ГЕРБ бие БСП с 12: 3 в областта

Управляващата партия на ГЕРБ отбеляза впечатляващ успех на местните избори тази година, като спечели 12 общини в Пловдив и областта. На предишните - през 2015 г., те бяха шест.

Преди четири години ГЕРБ бе в Пловдив, Родопи, Съединение, Марица, Стамболийски и Раковски. След вота в неделя партията разшири влиянието си и прибави нови завоювани територии.

Пъстрата карта отпреди 4 г., където Реформаторите спечелиха Перущица, Калояново и Карлово, ДПС - Лъки, БСП - 4 общини, зелените - 2 общини, днес изглежда по коренно различен начин и в нея преобладава цветът на ГЕРБ.

След близо два мандата управление на БСП в община Асеновград д-р Христо Грудев от ГЕРБ влиза отново в кметския кабинет. Това става, след като спечели на втори тур убедително над досегашния управник д-р Емил Караиванов. Грудев управляваше Асеновград преди двата мандата на Караиванов. Кандидатът на ГЕРБ събра 54,91 процента от вота и остави опонента си с 42,65 процента от гласовете.

ГЕРБ разби мита и за червения бастион община Брезово, след като застана зад бившия кмет на село Свежен Христо Енков и той разгроми Калин Калапанов от БСП  с 61,23, срещу 37,18 процента. Чаровната кандидатка на ГЕРБ Мария Вълканова пък прекъсна пътя към трети мандат на досегашния кмет на Перущица Ради Минчев от Демократична България. Специалистката по европроекти и бивша зам.-кметица в община Стамболийски събра 56,59 процента от гласовете на съгражданите си в Перущица и ще седне в кметското кресло тези дни.        

Отличници в местните избори тази година се оказаха ГЕРБ в четири общини край Пловдив, които спечели от раз още на първия тур - Карлово, Марица, Раковски и Стамболийски. През 2015 г. Реформаторският блок спечели с идеите си Перущица, Карлово и Калояново.  

Въпреки че спечели ​община Родопи, БСП се оказа само с 3 общини в Пловдивско - с една по-малко от 2015 г. Тогава спечели доверието в Сопот, Брезово, Садово и Асеновград. Традиционно от раз червените печелят от години с кандидатурата на Димитър Здравков за кмет на община Садово. Към Родопи прибавиха и община Първомай, където Николай Митков от БСП прекъсна 16-годишното управление на социалдемократа Ангел Папазов. А червената през 2015 г. община Сопот днес е завоювана от кандидата на Местна коалиция Воля, ЗС "Ал. Стамболийски" Деян Дойнов. 

Хисаря и Куклен, ко​ито през 2015 г. спечелиха доверието на местните жители с идеите на зелените партии, днес са завоевание на ГЕРБ. В Куклен това стана, след като кметицата Мария Белчева премина в редовете на герберите и получи в неделя 65,46 процента от доверието на жителите на общината.

Непревземаемата крепост на ДПС община Лъки, която обикновено до обяд избира кмета си Валентин Симеонов, тази година го изпрати на "поправителен". Първоначално той водеше, но след 100 процента преброяване на бюлетините се оказа, че на Симеонов не му достигат само 0,15 процента, за да бъде избран от раз за трети мандат. Така той се оказа на втори тур, в който убедително надви кандидата на Земеделски народен съюз Илия Данчев с 59,70 срещу 37,81 процента.  

Непоклатим и през 2015-а, и сега се оказа досегашният кмет на Кричим Атанас Калчев. Кандидатът на ПП Движение нашият град спечели от първия път четвърти мандат.   

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?