Следвайте ни

Стефан Аксиев, водач на листата на ВОЛЯ за общински съветници: Ще управляваме Пловдив прозрачно и експертно

viber icon

Стефан Аксиев е водач на листата за общински съветници на ВОЛЯ в Пловдив.

Има 31 години стаж в системата на МВР.

Завършил е гимназия в Пловдив, а след това Военния факултет на ВИФ. Има и гражданска специалност – преподавател по физкултура, но никога не е преподавал. Преди да започне работа в МВР, е бил е началник на стрелкови клуб. Възпитаник е и на Академията на МВР в Симеоново. Бил е началник на дежурна оперативна част в Областна дирекция на МВР Пловдив повече от 25 г.

Женен, с две деца, две внучета. От години е съветник по вътрешна сигурност в ПП ВОЛЯ.

Признава, че в кариерата си се е сблъсквал с какви ли не ситуации, свързани със сигурността на Пловдив, но винаги се е старал да ги разрешава професионално и честно. Въпреки напрегнатата си работа, няма да забрави и комични ситуации като тази – една вечер възрастен професор идва в полицията да съобщи, че са му откраднали колата. Полицаите я обявяват за национално издирване. Професорът се оплаква на съпругата си за липсата на семейния автомобил. Вместо да получи съчувствие обаче, дамата го попитала къде се е случило – в София или в Пловдив. Малко след това професорът върнал лентата и се сетил, че същия ден е отишъл с автомобила си до столицата, но след това се върнал в Града под тепетата – с влака. Возилото било намерено на следващия ден - там, където било паркирано.

 

Г-н Аксиев, защо решихте да се кандидатирате за общински съветник в Пловдив?

Смятам, че е дълг на всеки един от нас да помогне на обществото, така че България и в частност градът, в който живее, да стане по-добро място, а младите хора да се чувстват щастливи, да имат бъдеще тук. А тези, които са напуснали България, да имат стимул и условия, за да се завърнат в родината си. Реших да проявя гражданската си позиция, след като преди години се запознах с господин Марешки. Той ме убеди в каузата си за прозрачно управление, борба с корупцията и срещу грабежа на монополите. Спечели ме, защото видях че е направил нещо реално за хората – първо с аптеките, а по-късно с бензиностанциите, а и защото държавата ни има нужда от такива лидери като него. Така се включих в редиците на партия ВОЛЯ, където и до момента съм консултант по вътрешна сигурност.

Какви хора са в листите на ВОЛЯ в Пловдив? Какъв беше основният критерий в подбора им?

Основните критерии са честност и професионализъм. Оглавявам листата, в която са само професионалисти – юристи, доктори, специалисти от туристическия бранш, преподаватели от ВУЗ, спортисти, инженери от строителната гилдия. Кандидатът ни за кмет на града – Никола Цветков, също е инженер, той е доказан професионалист, със собствен бизнес, познато лице, бивш зам.-председател на Камарата на инженерите в България, специалист в проектирането на отоплителни инсталации и вентилации, запознат изключително добре с градоустройството. Всички ние сме обединени около идеята, че ще ръководим града с професионализъм и с прозрачност.

Защо ВОЛЯ е алтернативата за истинската промяна?

На първо място всички кандидати от ПП ВОЛЯ са експерти, професионалисти всеки в своята си област. Ние сме честни, почтени, всеки от нас е постигнал много и се е доказал в своята сфера. При нас са събрани уважавани лекари, юристи, инженери, икономисти, учители. На второ място – ние сме некорумпирани, с воля и хъс за развитие на нашия град. Както знаете, корупцията е в топ 3 на най-сериозните проблеми не само в града, но и в държавата. И на трето, но не последно място – за разлика от нашите опоненти, ние никога не сме участвали в управлението, не сме били партийни послушковци.

Тези, които съсипаха и ограбиха град Пловдив, вече са били по няколко мандата в управлението, а някои от тях само в Общинския съвет. Продължават нагло да искат подкрепата на пловдивчани, все едно че са забравили как управляваха с псевдо обществени поръчки, разпродадоха общинските имоти, теглиха огромни кредити, а за пловдивчани останаха само високите данъци и такси.

Всички те са имали възможността години наред да се докажат, да променят Пловдив и да го превърнат в едно райско кътче. Проблемите на града са ясни и те са едни и същи от години. Смятам, че хората ще ни подкрепят, защото са изморени вече от едни и същи обещания, изморени са да чакат „някой ден” да живеят по-добре. Ние искаме да се работи, проблемите да се решават, и то не в неясно бъдеще, а днес и сега. Имаме експертизата, екипа и волята това да се случи!

Какви са приоритетите на ВОЛЯ за управлението на Пловдив?

Градът е умалено копие на държавата – почти няма нещо, което да ни е наред.

Затова нашият приоритет е прозрачност. Разчитаме на експертизата си и затова сме сигурни, че с минимални средства ще постигнем максимални резултати. Не е ли учудващо, че община Пловдив е най-големият работодател в момента с раздут щат от 10 000 чиновници? Както и че 70% от средствата, които влизат в общината, отиват за самоиздръжка на нея самата?

Първото нещо, което ще направим, ако хората ни гласуват доверие, е да се погрижим парите на пловдивчани да се управляват от добър стопанин – в общината да работят само експерти, обществените поръчки да са прозрачни и типови, така че да не се печелят от едни и същи фирми, да минават на обсъждане пред професионалните гилдии, да се контролират цените на строително-монтажните работи. Ще направим ревизия на средствата за изграждане на спортната зала „Колодрума“, на Зоологическата градина, която още не работи и вместо да радва децата, стои празна, руши се и не може да бъде пусната в експолатация.

Как ще спрете корупцията в градската администрация?

Ще повишим заплатите на професионалистите, ще въведем принципа на работа при отворени врати, така че гражданите да виждат какво се случва в общината, ще сформираме граждански съвети, които пряко да контролират работата на администрацията, ще въведем мълчаливото съгласие, което е предложение в НС от партия ВОЛЯ и отдавана го чакаме, ще въведем дигитализацията  и електронното обслужване. Така предпоставките за корупция рязко ще бъдат ограничени, а всеки гражданин ще може да проследи своите преписки. Ще може дистанционно от телефона или компютъра си да си вади документи, да има достъп до обществена информация, да се възползва максимално от напредването на технологиите. Така ще си спести време и усилия, ще е по-полезен в своята работа. По този начин ще се спестят милиони разходи, които отиват за огромен брой партийни назначения. Чрез електронната администрация ще изградим малка, компактна и професионална администрация, изградена на принципа на можещия и знаещия, а не на послушния и верния.

Кои са най-спешните за разрешаване проблеми на Пловдив?

Проблемите са много. И не могат да се решат поотделно, трябва комплексно решение.

Един от най-наболелите е липсата на места в детските ясли и градини. Предвиждаме изграждане на такива чрез публично-частни партньорства. Това ще успокои младите хора и ще им помогне да останат тук. Като цяло детските учебни заведения могат да са напълно безплатни при гъвкава общинска политика – общината има десетки пустеещи сгради, които могат да се ремонтират или да се дават под наем. Предвиждаме и ако пловдивчани си хвърлят отпадъците разделно, да им се намали данък „смет“, а фирмите, които събират разделно боклука – да правят отчисления. Така ще има за детските учебни заведения.

Последните години данък “смет“ се е увеличил няколко пъти. Същата е съдбата и на данъка върху МПС, в град Пловдив тези данъци са най-високите в цяла България. ВОЛЯ поема ангажимент към гражданите да ги намали. Предлагаме в сините зони пред училища, детски градини, болници и административни сгради те да бъдат премахнати.

Пловдив диша най-мръсния въздух в цяла Европа. Тролейбусният транспорт, който помагаше на града да се справи с част от проблема, бе съсипан. Затова ВОЛЯ предвижда маршрутни линии на ток, а в пиковите часове, когато има смог – безплатен транспорт. Предлагаме също така, за да се намали задръстването в пиковите часове – най-големият работодател - община Пловдив, да предвиди различно работно време за своите служители. Или пък те да започват работа поетапно. Предвид транспортния хаос е наложително в града да се сложат умни светофари.

Категорични сме, че през зимните месеци трябва да се забрани горенето на твърди отпадъци. В програмата сме разписали, че на социално слабите семейства трябва да се помогне с палети. Филтрите за комините трябва да станат задължителни и да се предвидят глоби за стопани-нарушители. 

Спешно е и отводняването на града – канализацията не е изчислена за това пренаселване, подлезите се наводняват. Имал съм случай, в който приятел остана да спи у нас, защото не можеше да се придвижи до другия край на града. Продължителните ремонти пък убиват бизнеса на хората - вижте какво стана с фабриките на Коматевско шосе – фалираха.

Защо пловдивчани трябва да изберат представители на ВОЛЯ в управлението на града, вместо тези на партиите от статуквото?

Ние не сме партийни кандидатури, а професионалисти от различни области, които милеят за града ни, обединени сме около Веселин Марешки и неговите идеи да повишим стандарта на живот на съгражданите си. Ако лидерът на ВОЛЯ управлява държавата, то на шестия месец всички ще почувстват по джоба си какво може партия ВОЛЯ. Българинът иска честни, почтени и некорумпирани представители в местната власт. Такива, които не са замесени в старата политическа система. Хора, които не са виновни затова, че България е най-бедната държава в ЕС, но имат рационални, модерни и европейски решения това бързо да се промени. Точно такива сме ние от ВОЛЯ.

 

 

 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?