Следвайте ни

Пловдив: Здравко Димитров игра добре за промяна, знае какво добро да остави

Всички кандидати градят своята риторика в полето на антистатуквото, казва политологът Анастас Стефанов от "Тренд" в разбор на тв дебатите

viber icon

След телевизионния дебат на кандидатите за кмет на Пловдив по Би Ти Ви потърсихме за коментар политолога Анастас Стефанов от “Тренд”. Ето и въпросите на “24 часа”, на които той отговори:

- Очертава ли се интересна предизборна кампания в Пловдив?

- Толерантен ли беше дебатът?

- Какви основни акценти поставиха кандидатите?

 

Два избора за кметския пост приковават внимание в цялата държава - битката в София и в Пловдив. Очертава се развръзката във втория град да дойде след балотажа.

Съответно имаме и ярки кандидатури, видяхме ги и на предизборния дебат по Би Ти Ви в четвъртък. От една страна, е неизменно ярката кандидатура на Славчо Атанасов (НФСБ и ВМРО), който има един кметски мандат зад гърба си, както и участие два пъти на балотаж за кмет на община Пловдив.

Славчо Атанасов

От друга страна - това е ярката кандидатура на нова фигура, лансирана от ГЕРБ, в лицето на областния управител Здравко Димитров. От трета гледна точка - има местни играчи, които демонстрират присъствие в политическия живот, каквато е Дани Каназирева от “Съюз за Пловдив”.

Дани Каназирева

 

Има и четвърти участник - Николай Радев, кандидатът от БСП.

Николай Радев

Дебатът беше фокусиран основно върху сегашното управление на кмета Иван Тотев и малко или много около политическото минало на всеки от кандидатите. От едното май загубиха всички, защото влязоха в лични разпри.

Кандидати, които говорят, обиждайки се за политическото си минало, няма как да се харесат особено много на широката публика (извън твърдите партийни ядра). А от интерес за битката в Пловдив ще бъде

кой ще привлече

по-големи

електорални

периферии

и ще събере подкрепа на избиратели, които иначе на първи тур не биха гласували за него.

От друга страна, направи впечатление темата за управлението на Иван Тотев и тук особено остро беше отправен въпросът към Здравко Димитров.

Мисля, че Здравко Димитров зае оптималната позиция като кандидат на ГЕРБ, като посочи, че има и добри неща, които са се случили в Пловдив, но той самият смята да направи ревизия на досегашното управление. Тоест има заявка както за приемственост, така и за промяна в управлението на общината.

Що се отнася до това дали тонът беше толерантен, ще посоча, че от една страна, се установи толерантност в дебата, което би трябвало да буди симпатия, тъй като в такъв дебат всеки би трябвало да успее да представи своята идентичност и визия, а не да използва малкото време за лични нападки -

това не увлича

избирателите

В един момент, както е традиционно във всички местни дебати, когато се навлезе в местни битовизми, се вижда как лесно се прескачат лентите и се влиза в острия тон.

Всички кандидати се опитват да градят своята риторика в полето на “антистатуквото”, наследено от Иван Тотев. Тук е и сложната задача на Здравко Димитров, с която според мен той добре се справи в този дебат, да лансира своята визия за приемственост и обновяване, а не за радикална промяна. Да вземе доброто и да поправи грешките.

Като всеки голям областен град и Пловдив не прави изключение със своите проблеми - говореше се за чистота, зелени площи, въздух, за увеличаване на броя на детските градини, около проблема с трафика, кварталната инфраструктура, здравеопазване. Все проблеми, около които всички се обединяват.

И логично акцентите бяха поставени върху здравето и образованието, но не се говореше за бедността. Социалните акценти бяха поставени от кандидата на БСП Николай Радев, който лансира проблемите в общинското здравеопазване. И това не трябва да ни учудва, защото Пловдив е град с ниска безработица, има много големи работодатели. Дори в областта не достига работна ръка, а трудовите възнаграждения непрекъснато растат в Пловдив. Затова е нормално темата за бедността да не присъства осезаемо в дебатите. Мисля, че и Здравко Димитров логично спомена - градът расте с големи темпове и управлението ще трябва да се справи с тези нови предизвикателства, като акцентира, че са необходими повече ясли, детски градини, разширение на инфраструктурата.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?