4232

Старт на предизборната кампания: Колко политически формации отиват на избори?

В изборите за Народно събрание ще участват 32 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции

От 00:00 ч. официално започна предизборната кампания за предстоящите предсрочни избори за Народно събрание. Те ще се състоят на 9 юни, заедно с изборите за Европейски парламент. 

Предизборната кампания ще продължи до 24:00 ч. на 7 юни, като тя се води на български език, се посочва в хронограмата, публикувана на сайта на ЦИК. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и на предизборна агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги. Предизборните събрания са публични. За реда при провеждането им отговарят организаторите и органите на Министерството на вътрешните работи. Събранията се организират съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите.

В изборите за Народно събрание ще участват 32 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции, като те ще се борят за 240 места. 

По-рано тази седмица Централната избирателна комисия определи чрез жребии номерата на партиите и коалициите в бюлетината. Те са еднакви за изборите за Народно събрание и за Европейския парламент.

На вота „две в едно“ ще се гласува с хартия и машина, като съгласно Изборния кодекс вотът е равнозначен. Цветът на бюлетините за Народно събрание и този за европарламент ще бъде различен.

Може да гласувате на избори за народни представители ако сте български гражданин, навършил сте 18 години към изборния ден, не сте поставен под запрещение и не изтърпявате наказание лишаване от свобода.

В изборите за народни представители българските граждани, които отговарят на условията да избират, може да гласуват на 9 юни 2024 г. във всяка избирателна секция извън територията на България по техен избор, като няма значение дали държавата е членка на Европейския съюз. За тези избори избирателни секции се разкриват извън дипломатическите и консулските представителства на Република България в държавите, които не са членки на Европейския съюз.

Местата и държавите, в които се разкриват избирателни секции и може да се гласува извън страната, се обявяват на интернет страницата на Министерството на външните работи след окончателното им определяне от Централната избирателна комисия – в срок до 18 май 2024 година.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?