Следвайте ни

НЕОХРОН: Здравко Димитров с преднина в битката за Пловдив

 

Кандидат-кметът на ГЕРБ Здравко Димитров има лека преднина пред Славчо Атанасов и Дани Каназирева в битката за Пловдив. Зико разполага с доверието на 26-27% от избирателите. Атанасов и Каназирева имат съвсем близки резултати в интервала 16-28 процента, или средна  стойност от 21 пункта. 

Това показват данните от социологическо проучване на агенция НЕОХРОН, проведено в периода 7-13 септември 2019 г. сред 690 пълнолетни лица. Извадката е представителна по пол, възраст и образование. Методът за набиране на информацията е пряко полустандартизирано интервю по домовете на хората. Проучването няма външен поръчител и за собствени цели на агенцията.

Здравко Димитров разполага с твърдия електорат на ГЕРБ, но трябва да поработи върху периферията, за да си гарантира водещата позиция, коментира социологът Николай Близнаков. По думите му в Пловдив задължително ще има втори тур и битката на балотажа ще бъде изключително оспорвана. 
Кандидатът на БСП Николай Радев е четвърти с доверие от 7,5%. Според социолога при силна кампания на социалистите Радев може сериозно да повиши своя резултат. 

Славчо Атанасов задържа резултата си от предишните местни избори. За него бюлетини ще пуснат привърженици не само на ВМРО и НФСБ, но и на други партии, особено на БСП. Доверието към Дани Каназирева пък се покачва леко, но постоянно, смята Близнаков.

ГЕРБ води убедително и в надпреварата за Общинския съвет. За тяхната листа са готови да гласуват 34% от гласоподавателите. Следват с близки резултати НФСБ и ВМРО с 16%, Съюз за Пловдив с 14%, БСП с 11% и Демократична България с 4-5%. 

 

Руслан Йорданов

Журналист

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?