1553

Предпоследно: ГЕРБ - 24,7%, ПП-ДБ - 15,4%:

(Пред)последни данни към този момент на предстоящите избори за Народно събрание на 9 юни: ГЕРБ - 24,7%, ПП-ДБ - 15,4%, ДПС - 12,3%, "Възраждане% - 11,1%, БСП - 7,5%. Съществуват възможности "Има такъв народ" (ИТН) да влезе в следващия парламент. 

Това сочи национално проучване за електоралните нагласи, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и „Маркет ЛИНКС“. Изследването е проведено сред 1004 души над 18 г. в страната в периода 23 май – 2 юни 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Известен тренд нагоре се наблюдава и при "Синя България". Бивши гласоподаватели на ПП-ДБ ще изберат може би партията на Вили Лилков. В следващите дни обаче ще има по-голяма яснота.

Феноменът на купения или контролирания вот го има сред много партии. Не е изключено и някоя партия да налее гласове към по-малка сила. В следващия парламент потенциално мнозинство, според нагласите сега, формират мнозинство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Ако ИТН влезе в парламента, може би ще има коалиция между три партии. В основното ядро на една бъдеща коалиция обаче категорично са ГЕРБ-СДС и ДПС.

Ако се запази намерението за гласуване на евроизборите, ГЕРБ-СДС ще има 6 евродепутата, ПП-ДБ-4, ДПС - 3, "Възраждане" и БСП по двама, а ВМРО този път няма да има представител в Европарламента.

Социологът Добромир Живков, който представи данните, разкри, че се увеличава желанието да се гласува на 9 юни. Последното е най-важното.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?