011 г. до последния местен вот беше кмет на район "Тракия".  На  изборите през 2019 година беше преизбран за районен кмет на първи тур с над 60% от гласовете.

 

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 4 оценки
1/5 от 4 оценки

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?