4020

Съпредседателят на "Величие" беше уволнен от НСО след скандал с Георги Първанов

Николай Марков, съпредседател на партия "Величие", новата формация в 50-ия парламент, е любопитна фигура. Всъщност е подполковник, а не полковник, с какъвто чин е известен в публичното пространство. Коментатор по въпроси на националната и международната сигурност, бивш полицай, работил през 1993 – 2007 г. в Националната служба за сигурност.

Завършил е военния университет във Велико Търново, а след това – и право.

Завършил е магистърска степен в Националния военен университет с отличен успех. Дълги години работи като офицер в сферата на националната сигурност, където е заемал различни длъжности, свързани с противодействие на заплахи от тероризъм. Започва професионалната си кариера като разузнавач и достига до поста на главен инспектор. Ръководи и участва в различни звена за превенция на въоръжени посегателства срещу значими вътрешно-политически и международни лидери. Има професионален опит в противодействието на организираната престъпност.

Самият Николай Марков бе уволнен от НСО през 2007 г. след скандал с президента Георги Първанов. Тогава Марков твърдеше, че Първанов реабилитирал кадри на Държавна сигурност в НСО и в разузнаването.

Марков е автор е на няколко специализирани научни доклада в областта на управлението на системата за защита на националната сигурност и устойчивото управление на кризи. Прави научни изследвания в областта на латентните кризи в системата на сигурността и влиянието им върху политическата и гражданска сигурност. Лектор е на различни професионални курсове в областта на разузнаването и контраразузнаването, противодействие на организираната престъпност, превенция на общата престъпност, традиционните религии и противодействие срещу тероризма, криминалистична техника, киберсигурност, криминалистична експертиза.

Николай Марков е известен с активността си в интернет, основно в Ютуб. По време на предизборната кампания активност по друг начин не бе забелязана.

 

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 21 оценки
3.5/5 от 21 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?