Следвайте ни

286 845 пловдивчани с право да избират кмет

viber icon

Изборите започват в 7 часа сутринта в 476 секции, сформирани в Пловдив. Можем да гласуваме до 20 часа. Според  списъците, изготвени от общинската администрация право на глас в Пловдив имат  286 845 избиратели. 1 395 младежи и девойки, навършили 18 години, ще отидат до урните за първи път. 

Бюлетините са три - за кмет на общината, кмет на района и за общински съветници. Добре е предварително да проверите под кой номер е предпочитания от вас кандидат. За кмет на Пловдив са регистрирани 14 кандидати. Отделно има между 10 и 13 кандидати за кмет във всеки от шестте района.
"В бюлетините за кмет на общината и кмет на района са посочени имената на кандидатите, изписани са  политическите сили, от които те са издигнати, а също така  и номерата, с които те участват на изборите. Вотът за кмет се отбелязва в квадратчето вляво със знак Х или V, задължително със синя химикалка, каквито ще има в кабинките", обясни Дарина Тодорова, председател на Общинска избирателна комисия /ОИК/ - Пловдив.

Внимавайте с бюлетината  за Общинския съвет. Тя е дълга и в нея са посочени номерата и наименования на 24 партии и коалиции, които имат кандидати за общински съветници. Гласуването става пак с отбелязване в квадратчето вляво. Вдясно има кръгчета за преференции. Те са с номера от 101 до 151. Толкова - 51 - са съветниците в Пловдив. Ако ползвате преференция, трябва да знаете предварително  под кой номер в листата е съветникът, за който искате да гласувате.Преференцията не е задължителна. Бюлетината е валидна, ако се отбележи само номерът на партията. Ако сте отбелязали само преференцията, без да посочите партия, вотът става недействителен.


Бюлетините се подпечатват два пъти - веднъж преди да влезете в тъмната стаичка , и втори път, когато попълните бюлетините. 


 
 
 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?