71

Радев отвърна остро на Пеевски: Паник атаки, думата има медицината!

Аз очаквам да направят един анализ, защо изгониха българските граждани от правото им да гласуват, заяви президентът

Президентът Румен Радев реагира незабавно на изявлението на лидера на ДПС Делян Пеевски, че няма да допусне държавният глава да вземе властта чрез президентска република и да отклони България от евроатлантическия курс. 

"Не коментирам паник атаките на който и да е политически лидер. Тук думата има медицината“, отговори Радев задочно на Пеевски. Това стана на полигона в Шабла, където вървят военни учения със стрелби. 

Президентът упрекна политическите партии, че заради тях е толкова драстичният спад на избирателната активност. И добави, че очаква техния анализ, тъй като в една парламентарна република отговорност носят партиите, спечелили изборите. 

 "Защо изгониха гражданите от урните, защо се стигна до тази дълбока пропаст между хората и политическите партии?", попита риторично президентът. Според него отказът на хората да гласуват е заради това, че е налице противоречие между поведението и действията на партиите, след като вече са минали изборите.

"Отказът на мнозинството български граждани да участват в изборите, е ясен показател, че не се идентифицират с предизборните послания, с черния ПР по време на кампанията и поведението и действията на партиите след изборите. Защото хората виждат тези дълбоки противоречия. В една парламентарна република от политическите партии, спечелили изборите, зависи как ще се развива една държава. Тяхна е отговорността и не могат да избягат от нея", категоричен е президентът.

Държавният глава вкара ирония в отговор на въпрос кога ще свика партиите на консултации и ще връчи първия проучвателен мандат.

"Че как да ги свикам?! Те едните лидери се скриха във Фейсбук, другите се разбягаха по селата, трети хванаха гората - чакам ги да се върнат!", коментира Радев. 

Намекът му беше по адрес най-вече на първите три политически сили, чиито лидери благодариха на избирателите през социалната мрежа, но не дадоха пресконференции след изборите "2 в 1". Очевидно Радев визира и Борисов, който на другия ден след вота посети селски манастир, а Кирил Петков събра актива на ПП високо в планината, далеч от медии и без партийни пиари.

Радев направи коментар и на появата на "Величие" и изненадващото влизане на новородената формация в парламента, като отново стовари отговорността на партиите от статуквото. 

"Явно провалът на системните политически партии тласкат все повече български граждани към наказателен вот и към търсене на алтернатива", заключи президентът. Румен Радев обаче обърна внимание, че всяка една такава новопоявила се формация в Народното събрание тепърва ще трябва да отстоява своята позиция и роля. 

Оцени новината

Оцени новината
2.1/5 от 7 оценки
2.1/5 от 7 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?