71

Навръх Видовден: Приеха оставката на Нинова! Вижте кой ще я замества до избора на нов председател СНИМКИ

Атанас Зафиров бе избран за изпълняващ функциите на председател на БСП

 

Пленумът на БСП прие оставката на Корнелия Нинова.

Със 104 гласа „за” и 3 „въздържал се” Националният съвет на БСП избра Атанас Зафиров за изпълняващ функциите на председател на партията, съобщиха от пресцентъра.

Съгласно чл. 17, ал. 2 от Устава на БСП, при предсрочно прекратяване на правомощията на председателя, неговите функции се изпълняват от заместник-председател, определен с решение на НС, до избора на нов.

Досега Зафиров беше заместник на Нинова.

Атанас Зафиров

Припомняме, че днес в ефира на БНТ Георги Свиленски обяви Атанас Зафиров като един от превратаджиите в БСП, заедно с Кристиан Вигенин и Владимир Москов. 

Зафиров е за участие в преговори за експертен кабинет.

"Поех отговорността и подадох оставката си до всички структури и членове на БСП. Вчера я изпратих и до Националния съвет, който се събира днес. Заедно с нея подадох до Пленума и оставката на цялото Изпълнително бюро", написа Нинова във Фейсбук.

Тя подчерта, че няма да участва в работата на колективните органи на партията, за да няма спекулации, че им влияе по някакъв начин. Нинова призова членовете на Националния съвет на БСП днес да потиснат личните си амбиции, омразата и реваншизма, да проявят разум и да не хвърлят партията в хаос. Нека се вземат най-добрите за БСП решения, посочи Нинова.

"Претърпяхме тежка загуба на изборите за 50-ото НС и за Европейски парламент. Поемам отговорността за тези катастрофални резултати и подавам оставката си пред всеки един от вас - тези, които ме избрахте за ваш председател и единствените, които имате право да я получите", заяви Нинова преди дни.

"И да знаете, че вратата на крепостта ни няма да бъде разбита отвън, а ще бъде отворена отвътре", коментира по-късно червената лидерка след спекулации на вътрешнопартийната опозиция, че оставката й е бутафорна.

Нинова е начело на най-голямата лява партия у нас от 8 години. Тя беше избрана за председател на БСП на 8 май 2016 година.  

Редовният конгрес на БСП ще бъде свикан до 24 ноември.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
4.1/5 от 9 оценки
4.1/5 от 9 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?