Следвайте ни

Здравко Димитров: Пловдив може да догони София по заплати до 5 години

viber icon

Голямата цел е в града да се привличат инвестиции с висока добавена стойност, гарантиращи повече добре платени места. Това заяви кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив  Здравко Димитров при участието си в дискусията „Капитал Градове“ за развитие на местните икономики и на важните градски центрове на България.

Димитров подчерта азбучната истина, че без добри пътища и комуникации бизнес не може да се прави.

„В това отношение вече сме работили доста успешно и примерът е новото кръстовище на Голямоконарско шосе, което ще осигури по-бързи и удобни транспортни връзки на предприятията край Радиново и Индустриална зона „Марица“.  Предстои доизграждането на Околовръстното шосе. Така ще се затвори рингът и ще се направи връзка с АМ „Тракия“ и Асеновградско шосе”, обясни Димитров, който имаше пряко отношение към проектите като областен управител.

Според него спешно трябва да се реши и проблемът със задръстванията в Пловдив  чрез изграждане на кръстовища на две нива, оптимизиране на транспортната схема и развиване на железопътения пътнически транспорт.

По отношение на инвестициите Димитров напомни, че  „Тракия икономическа зона” е най-голямото и успешно публично-частно партньорство между 9 общини и 6 частни индустриални зони, което генерира огромен потенциал. „Преговорите с „Фолксваген” ни дадоха предимство и международна видимост и ние ще привлечем голям инвеститор много скоро”, увери Димитров, който е и кандидат на ГЕРБ за кмет на Пловдив.

Димитров подчерта, че през последните години Пловдив и областта са се превърнали в регион с висока заетост. Безработицата в Пловдивска област намалява и в момента е 3,2% - една от най-ниските в страната. Доходите растат, а средната заплата вече гони 1100 лева.

„Целта ни е до 5 години Пловдив да настигне София по заплати и средни доходи. Сега сме на 5-6 място,  но ще стигнем до второто, което ни се полага. Трябва да развиваме икономика, която може да си позволи високи заплати и да задържаме талантливи хора в Пловдив. Ще привличаме инвеститори, които предлагат добра работа за пловдивчани, а не такива, които карат хората от други региони да идват в града”, заяви Димитров.

„Смятам, че Пловдив не трябва да се превръща във втори център за социална имиграция по примера на София, защото това е вредно както за града ни, така и за другите региони на България. Затова един от акцентите е как в Пловдив да бъдат развити устойчиви производства с висока добавена стойност, гарантиращи повече добре платени работни места”, заяви Димитров. И посочи като своя водеща цел в бъдещото управление освен доходите, да се повиши и качеството на живот в Пловдив и региона.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?