1553

Най-важното за вота на 9 юни: Зелена бюлетина праща в НС, синята е за Европарламента

Изборите две в едно на 9 юни са предизвикателство както за участниците, така и за тези, които ще имат грижата да броят и отчитат вота. Мнозина по-възрастни и неграмотни гласоподаватели сериозно са притеснени как да не объркат кандидатите за Народното събрание и за Европейския парламент.  За тяхно удобство Централната избирателна комисия реши следващата неделя да гласуваме с цветни бюлетини. За 50-ото НС са в зелен цвят, а за Европарламента - в синьо.  

 

Друга тънкост е, че някои може да нямат право да дадат вота си и за двата вида избори. „При гласуване за Европарламента има изискване за уседналост - в последните три месеца до деня на вота гражданите трябва да се живели или в България, или на територията на друга държава на ЕС. Членовете на СИК трябва да внимават и да не допускат хора, които нямат право да упражняват право на вот, тъй като според Избирателния закон това е престъпление и подлежи на наказание”, напомни председателят на 16-а РИК - Пловдив  Калоян Сухоруков. 


Всеки гражданин има право на личен избор да гласува на машина или с хартиена бюлетина. За Пловдив бяха доставени вчера

307 000 бюлетини  за Народното събрание и 297 500 за Европейския парламент.

Ценните пратки пристигнаха с два камиона пред сградата на Областната администрация и оттам потеглиха към шестте районни кметства, където ще се охраняват до събота, преди да се разпределят по секциите.

Машините идват в събота, за да бъдат инсталирани в помещенията за гласуване. Устройства няма да има само в три стационарни секции, тъй като избирателите в тях са по-малко от 300, както и в подвижните.

За вота 2 в 1  в Пловдив са сформирани 459 секции и 4 подвижни, които ще носят урни и бюлетини в домовете на хората с тежки физически увреждания, подали предварително заявления. „Само в „Източен” и „Западен” няма мобилни секции, но  4-те секции ще обслужват и избирателите от тези два района”, увери  Калоян Сухоруков. През седмицата ще бъдат образувани секции в болнични и социални заведения, ако броят на гласоподавателите в тях е минимум 10. Обикновено избори се провеждат и в затвора, но право да гласуват имат само хора без присъди.

Общо 34 партии и коалиции са регистрирани за изборите. 

За 12 депутатски места, отредени за Пловдив, се състезават 361 кандидати  

​В конкуренция за Европейския парламент, където България има 17 свои представители, са 418 претенденти.  

Калоян Сухоруков предупреди, че хартиената бюлетина се попълва само със синя химикалка. Най-напред в квадратчето от лявата страна се отбелязва номерът на партията или коалицията, а след това, ако гласоподавателят реши -и преференцията в кръгчето вдясно. „Наблюдава се тенденция, че немалка част от недействителните  бюлетини са поради това, че избирателят е отбелязал само преференция, без да посочи за коя политическа сила гласува. Това прави бюлетината недействителна”, подчерта шефът на 16-а РИК.

Грешките при машинно гласуване са по-малко и все повече пловдивчани ги предпочитат. В СИК ни дават карта, която поставяме в устройството. Машината ни пита дали искаме да гласуваме и за двата избора или само за един. След като потвърдим, на екрана се появява списък на партиите и коалициите за Народното събрание. Отбелязваме предпочитаната и пристъпваме към избор на европейски депутати, ако искаме да дадем вот 2 в 1. 

„Важно е да се знае, че лицата, попаднали в забранителния списък по отношение на гласуването за Европейския парламент, защото нямат уседналост,   

имат право да гласуват за Народно събрание само с хартиена бюлетина.   

Това правило е въведено, защото няма как СИК да проследи на машина дали този гражданин е гласувал само за Народно събрание, но не и за ЕП, което е нарушение. Машината не може да направи това разпределение”, обясни Калоян Сухоруков.

В 16-а РИК не очакват подводни камъни. В последните години изборите са провеждани всяка година, в комисиите участват членове, натрупали опит, а най-трудните бяха местните през 2023 г., тъй като бяха 3 в 1. Резултатите ще се отчитат в нощта срещу понеделник и бързината зависи от състоянието на протоколите. „Ако преброяването на бюлетините е точно, ще се отчетат бързо, ако има много грешки, отстраняването им става бавно и отнема време”, каза Калоян Сухоруков. 

Всички СИК и този път ще преброяват бюлетините и ще попълват протоколите под контрола на видеозаписи от мобилни телефони. 

16-а РИК се премести в понеделник в 13-а палата на Панаира, 17-а РИК  е в 17-а палата. В неделя „тричленките” на СИК щ​е носят тук бюлетините и протоколите с автобуси на градския транспорт и бусове на общински предприятия, задължително с полицейски ескорт. Специализирани коли ще возят инвалиди до секциите по заявка и ще ги връщат обратно вкъщи напълно безплатно. 

Изборите ще започнат в 7 часа сутринта и ще продължат до 20 часа. По традиция в неделя ще бъде въведена забрана за сервиране и продажба на алкохол, с изключение на семейни тържества.

 

Ремонти промениха адреса на 27 избирателни секции

27 избирателни секции в Пловдив са с променен адрес за предстоящите избори за членове на Европейския парламент и за Народното събрание. Те са разположени на територията на районите „Централен“, “Северен” и “Южен”. Причината е ремонт на училищата, в които се помещават секциите. 

За район „Централен“ избирателни секции 009, 010, 011, 014 и 015 се преместват от ОУ „Екзарх Антим I“, на ул. „Захари Стоянов“ №86, в Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“ на ул. “Гладстон“. Избирателни секции 037, 038, 039, 040, 041 и 042 са преместени от Професионалната гимназия по електроника и електротехника на бул. „Пещерско шосе“ в ОУ „Кочо Честеменски". 

Избирателни секции 001, 002, 003, 004 и 005 в район "Западен" се преместват в ОУ „Васил Петлешков“, бул. „Пещерско шосе“, поради ремонт в ОУ „Елин Пелин“.

За район „Северен“ избирателни секции 009, 010, 011, 012 и 013  се преместват във Френската езикова гимназия на ул. „Вук Караджич“ №13А, поради ремонт в СУ „П. Кр. Яворов“. 

Избирателни секции 014, 015, 016, 017, 018 и 019 в район "Южен" се преместват в СУ „Братя Миладинови“ - голяма сграда, на ул. „Тодор Александров“, поради ремонт в НУ „Климент Охридски“.

 

122 478 пловдивчани отидоха до урните миналия април

Пловдивчани не могат да бъдат обвинявани, че са най-апатични към политиката, защото на последните парламентарни избори на 2 април миналата година до урните отидоха 40,56% от всички 310 973 гласоподаватели. Почти толкова беше и средната избирателна активност за страната - 40,69%. Гласувалите 122 478 пловдивчани дадоха тогава първото място на ПП-ДБ (36 072 гласа, 31,43%), което донесе на коалицията четири от всички 12 мандата за 16-и МИР. 

ГЕРБ-СДС събра 30 906 гласа (27,01%) и прати трима депутати. "Възраждане" взе убедително трета позиция с 18 294 гласа (15,94%) и два мандата. БСП получи под тепетата 9136 гласа (7,96%), което осигури един мандат, колкото и на другите две партии, прескочили бариерата. ИТН записа 5664 гласа (4,94%), а ДПС - 3728 (3,25%). 

Социологическите проучвания обаче сочат, че сега съотношението на силите ще бъде съвсем различно. Вероятно резултатите ще бъдат много по-близо до тези на местните избори на 29 октомври миналата година. Тогава ГЕРБ-СДС победи с 23,02%, ПП-ДБ събра 18,03%, а следващите две места бяха заети от местни коалиции. "Съединени за Пловдив" получи 13,43%, а изненадата "Браво, Пловдив" - 9,28%. "Възраждане" остана с 8,13%, а БСП взе 6,06%.    

Много вероятно в неделя двете местни коалиции да прелеят още подкрепа на ГЕРБ, с който играят заедно в пловдивския парламент. А това ще направи още по-голяма разликата между партията на Бойко Борисов и ПП-ДБ.

 

Над 1000 униформени накрак в неделя

Над 1000 служители на МВР са ангажирани за обезпечаване на нормалното протичане на вота в Пловдив и областта. Бюлетините, изборните книжа и машините за електронно гласуване са поставени под постоянно полицейско наблюдение и охрана.      


На 8 юни, събота, под ескорт от патрулки, ще бъдат транспортирани машините за гласуване до съответните секции в града и областта. Същия ден ще бъде поета и външната охрана на местата за гласуване до приключване на изборите в неделя.

В деня на вота полицаите ще бъдат разположени извън изборните помещения, като в тях няма да допускат въоръжени лица или носещи опасни предмети. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника за заснемане на начина на гласуване. При необходимост служителите на реда оказват съдействие само с изрично писмено поискване от председателите на секционните комисии. 

След приключване на изборния ден е създадена организация за охрана на изборните материали и документация и членовете на секционните избирателни комисии при придвижването им от изборните места до 16-а и 17-а РИК, които се помещават в Международен панаир ​- Пловдив.

От оперативен щаб в дирекцията ще се проверяват сигнали за нарушения и злоупотреби с избирателните права, като по етапен ред ще се уведомява ръководството на МВР и прокуратурата. Организирано е и взаимодействието с районните избирателни комисии за своевременен обмен на информация и реакция. 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?