Следвайте ни

Пловдив: Здравко Димитров игра добре за промяна, знае какво добро да остави

Всички кандидати градят своята риторика в полето на антистатуквото, казва политологът Анастас Стефанов от "Тренд" в разбор на тв дебатите

viber icon

След телевизионния дебат на кандидатите за кмет на Пловдив по Би Ти Ви потърсихме за коментар политолога Анастас Стефанов от “Тренд”. Ето и въпросите на “24 часа”, на които той отговори:

- Очертава ли се интересна предизборна кампания в Пловдив?

- Толерантен ли беше дебатът?

- Какви основни акценти поставиха кандидатите?

 

Два избора за кметския пост приковават внимание в цялата държава - битката в София и в Пловдив. Очертава се развръзката във втория град да дойде след балотажа.

Съответно имаме и ярки кандидатури, видяхме ги и на предизборния дебат по Би Ти Ви в четвъртък. От една страна, е неизменно ярката кандидатура на Славчо Атанасов (НФСБ и ВМРО), който има един кметски мандат зад гърба си, както и участие два пъти на балотаж за кмет на община Пловдив.

Славчо Атанасов

От друга страна - това е ярката кандидатура на нова фигура, лансирана от ГЕРБ, в лицето на областния управител Здравко Димитров. От трета гледна точка - има местни играчи, които демонстрират присъствие в политическия живот, каквато е Дани Каназирева от “Съюз за Пловдив”.

Дани Каназирева

 

Има и четвърти участник - Николай Радев, кандидатът от БСП.

Николай Радев

Дебатът беше фокусиран основно върху сегашното управление на кмета Иван Тотев и малко или много около политическото минало на всеки от кандидатите. От едното май загубиха всички, защото влязоха в лични разпри.

Кандидати, които говорят, обиждайки се за политическото си минало, няма как да се харесат особено много на широката публика (извън твърдите партийни ядра). А от интерес за битката в Пловдив ще бъде

кой ще привлече

по-големи

електорални

периферии

и ще събере подкрепа на избиратели, които иначе на първи тур не биха гласували за него.

От друга страна, направи впечатление темата за управлението на Иван Тотев и тук особено остро беше отправен въпросът към Здравко Димитров.

Мисля, че Здравко Димитров зае оптималната позиция като кандидат на ГЕРБ, като посочи, че има и добри неща, които са се случили в Пловдив, но той самият смята да направи ревизия на досегашното управление. Тоест има заявка както за приемственост, така и за промяна в управлението на общината.

Що се отнася до това дали тонът беше толерантен, ще посоча, че от една страна, се установи толерантност в дебата, което би трябвало да буди симпатия, тъй като в такъв дебат всеки би трябвало да успее да представи своята идентичност и визия, а не да използва малкото време за лични нападки -

това не увлича

избирателите

В един момент, както е традиционно във всички местни дебати, когато се навлезе в местни битовизми, се вижда как лесно се прескачат лентите и се влиза в острия тон.

Всички кандидати се опитват да градят своята риторика в полето на “антистатуквото”, наследено от Иван Тотев. Тук е и сложната задача на Здравко Димитров, с която според мен той добре се справи в този дебат, да лансира своята визия за приемственост и обновяване, а не за радикална промяна. Да вземе доброто и да поправи грешките.

Като всеки голям областен град и Пловдив не прави изключение със своите проблеми - говореше се за чистота, зелени площи, въздух, за увеличаване на броя на детските градини, около проблема с трафика, кварталната инфраструктура, здравеопазване. Все проблеми, около които всички се обединяват.

И логично акцентите бяха поставени върху здравето и образованието, но не се говореше за бедността. Социалните акценти бяха поставени от кандидата на БСП Николай Радев, който лансира проблемите в общинското здравеопазване. И това не трябва да ни учудва, защото Пловдив е град с ниска безработица, има много големи работодатели. Дори в областта не достига работна ръка, а трудовите възнаграждения непрекъснато растат в Пловдив. Затова е нормално темата за бедността да не присъства осезаемо в дебатите. Мисля, че и Здравко Димитров логично спомена - градът расте с големи темпове и управлението ще трябва да се справи с тези нови предизвикателства, като акцентира, че са необходими повече ясли, детски градини, разширение на инфраструктурата.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?