4232

Страстите се нажежават: Вижте разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на вота 2 в 1... ГРАФИКИ

Коалицията ГЕРБ-СДС е първа, ползвайки се с подкрепата а 26% от избирателите на парламентарния вот

Над 8% е разликата между първата и втората политическа сила на парламентарните избори. Възможно е съставянето на двупартиен кабинет.

Това показват резултатите от националното проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1007 лица над 18 г. в страната в периода 27 април – 09 май 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Коалицията ГЕРБ-СДС е първа, ползвайки се с подкрепата а 26% от избирателите на парламентарния вот и с 26,4% за евроизборите.

Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ е втора със 17,7% при изборите за народни представители и с 18,6% за евродепутати.

 

 
Снимка: bTV
 

ДПС е трета сила – 13,2% подкрепа на парламентарните избори и 11,7% на евровота.

„Възраждане“ би получила 12,9% в изборите за НС и 11,1% в изборите за членове на Европейския парламент.

БСП е на пето място с 8,1% на парламентарните избори и 8,4% на европейските.

„Относително постоянна е картината на електоралните нагласи през последните месеци“, уточни социологът Добромир Живков от агенция „Маркет ЛИНКС“.

„Тенденциите и динамиката на електоралните нагласи не е твърде голяма. Виждаме разлика между вота за национален парламент и европарламент при тези партии, които са по-ангажирани в европейския път на България. Те предполагаемо ще успеят да мобилизират повече свои симпатизанти. При „Възраждане“ мобилизацията за евровота ще е по-ниска. Това се вижда като тенденция“, допълни социологът.
Според него ПП-ДБ не се успели да постигнат обявените си цели, влизайки в политиката и управлението, което е довело до спада в електоралната им подкрепа и разликата от 9% с ГЕРБ-СДС.

„Това голямо обещание за голямата промяна води до това. Когато не може да се достави това, което е обещано, има отлив. Второто нещо е „сглобката“. Тя се възприе като безпринципна от немалка част от симпатизантите. Това беше умело използвано от ГЕРБ. Целта им беше да отслабят вълната, която подкрепяше ПП-ДБ. Друга е спойката сред избирателите от ГЕРБ. През годините има много зависимости и мрежи, които работят през годините. Симпатизантите на ГЕРБ предпочитат статуквото. Има и избиратели, които изразяват автентична подкрепа за ценностите на ГЕРБ и за лидера Бойко Борисов“, посочи той.

„ГЕРБ остава на същото ниво. Няма нарастване. Има движения, които не променят в голяма степен картината. По-скоро „Продължаваме промяната“ губят. Губят от нерешилите за кого да гласуват, губят и от периферията – дали към „Солидарна България“, дали към „Сина България“, коментира Живков.

„При ДПС е трудно да се прецени доколко ще увеличат подкрепата си. Симпатизантите са им константни. Те увеличават тежестта си, защото се преразпределят другите гласове. Виждаме петпартиен парламент. За момента се вижда, че „Има такъв народ“ не мобилизира успешно, за да са част от следващия парламент“, каза социологът.

Снимка: bTV
 

Според прочуването под чертата на парламентарния вот остават „Има такъв народ“ с 3,2%. Партията на Слави Трифонов има 2,4% подкрепа за евровота.

Новосъздадената коалиция „Солидарна България“ на Мая Манолова и Ваня Григорова получава 1,8% за изборите за Народно събрание и 2,3% на евроизборите.

 Коалицията „Синя България“ ще има 1,4% на парламентарните избори и 1,5% на европейските.

8,7% са посочили, че не са решили за кого ще гласуват на парламентарния вот, а 10,1% се колебаят за евровота.

Над 3% биха отбелязали „Не подкрепям никого“ и в двата вида избори.

„Солидарна България“ и „Сина България“ влязоха късно в предизбораната битка. Завиха се късно. И да се бяха заявили по-рано, политическата ситуация е изпълнена с напрежение и скандали“, коментира той.

Според Добромир Живков тези данни могат да се променят в хода на кампанията.

 

Разпределение на мандатите в Народното събрание

Коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара повече депутати в 50-ото Народно събрание, показват данните. Тя ще има 80 депутати, спрямо 69 в 49-ото НС.

 
Снимка: bTV
 

При ПП-ДБ има спад – от 64 народни представители до 55 в бъдещия парламент.

При ДПС се очаква ръст – от 36 на 41 мандати.

„Възраждане“ ще вкара двама депутати повече в 50-ия парламент – 39.

При БСП също ще има ръст – от 23-ма представители в 49-ото НС на 25-ма в 50-ото.
„Математиката е по-проста – 80 плюс 41 прави 121. ГЕРБ и ДПС могат да формират следващо управление. Имат потенциал за това. Ще видим дали това ще се реализира в изборния ден. ГЕРБ и ДПС са близо до мнозинство, но ще се види дали ще се решат да формират самостоятелен кабинет. Очакването е да се търси широка коалиционна формула“, коментира Добромир Живков.

„Убеден съм, че това би предизвикало сериозни реакции в обществото, но не се изключва възможността от двупартиен кабинет“, открои социологът.

 

 
Снимка: bTV
 

Според проучването ГЕРБ-СДС отново ще има шестима евродепутати.

„Въпреки че имахме поредица избори и наблюдавахме негативна тенденция за мобилизацията на българските граждани, можем да очакваме поне около избирателната активност, която имахме през април миналата година. Това не е голямо постижение, но поне можем да спрем негативната тенденция“, посочи Добромир Живков.

 
Снимка: bTV

Според проучването 45,8% от анкетираните са отговорили, че ще гласуват в изборите за народни представители, а 43,9% са отговорили, че ще гласуват за членове на Европейския парламент.

На последните еврозибори през 2019 година активността е 32%.

„Хората в ситуация на анкета казват, че ще гласуват, но не винаги това се реализира на практика. Позитивното е, че българските евродепутати в следващия ЕП ще бъдат с по-висока степен на легитимност заради по-високата активност с около 8%“, каза Добромир Живков.
Относно приоритетите във външната политика и икономиката 68% посочват, че са съгласни, че приемането ни като пълноправен член на Шенген е важно за страната ни – както за икономиката, така и а туризма.

 

Снимка: bTV

„Има консолидация. Преди години беше създадено впечатление, че това не е важно и имаше ниски резултати за Шенген. Не беше обяснено тогава какви са ползите. Сега нещата се променят много“, каза Добромир Живков.

 

 

Снимка: bTV

По отношение на еврото се наблюдава скептицизъм – 47% не са съгласни, че смяната на валутата ще доведе до тласък на българската икономика и ще повиши жизненият стандарт.

39% подкрепят приемането на еврото, а 14% са неутрални.

Резултатите са от националното проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1007 лица над 18 г. в страната в периода 27 април – 09 май 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета, цитира bTV.

Оцени новината

Оцени новината
3.2/5 от 6 оценки
3.2/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
12 коментара
Борисов взе Габриел и я заведе на море, за да... ВИДЕО

Борисов взе Габриел и я заведе на море, за да... ВИДЕО

11.05.2024 | 13:11

Той откри предизборната кампания на ГЕРБ-СДС в Бургас Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов открива предизборната кампания на ГЕРБ-СДС в Бургас. Заедно с него са и Росен Желязков и Мария Габриел, както и цялата Изпълнителна комисия на ГЕРБ. Целият актив на партията е в залата, за да чуе председателя на ГЕРБ. Те срещат със симпатизанти и дава мощен старт на кампанията си за 2 МИР-Бургас Ангажиментите ни са постигане на стабилност не само в доходите, но и в политики, които са ориентирани към гражданите. Това е нашият прочит, тръгваме с ангажимент за управление, а не с кампанийност, която на всички е омръзнала, каза Росен Желязков, който е водач на листата за евроизборите. ОЧАКВАЙТЕ ПОДБОРНОСТИ В БЛИЦ! video_news1017439.html

Отговори
3 0
Обръчи от фирми и нарушени закони: Изтекоха ДОКУМЕНТИ, които показват

Обръчи от фирми и нарушени закони: Изтекоха ДОКУМЕНТИ, които показват

11.05.2024 | 13:05

Обръчи от фирми и нарушени закони: Изтекоха ДОКУМЕНТИ, които показват схемите на Лена и Петков в ББР Адвокатската кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ (ДГКВ), които като всяко предприятие преследват максимизация на печалбата, са се възползвали от момента да направят бързи и лесни пари Облагодетелстване на обръчи от фирми, нарушения на законодателството за държавните предприятия, подаряване на пари без свършена работа, неизгодни договори и самоуправство на директорите. Това са констатации в доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, проведен в Българска банка за развитие. Той вече е изпратен в прокуратурата, съобщава "Гласове", като дори медията приложи копие от документа. От констатациите, които може да видят в оригинал на фотокопията, е видно, че станалото е извършено от хора без чувство за отговорност и осъзнаване за сериозността и висотата на постовете, които заемат. В схемата са замесени всички – „Продължаваме промяната“, „Зелено движение“ и директори на банката, които те назначават. Адвокатската кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ (ДГКВ), които като всяко предприятие преследват максимизация на печалбата, са се възползвали от момента да направят бързи и лесни пари без да нарушат закона. Това става в месеците преди Асен Василев и Кирил Петков да сформират „Продължаваме промяната“, но Петков е служебен министър на икономиката, отговарящ за ББР. Кантората, която облажва от неизгодната за ББР сделка - ДГКВ, става донор на ПП, осигурявайки Никола Минчев за депутат и председател на парламента, Лена Бориславова за началник на кабинета на бъдещия премиер Кирил Петков и нейния годеник Мирослав Иванов, също народен представител от „Продължаваме промяната“. Какво твърди докладът Всичко в доклада се базира на проверка, в хода на която инспекторите изискват от ББР документи. На база на наученото пращат уточняващи въпроси, искат още документи и така се провеждат няколко кръга със събиране на информация. Тя, се анализира и се стига до заключенията и сигнала към прокуратурата. Първото и най-смущаващо е формирането на заплащането, което кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ трябва да получи от ББР. То си е поискано от кантората с писмо до ръководството на ББР. С отговор на банката, подписан от двама изпълнителни директори Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев още в първия им работен ден на чело на банката, условията на кантората се потвърждават. Лена Бориславова е назначена за фактически изпълнител на правните услуги. Затова, когато тя твърди, че не е получавала заплата от почти 14 000 лева, може да се приеме, че казва истината. Просто това са пари за кантората, а каква част от тях прибира адвокат Бориславова, не е ясно. Договорът изцяло защитава интересите на адвокатската кантора. Месечното ѝ заплащане е 7000 евро без ДДС. То се полага за пълното работно посвещаване на Лена Бориславова в полза на банката – по цял работен ден, през всички работни дни на месеците, в които договорът се изпълнява. При 22 работни дни по осем часа, това прави 40 евро на час. Ако работата, която бъдещият началник на кабинета на Кирил Петков, превиши с повече от 10% месечния лимит (броя работни дни по осем часа), но не повече от 25%, възнаграждението на фирмата скача до 70 евро на час без ДДС. Ако се случи работата да превиши първоначално договорения лимит с повече от 25%, възнаграждението скача на 140 евро на час без ДДС. Ако се сравни уговорената скала дори и при най-ниското – базово допускане за натовареност от 176 часа месечно (22 дни по осем часа), тоест 40 евро на час, възнаграждението многократно надвишава определените хонорари в Наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения, издадена от Висшия адвокатски съвет. В нея се посочват оформянето на какви документи, колко най-малко трябва да струва, представителството пред съда по конкретни типове дела, колко най-малко трябва да струва на отделните инстанции, както и други услуги. Нормално е колкото по-престижна е една кантора, толкова по-скъпи да са услугите ѝ, защото се предполага, че са по качествени и след по-задълбочени анализи. Удивително е, че при нарастване на отделеното време, заплащането прогресира от 40 евро на час до 140 евро на час, вместо с нарастване на възложената работа клиентът да получава отстъпка. Като причина да се потърсят услугите на кантората началникът на отдел „Проблемни кредити“ към управление „Правно“ на банката посочва с докладна записка от 1 юли 2021 година, нуждата от помощ при уреждане на трудносъбираемите и несъбираеми заеми, усвоявания на активи, обявяване на длъжници във фалит и представителство в съда. Дори минималните възнаграждения от наредбата, да се умножат по няколко пъти, пак ще излезе, че за договореното възнаграждение, кантората чрез нейния представител, би трябвало да свърши толкова много работа, че да направи излишно цялото управление „Правно“ на Българската банка за развитие. И това поражда въпроса, юристите в ББР за нищо или не стават, или услугите на кантората са имали друго предназначение. Например Кирил Петков да не е вярвал на персонала на поверената му банка и да е търсил външен доверен човек, на когото е уредил да се плати прескъпо. Каква е дефиницията за прескъпо? Това са пари, които не са изработени, като се вземе предвид изплатеното възнаграждение и доказания обем на свършената работа. За да се формира възнаграждението на кантората Лена Бориславова трябва да присъства сградата на банката физически и да работи оттам на пълен работен ден през всеки работен ден от периода, в който се изпълнява договора. Дали това се е случвало е много спорно, защото единственият измерител се оказва електронната система за регистрация на картите за достъп. Те се чекират от държателите им при влизане и на излизане. АДФИ директно заявяват, че на тези данни не може да се вярва, защото чекиранията предполагат адвокатът, срещу който има сигнали за подправяне на документи с поставяне на несъществуващи подписи, да е прекарвал цели денонощия в сградата на банката без да излиза. Има и отчетени напускания на сградата, без обаче да се засича, кога преди това Лена Бориславова е влизала. Според АДФИ договорът е така сключен, че да не предвижда банката да плати по-малко, ако правните услуги, които получи отнемат по-малко време от всички осемчасови работни дни в месеца. Вижда се и различно третиране на различните доставчици на правни услуги. В договорите, които държавата от над 20 години сключва с чуждите правни фирми, които ни представляват в арбитражни дела, или изготвят становища, възнаграждението е фиксирано – долари или евро на час, съответно за сътрудник, партньор или старши партньор. Парите растат с количеството работа, но няма хипотеза за инфлация на почасовата ставка при „преработване“. Отново, сравнение. Правителствата на „Продължаваме промяната“ следят толкова строго дали изписаните фактури от чуждите адвокати по арбитражните дела не включват надписани часове, че искат справки за количества изписани страници със становища и анализи и прочее. Точно обратното – в ББР не е имало човек, който да удостоверява свършената работа от Лена Бориславова. Самите данни и документи, доказващи предоставяне на правни услуги са оскъдни. Справки за влизанията и излизанията на адвокатката от сградата на ББР и съобщенията на специално откритата за нея електронна поща с домейн на банката. От доклада: „Предвид гореизложеното, се установява, че не е изпълнено задължението по т.4., изр. Второ от Писмото и адвокатът, на когото е възложено да предоставя правните услуги по Писмото, лично не е водил отчети, в които да опише часовете и въпросите, по които са предоставяни услуги в обхвата на възлагането. Представени са отчети за месеците юли и август 2021 г., подписани от един от съдружниците в адвокатското дружество ДГКВ, придружени с хронологични описи на услугите за съответния период, по които са отчетени общо 0 часа предоставени услуги, като отчетите не са одобрени от ББР ЕАД, каквото е изискването по т.4, изр. трето от Писмото“. Из отговор на ББР до АДФИ: „В Българска банка за развитие ЕАД не е наличен хронологичен опис на правните услуги към отчет 047540001 х 0921 с дата на съставяне 1.10.2021 година“. И още: Не разполагаме с данни Лена Бориславова да е предоставяла услугите в обхвата на писмото, с което са потвърдени условията, при които Адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ предоставя правни услуги на Българска банка за развитие ЕАД (Писмото) на адрес различен от адреса на управление на банката. Не разполагаме с данни други служители на Адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ да са били на разположение за предоставяне на услугите в обхвата на писмото, с което са потвърдени условията, при които на Адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ предоставя правни услуги на Българска банка за развитие ЕАД. На разполагаме с данни и доказателства, от които да е видно, че г-жа Лена Бориславова е посещавала сградата на Българска банка за развитие ЕАД след 20.092021 година. Във връзка с поставения въпрос, следва да се има предвид, че в изпълнение на сключения договор от 01.07.2021 г. (Писмото) адвокатът от на Адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ Лена Бориславова е предоставяла правни консултации на Управителния съвет и на Надзорния съвет на Българска банка за развитие ЕАД, участвала е в изготвянето на проектите и решения на органите на банката, предложения за промени в устава на банката, проекти на договори, извършвала е действия, свързани с обявяване на актове в Търговския регистър, изготвяне на анализи, обсъждане на сделки и други. Предоставянето на правните консултации и становища по текущи въпроси и правни казуси е извършвано чрез участие в заседанията на работни групи и работни срещи, както и чрез кореспонденция, водена по електронна поща. И пак. При всяко управление на Асен Василев като финансов министър – един път служебен и два пъти като редовен, винаги плащанията към чуждестранните адвокати са бавени. А кантората на Лена Бориславова си получава възнагражденията без забавяне. Вътрешните правила нямат значение Според вътрешните правила, когато се търси външна услуга, договорът с доставчика се подписва от звеното, инициирало конкурса, началника на управление „Административно“, служител от управление „Правно“ и от главния счетоводител. Когато от АДФИ искат да се удостовери спазена ли е тази процедура при възлагане на поръчката за кантората на Лена Бориславова, от ББР отговарят, че: В Българска банка за развитие ЕАД не е наличен екземпляр от писмото за потвърждаване на условията, при които адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ ЕАД, подписано на 1.07.2021 година (договора), който да е подписан от началника или служител от управление „Административно“, началника, или служител на управление „Правно“, главния счетоводител или служител на управление „Счетоводство“. Не разполагаме с информация относно причините, поради които договорът не е съгласуван от служителите от посочените административни звена. Ръководството на ББР, което допуска това да се случи, е назначено от Надзорния съвет, който на свой ред е назначен от Кирил Петков, като служебен министър на икономиката. Това е съставът на Надзорния съвет, за който Кирил Петков внася искане ББР да ги одобри още преди да е станал министър и да има такива права. Същият Надзорен съвет на 30 юни 2021 година назначава Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев за изпълнителни директори. Те подписват договора с кантората от страна на ББР в първия си пълен работен ден – 1 юли 2021 година. Това показва, че по отношение на договора новоизлюпените изпълнителни директори или са допуснали колосална мърлящина при определянето на ДГКВ за адвокати на ББР, или са действал по каубойски – влизат във владение на 1 юли и започва да се разпореждат без да питат когото и да било, без да спазване на вътрешните правила и в крайна сметка допускат ББР да плати за услуги, които не е доказано, че са предоставени. Възможно е същото да се е случило и защото новите директори са фигуранти, изпълняващи решения взети другаде. Оправдание с „ние не знаехме, беше ни първи работен ден“ не минава. Ако не са се чувствали подготвени, е трябвало да забавят подписването, докато се запознаят, колкото им е необходимо. Агенцията за държавна финансова инспекция е установила шест броя административни нарушения на разпоредбите на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор (ЗФУКПС). Актове за два броя административни нарушения са връчени на Владимир Георгиев, който е бил изпълнителен директор на ББР, още два акта – по един отново срещу Владимир Георгиев и един срещу другия изпълнителен директор Цанко Арабаджиев. Другите два акта са срещу самата ББР. В един от отговорите си ББР посочва, че част от разпоредбите на ЗФУКПС са неприложими за кредитни институции. АДФИ не приема това твърдение. Цанко Арабаджиев е директорът на БНБ, за който е необяснимо как БНБ решава да издаде лиценз, след като е уволнен от друга банка за несправяне със задълженията на далеч по-нисък от директорския пост. Последвалите съдебни обжалвания се отхвърлени. За него е известно, че е приятел на Владислав Панев, бившият депутат и лидер на „Зелено движение“. Преди да създаде финансовата си компания, той е работил в „Икономедиа“ на Иво Прокопиев. Фактът, че неговият видимо неподходящ и неспособен приятел е назначен от служебното правителство за директор на ББР показва, сътрудничество между лидерите на „Зелено движение“ с бъдещите лидери на „Продължаваме промяната“ цели месеци преди партията да се основе. Лайтмотивът на Кирил Петков и Лена Бориславова, че в Българска банка за развитие са вършени далеч по-големи безобразия преди те да имат общо с не е фактологически верен. Това, което не издържа на защитната им теза е, че тези безобразия са разкрити от вестник „Капитал“ и други медии далеч, преди Кирил Петков и Лена Бориславова да се захванат с банката. Тоест, нанесените щети са били известни, а назначенията, на които се разчита да сложат край на нередностите очевидно са грешни, защото водят до нови лоши практики, които АДФИ е предала на прокуратурата. Което е по-важно – тези нередности са вършени съзнателно. Общата сума, която ББР е платила на кантората е 41 хил. лв. без ДДС и малко над 49 хил. лв. с ДДС. Това далеч не е най-голямото безобразие в ББР, но показва манталитета на лидерите на „Продължаваме промяната“ и качеството на политическите назначения, които правят.

Отговори
3 0
Въпреки протести, задръствания и транспортен хаос ПП/ДБ/СС не се отказ

Въпреки протести, задръствания и транспортен хаос ПП/ДБ/СС не се отказ

10.05.2024 | 20:23

Въпреки протести, задръствания и транспортен хаос ПП/ДБ/СС не се отказват от реорганизацията на „Патриарха“ и „Витоша“ Четете в “Трибуне.бг”(на англ.) Нагли,по-нагли,най-нагли!!!

Отговори
4 0
Наско

Наско

10.05.2024 | 15:42

Браво, само герб и дпс, крадене му е майката, ще искат някви си нормален съд - я вървете на майна... си, крадене до гроб от герб, който е т.ъп да страда още 20г. Гласувайте за герб - най-крадливите хора в историята на България.

Отговори
0 8
пишещ

пишещ

10.05.2024 | 17:11

Чети бре,какво съм ти написал - мъка ще има и то голяма!Ще има рев и сълзи!

Отговори
4 0
пишещ

пишещ

10.05.2024 | 14:40

Пак ще има много мъка за трола!

Отговори
6 0
То не става само с пари, трябва и акъл!!!

То не става само с пари, трябва и акъл!!!

10.05.2024 | 13:48

Няма и не може да има никакви „електорални нагласи” за подкрепа на пп-дп! Те не са чак толкова красиви, че някой да си изгуби ума и да вземе да му се прииска като тях да влезем във война за да угодим на интересите на фащ! Ако му е бедно въображението, да обърне внимание на някой си бауер, натовец, адмирал от кралския флот на нидерландия, който пояснява, че ако избухне война, ще има проблеми с подаването на тока и водата. Тоя същият съветва жителите на западните страни да си приготвят радио, фенерчета с батерии и вода. Само това ли ще ни потрябва?!?!?!

Отговори
5 2
Истина

Истина

10.05.2024 | 13:17

Ако тези партий и коалиций според това проучване са под 4 % и си платят като ИТН дали % на ГЕРБ и компания над чертата ще същият? Това е промиване на мозъци и начин да ти внушат ,че няма друг избор и те са най- добрите. Най-добреите в какво? - лъжа, корупция, манипулация, усвояване на средства, теглене на нови държавни заеми и т.н. Аз не вярвам на това платено проучване.

Отговори
2 0
Гроб

Гроб

10.05.2024 | 13:05

Още 12 години , ви пожелавам тези измамници '

Отговори
4 5
пишещ

пишещ

10.05.2024 | 14:40

Май ти ще падаш в него - името ти сочи къде!

Отговори
4 0
Колтуклиева приземи ППДБ,опорките им не стават за нищо,вижте защо

Колтуклиева приземи ППДБ,опорките им не стават за нищо,вижте защо

10.05.2024 | 13:05

Четете в ПИК, не пуска линка news1228731.html

Отговори
6 3
Tежък провал: ПП-ДБ ще ронят сълзи в следващия парламент, ето защо ГРА

Tежък провал: ПП-ДБ ще ронят сълзи в следващия парламент, ето защо ГРА

10.05.2024 | 12:44

Tежък провал: ПП-ДБ ще ронят сълзи в следващия парламент, ето защо ГРАФИКИ Според него коалицията ще има 18 народни представители по-малко, а ГЕРБ влизат в кампанията за изборите като фаворити В следващия парламент ПП-ДБ ще имат 18 народни представители по-малко. Това прогнозира пред „Труд news” математикът проф. Михаил Константинов на база последното проучване на Алфа Рисърч преди началото на предизборната кампания. Лъсна голям проблем на ПП-ДБ, на изборите ще патят ГЕРБ-СДС влизат в надпреварата като фаворити с гласовете на 25,4% от твърдо решилите да гласуват на предсрочните парламентарни избори, а ПП-ДБ стартира със значително отслабени позиции след краха на ротацията и последвалите публични скандали със 17,5%, на почти 8 пункта дистанция след ГЕРБ, показва изследване на Алфа Рисърч, проведено в периода от 25 април до 2 май. Избирателите на ГЕРБ се отличават с висока мобилизация, втората най-силна след тази на ДПС симпатизантите. Относително равномерно представени са в страната. Проблем и предизвикателство е вотът в София. Очевидно, участието както на Борисов, така и на други знакови лица на партията, цели да преодолее този дефицит, включително чрез противопоставяне на предишното с настоящото управление на столицата, се казва в проучването на Алфа Рисърч. ПП-ДБ губи около 200 000 гласа от вота си през 2023 г. Същевременно, силните атаки срещу нея имат за ефект сплотяване на по-твърдите є привърженици, но не и привличане на периферия. Тя почти не добавя гласове от други партии, напротив, “донор” е на други политически сили, съобщават още от Алфа Рисърч. Основна цел пред кампанията на ПП-ДБ ще е прекъсването на този процес и връщането на поне част от загубените ѝ избиратели. ДПС (14,9%) и Възраждане (14,6%) са с практически изравнени позиции на старта на кампанията и с много висока степен на мобилизация на техните симпатизанти. И двете партии се отличават с по-слаб електорален интерес в неизборни периоди и с бързо привличане на вот на самите избори. При тях обаче може да се очаква различна динамика в рамките на кампанията. ДПС няма конкурент в нишата на своите потенциални симпатизанти и основната му цел е да заведе повече от тях до урните. От Възраждане обаче, които към момента привличат разочаровани от “сглобката” привърженици както на ППДБ, така и на ГЕРБ, могат да се отлеят гласове към Солидарна България или ИТН. Тези процеси предвещават интересен развой в този спектър. БСП е в лек низходящ тренд, но с 8,5% от вота на избирателите запазва преднина пред откъсналите се от нея “дисиденти” в лицето на Солидарна България (2,6%) и Левицата (1,9%). Разрояването на лявото и успехът на Ваня Григорова на местните избори не могат да изключат по-съществена динамика при тези политически субекти. Още повече, че и сега е налице значителен обмен на избиратели между Възраждане, ИТН, БСП, Левицата и Солидарна България. Къде в крайна сметка ще акостират избирателите, навигирайки в бурното ляво-популистко море, е трудно отсега да се каже. Несъмнено е обаче, че кампанията има потенциал да повлияе на тази част от политическото пространство и да определи каква част от него ще бъде оползотворена чрез присъствие в 50-то Народно събрание и каква ще остане извън него. В десния спектър по-различими позиции има единствено коалицията Синя България (2,5%), която също ще трябва да разчита на кампанията, за да излезе от Синя София и да постигне по-добър национален резултат. Според изследването на Алфа Рисърч проекцията на вота за Европейски парламент сред твърдо решилите да гласуват възпроизвежда в общи линии вота за Народно събрание, с няколко по-интересни разлики. Отчита се по-висока мобилизация на ППДБ (до 18,5%), при запазване на вота за ГЕРБ (25,1%) и като резултат, известно затваряне на ножицата между тях - до 6,6%. Леко отстъпление на ДПС (14,4%) пред Възраждане (14,8%), но двете партии отново са с близки позиции. Колебание във вота за ИТН (4,8%) и висок риск за партията да остане под по-високия праг за европейския вот (5,88%). В голяма степен ГЕРБ и ДПС ще запазят броя на своите евродепутати. Възраждане ще увеличи вота на националистите, представени в предишния Европарламент от ВМРО. БСП ще е големият губещ, като най-вероятно три от неговите предишни мандати ще отидат към ППДБ. Готовност да гласуват за Народно събрание заявяват около 40% от пълнолетните граждани, или приблизително 2 000 600 - 2 000 650 души. Кампанията може да увеличи техния брой, като го доближи до участието на парламентарните избори през април миналата година, т. е. около 2 700 000. Вотът за европейските избори се очертава като по-слаб в сравнение с националния (около 35%, или към 2 300 000 души), но по-висок от този през 2019 г., когато до урните са отишли малко под 2 100 000 граждани. Разликата се дължи на факта, че при съвпадението на двата вида избори националният вот “тегли” нагоре и европейския. Тук трябва да се отчете и обстоятелството, че на евроизборите не могат да участват сънародниците ни в Турция, Великобритания, САЩ и други страни извън ЕС, които обаче могат да гласуват за българско Народно събрание. Което означава, че по всяка вероятност ще има от 3 до 5 на сто разлика между активността на двата избора. Интригата и залогът ще се търсят основно в преразпределението на политическите предпочитания сред настоящия електорален корпус, се казва в изследването на Алфа Рисърч. Въпреки политическите скандали Хората се интересуват от доходи и здравеопазване В изследването на Алфа Рисърч са отделени и темите, които най-много интересуват избирателите. Въпреки че политическият живот през последните месеци беше доминиран от скандали и лични обвинения, за огромното мнозинство от българските граждани тези схватки са вън от грижите им и значимите за тях проблеми, се посочва в проучването. Топ три на темите, за които хората искат да чуят ангажиментите на политиците в настоящата кампания са: корупция, ниски доходи, здравеопазване. Демографията, българското производство и пътната инфраструктура са следващите значими проблеми, по които избирателите очакват конкретни решения. Професор Михаил Константинов: „Синя България“ и „Солидарна България“ имат шанс за НС Към момента петте първи парламентарно представени партии стоят добре в социологическите демоскопски проучвания и очевидно отново ще влязат в националния и европейския парламенти. Най-малката парламентарна партия ИТН с около 5% от вота също е с шанс за влизане. Не е много сигурно обаче дали ИТН ще излъчи евродепутат. Припомням, че бариерата при национални избори е 4% или 1/25, докато бариерата при евроизбори е 1/17 или малко над 5,88 на сто. Т. е. там с 4% няма как да изкараш мандат. Има две други интересни възможности за две по-малки формации - това са “Солидарна България” и “Синя България”. Те в момента са между 2% и 3% и имат всички шансове към 9 юни да имат 4%, т. е. имат шанс да вкарат парламентарни групи от 10-12 депутати в НС. По-трудно е обаче да излъчат евродепутати. Би било голям успех, ако някоя от тези две коалиции успее да вкара свой представител в Европарламента. Това зависи основно от представянето им в предизборната кампания, която вече започна. Искам да припомня, че в България има 5 200 000 избиратели, а в чужбина има 1 400 000. Аз предпочитам да използвам понятието брой гласували избиратели, а не избирателна активност в проценти, защото не е ясна базата на процентите. На последните парламентарни избори гласуваха 2 600 000 души. Не очаквам много да се повишат, защото безобразните скандали, които се случиха напоследък, по-скоро ще разочароват избирателите. Интересно ми е колко ще загубят ПП-ДБ. В момента изглежда, че те губят около 15 депутати, но не е ясно техните избиратели какво ще решат. Те са скандална коалиция от самото начало. Знаете, че Кирил Петков подаде фалшива декларация за гражданство и нищо не му се случи. Той наруши грубо Конституцията, твърдейки, че е само български гражданин и... нищо. Но при последните скандали фалшификациите вече са на килограм - фалшиви подписи, фалшиви пълномощни, фалшиво всичко. Чудя се Адвокатската колегия какво прави, че не отнема адвокатските права на лъжците и фалшификаторите. Аз съм внук на известния български адвокат Спиро Константинов, нося фамилията му и се гордея с това, но вече е срамно да кажеш, че си български адвокат след тези ненаказани не нарушения, а криминални престъпления. Доц. Татяна Буруджиева: Гласуващите „срещу“ ще изберат по-малките партии Първо, гласовете на ППДБ не отиват масово някъде. От една страна говорим за партия “Продължаваме Промяната”, която няма изградени структури и тя няма твърди избиратели, които непременно да са активни и да участват винаги на избори. Затова и е трудно да търсим за кого точно ще гласуват, ако са разочаровани от ППДБ. Твърде е възможно една част от тези избиратели на ПП въобще да не отидат да гласуват. Други избиратели, биха избрали логично партии, които ще им дадат усещането, че може да се постигне промяна. Защото недоволството на тези хора идва точно от факта, че “Продължаваме промяната” не реализира надеждите на протестите и на тенденциите в политиката, които се развиваха от 2020 година насам. Една част от избирателите, която е свързана с ДБ, могат да се насочат към по-малки партии, които са център-дясно от типа на “Синя България”, включително и към “Български възход”, която е много центристка формация. Но първо: става въпрос за начало на кампанията. Второ - тепърва избирателите започват да узряват за мисълта, че ще има избори и започват да се ориентират в своите предпочитания. Що се отнася обаче до цялата картина, до преместването, до дисперсията - не само ППДБ стават “донори” на други партии. В подобно състояние е и левицата - там също има голямо дисперсиране на гласове, които също могат да отидат в други формации. Имаме три отделни листи - на БСП, на “Левицата!” и на “Солидарна България”. Лявото е много характерно със стремежа си за обединение, левият избирател винаги е по-активен, когато вижда на хоризонта някакъв тип обединение, затова си мисля, че там също може да има донорство на гласове към други партии. Винаги в изборите от последните 10 години имаме една група избиратели, които гласуват “срещу”. На тези избори ще имаме една особеност, че хората много се объркаха кое е “срещу”. На всички избори до сега беше ясно - те са срещу предходното управление. Но тъй като през цялото време предходното управление беше рекламирано като насила съставено, неотговарящо на самия избор на гражданите, основната мотивация на този тип избирател е “срещу всички”. И до колко тези хора ще се активизират да гласуват за една или друга партия, е въпрос, но това са пак избиратели, които ще предпочетат по-малките партии.

Отговори
8 2

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?