1553

Откъде дойдоха гласовете за сензацията "Величие"

Изненадата на отминалите избори – партия „Величие“, формира базата си главно върху гласоподаватели от областни градове. Почти две трети от избирателите на формацията са с висше образование, сочат данни на агенция „Галъп“.

Една четвърт от гласовете на „Величие“ идват от доскорошни избиратели на „Възраждане“, а останалите – от други формации, които за времето си са били протестно ориентирани или нови (като ПП-ДБ например), както и от гласуващи с „Не подкрепям никого“ или негласували. По тези показатели профилът на гласоподавателите на формацията напомня най-много структурата на вота за „Възраждане“ и „Има такъв народ“, посочват от „Галъп“.

Като тенденция при повечето формации се отчита ясно изразен електорален спад, включително при победителите от ГЕРБ-СДС. Най-видим обаче е отливът на избиратели при ПП-ДБ. Около 200 хиляди от гласоподавателите на ПП-ДБ от миналите избори не са излезли да гласуват. От все пак излезлите да го направят една трета са дали гласа си за други формации.

За сравнение, при ГЕРБ-СДС този дял на разсейване е 16%. И при тях обаче е налице отлив – около 100 хил. гласоподаватели спрямо миналите избори са си останали вкъщи.

Оцени новината

Оцени новината
2.9/5 от 10 оценки
2.9/5 от 10 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?