71

Образованието отново е приоритет в програмата на ГЕРБ-СДС

За реализирането на най-важните промени в системата на образованието са необходими политическо лидерство, бюджетна подкрепа, обществено и политическо съгласие и над 5 години за тяхното завършване. Това е записано в Управленската програма на ГЕРБ-СДС в раздел „Образование“.

Приоритетите в сектора бяха представени снощи на кръгла маса в Пловдив с участието на кандидатите за народни представители от листата в 16-ти МИР проф. Даниела Дженева, Деница Николова, Красимир Терзиев, Петър Троянов. Символичен домакин на форума бе пловдивският представител  в Националния щаб на ГЕРБ Владимир Темелков, който е и ресорен заместник-кмет. 

„В последния месец и половина свършихме огромна работа в Националния щаб – мястото, където се оформя програмата и бъдещата политика след изборите. Основен акцент в нея е образованието“, заяви Темелков и подчерта, че проблемите в системата за ясни и е нужно те да бъдат решавани.

Сред решенията, които ГЕРБ-СДС предлага, са изработване на концептуално нови учебни програми с по-малко фактология и повече време за упражнения и формиране на умения.
„Повечето фирми имат нужда от готови специалисти и за това трябва да се ориентираме към дуалното обучение – то да бъде национална политика, а обучението и оборудването на кабинетите да бъде финансирано от държавата, както оборудването на необходимите кабинети“, каза още Владимир Темелков. 

Деница Николова подчерта, че при срещите си с работодателите в Пловдив те споделят за липсата на квалифицирана работна ръка. „Образователната реформа, свързана с промяна на учебните програми с фокус придобиването на умения, професионално образование и дуално обучение  е важно и за пазара на труда, за осигуряването на необходимите квалифицирани кадри“, заяви четвъртата в кандидатската листа на ГЕРБ-СДС.


От своя страна проф. Даниела Дженева, втора в кандидатската листа, отново потвърди, че в 50-то Народно събрание ще работи приоритетно в сферата на културата и образованието. 
На изборите на 9-ти юни ГЕРБ-СДС е с № 22 в двете бюлетини. 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?