Всички пак са победители. И шоуто продължава

По стар народен обичай след местните избори всички се тупат в гърдите, че са победители. Наистина и сега всяка от големите партии има за какъв успех да се хване. Въпреки умората на част от избирателите от управлението ГЕРБ запази хегемонията си, особено в големите градове. ДПС тихомълком си взе своето. Патриотите са валат, но пък се хвалят с прилични резултати в надпреварите за общински съвети.

Пловдив и Варна се превърнаха в най-герберските градове. В тях управляващата партия освен голямата община спечели и всички районни кметства. Под тепетата Бойко Борисов осъществи безболезнено и друга сложна операция. Смени стария кмет с нов и въпреки това с лекота надви противниците си. В Русе същото упражнение удари на камък, след като ГЕРБ отстрани досегашния си градоначалник Пламен Стоилов, допусна разнобой в местната организация и в крайна сметка загуби красивия крайдунавски град.

Демократична България хвана ръка в последния момент на балотажите. Т.нар. градска десница победи в 8 софийски района, с което оправда и прозвището си „жълтопаветна“.

Успехът е особено сладък на фона на слабата кампания и сърцераздирателните драми на десните дали на втория тур да подкрепят Фандъкова, или Манолова. Извън големите градове ДБ улучи тук-там някое кметство, по-скоро плод на случайността.

БСП също надува фанфарите. След като удари абсолютното дъно през 2015 г., се оттласна леко нагоре. Корнелия Нинова заяви, че е доволна от резултатите - победи в 62 общини, сред които и 4 областни центъра. Най-забележителни са успехите на червените в Русе, Перник, Благоевград и Разград.

Особено вдъхновяващ пример са избраните кметове на Русе и Перник - Пенчо Милков и Станислав Владимиров. И двамата са млади и компетентни политици, които проведоха силни политически кампании, в които наред с критиките съм статуквото предложиха свои решения на проблемите. Те са в рязък контраст с типичните соцкандидати в страната, които бяха тесни специалисти по скубане на коси и вой до небето.

Това е и един от най-важните уроци на Избори 2019 - изтича времето на старите, омръзнали на избирателите муцуни, и е крайно време партиите да освежат управленските си екипи. По същия начин повечето от спечелилите районни кметове на ДБ в София са млади хора с активна гражданска позиция и запомнящо се присъствие в обществото.

До голяма степен опозиционните кандидати се издигнаха и на вълната на протестния вот, който доведе на места до гласуване на всички срещу ГЕРБ. Те обаче трябва да си дават сметка за своите слабости.

На първо място и левицата, и десницата към момента не разполагат със собствени отличаващи ги програми за управление. Освен това централните ръководства и на БСП, и на ДБ са тяхната огромна слабост. Те повече попречиха на кандидатите за кметове, отколкото да им помогнат. В крайна сметка партийните централи са доволни като цяло. ГЕРБ вече не носи цялата отговорност на общинско ниво, БСП има лек напредък. Десницата е жива, макар и изпокарана, в градските центрове, а пък "патриотите" не са съвсем капо.

Всички отново са в играта и шоуто може да продължи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?