Следвайте ни

Изборната агитация тръгна с тениски и шоколадчета

viber icon

Напрегнатата предизборна битка за управлението на Пловдив вече е в ход и страстите се нагорещяват всеки ден. На Главната обаче конкуренцията между политическите сили изглежда съвсем приятелска. Поне такова впечатление създават партийните агитатори в разпънатите шатри в центъра на града.

"Нищо че сме конкуренция, като се поопразни малко Главната, можем и да пийнем на една маса", шегуват се от БСП. На центъра атмосферата е повече от забавна. Балони хвърчат, тениски се развяват, шоколадчета се хапват на корем из павилионите около фонтана с Копчетата.

С бонбон и усмивка посрещат екипа на „Марица“ в шатрата на ГЕРБ. На пост стоят няколко кандидати за общински съветници, сред които Златин Велев и Христина Кашилска.

„Все по-млади хора се спират при нас и задават въпроси за бъдещето на града, за кандидатите за кметове. По-възрастните пък се отбиват, за да си вземат от рекламните материали, които четат много внимателно“, отбелязва Донка Коприварова.

Докато си говорим за „златните“ привърженици на партията, към масите с брошури се запътва Костадин Богдански. Той е на 87 години, кореняк пловдивчанин и подкрепя с две ръце хората на Бойко. „ГЕРБ - това е Градивна, Единна, Родолюбива България“, с тези думи възрастният господин обяснява абревиатурата, която иначе означава Граждани за европейско развитие на България.

„Роден съм в "Кършияка" и съм израснал до Девети пехотен полк, който защитихме наскоро. И Здравко, и Бойко дойдоха в квартала специално да спасят градинката зад "Санкт Петербург". Само Здравко Димитров е достоен българин за управлението на Пловдив, а пред него - Борисов“, допълва Богдански.

Разхождайки се из предизборните сергии, окичени с плакати на мъже и жени в костюми, стигаме до шатрата на коалицията НФСБ и ВМРО. Там към 12,30 ч. бялата врата отваря Валентина Наскова. Младата дама под номер 28 в листата на Патриотите бърза да изясни, че кампанията на коалицията тепърва започва и засега при нея за агитация са налични само вестници.

На няколко крачки от огромния плакат на Славчо Атанасов е разположена будката на „Кауза Пловдив“. Отпред с новото издание на партийния вестник са застанали Георги Т​итюков и Николай Бухалов, а около тях раздават листовки няколко младежи. С добро настроение сред тях крачи Георги Игнатов ​- бивш футболист на ФК “Марица“. Той споделя, че вкъщи има цяла колекция от вестни​к „Марица“, тъй като в него е чел десетки статии за любимия отбор.

Отсреща без собствен сглобяем павилион е разположена своеобразната маса на „Съюз за Пловдив“. Зад нея Мария Илиева и Петър Кузмов приемат питанията на минувачите. „Нашата цел не е да раздаваме шапки, бонбони и други вещи, които после ще отидат в коша, а да привличаме наистина заинтересованите граждани и да ги запознаваме с идеите на партията“, посочват кандидатите за съветници от партията на Дани Каназирева. 


Следвайки малко момиченце със син и червен балон в ръка, стигаме до следващата точка - павилиона на БСП. Там лидерът на БСП в "Северен" Илия Гатев изслушва исканията на минувачите, приема съветите им и им дава брошури за отделните райони на Пловдив. „Хората най-често се интересуват от личностите, които БСП е издигнала като кандидати. По-скоро за това кои са те, с какво се занимават, как биха помогнали за развитието на даден район. Искат да ги управляват морални и съвестни хора, които по никакъв начин не са опетнили общественото доверие. Видяхте колко шум се вдигна при ареста на Ральо Ралев“, казва пред „Марица“ Гатев. Освен него на смяна е и кандидатът за общински съветник Димитър Георгиев.


С детелина  

Костадин Богдански твърди, че всяка сутрин събира десетки съмишленици от квартала си и ги агитира да гласуват за Здравко Димитров. Преди да се прибере у дома, дядото си взима тениска с лика на Борисов и надпис „Аз вярвам само на този човек“. Показва, че фланелката, получена от шатрата на ГЕРБ, ще си отива с портмонето му, в което носи снимка на министър-председателя, а до нея лика на Ванга и четирилистна детелина. 

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?