3906

Вот "Не подкрепям никого" не влияе на резултата

Възможност да се гласува с "Не подкрепям никого" ще има в бюлетините и за парламентарните, и за европейските избори. Протестният вот обаче не влияе на резултатите от 9 юни. 

Гласовете на избралите да отбележат тази опция в бюлетината се броят за действителни, но имат значение само за определянето на избирателната активност. Високата активност намалява относителната тежест на купения и контролирания вот. Тя има значение и при определянето на прага за валидност на бъдещи референдуми. 

През последните години броят на избирателите, които гласуват с "Не подкрепям никого", расте. На последните избори (за парламент на 2 април 2023 г.) 109 095 българи са отишли да гласуват по този начин. 

Протестен вот с "Не подкрепям никого" ще може да се изрази и чрез хартиена, и чрез машинна бюлетина. При гласуването чрез хартия съществуват и други възможности за протестен вот - чрез пускане на празна бюлетина, чрез надраскването й с надписи или картинки или нарушаване на целостта й, но в този случай гласът е недействителен. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?